Perspektivy zavedení eura v ČR Seminář pro posluchače VŠEM březen 2014 Oldřich Dědek národní koordinátor pro zavedení eura v ČR 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Finanční právo Taťána Špírková, 2013.
Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Hospodářská politika státu
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Funkce České národní banky
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Integrační procesy v ekonomice
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
1 Nástrahy a léčky při zavádění eura v ČR Oldřich Dědek Národní koordinátor zavedení eura v ČR Svět práce a kvalita života v globalizované ekonomice Vysoká.
Ruská federace x WTO a OECD
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Monetární (měnová) politika
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
ECB a ESCB Evropská měnová integrace. ESCBa ECB Úkoly ESCB a Eurosystému jsou popsány ve Smlouvě o ES. Podrobněji jsou pak definovány ve Statutu Evropského.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Česká národní banka.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Perspektivy zavedení eura v ČR Seminář pro posluchače VŠEM březen 2014 Oldřich Dědek národní koordinátor pro zavedení eura v ČR 1

2 Euroskeptická ČR Pramen: Evropská komise: Flesh Eurobarometer 377 (June 2013)

3  Pevný kurz lotyšského latu po celý čas od získání politické nezávislosti v r  Květen 2005 – vstup do ERM II  Udržení pevného kurzu páteří lotyšského nápravného programu  Členství v eurozóně by ze stínového člena eurozóny učinilo faktického člena s mozností podílet se na MP eurozóny  Necelá padesátiprocentní podpora zavedení eura v Lotyšsku Lotyšsko – dlouhodobá absence nezávislé měnové politiky

4 Argumenty proti devalvaci  Tvrdý dopad na domácnosti a podniky s půjčkami v zahraničních měnách, vyvolávající další propad domácí poptávky.  Skokový nárůst zahraniční zadluženosti vyvolávající potřebu dalších zahraničních půjček na splácení existujících.  Rychlé vyčerpání efektu devalvace vzestupem výrobních nákladů vlivem vysoké dovozní náročnosti vývozů.  Omezené výhody devalvační injekce pro konkurenceschopnost v prostředí všeobecného výpadku zahraniční poptávky.  Devalvace neléčí strukturální problémy, které byly primární příčinou vysokých deficitů obchodní bilance.  Značně ztráty skandinávských bank, které by mohly omezit své působení v tamním regionu.  Nepředvídatelný účinek efektu nákazy na ostatní dvě pobaltské republiky.  Zkomplikovala by se cesta k euru chápaná jako definitivní tečka za krizí v Lotyšsku.

5 Vnímaná inflace Pramen: Evropská komise, Business and Consumer Surveys

6 Nástroje proti neodůvodněnému zvyšování cen  Duální označování cen a peněžních částek  Snadnější „vcítění se“ do nové měny  Kontrola dodržování pravidel ČOI a pokuty za jejich porušování  Etický kodex  Závazek podnikatelských subjektů, že budou dodržovat pravidla přechodu na novou měnu a nebudou zneužívat zavedení eura k neodůvodněnému cenovému růstu  Častější statistická šetření ČSÚ v době zavádění eura  Sledování cenového růstu na užším koši často kupovaných položek  Obrana proti fámám a proti sklonu médií k šíření špatných zpráv  Černá listina  Veřejně přístupný seznam podniků přistižených při neodvodněném zvyšování cen

7 Krizový management  Hypotetická kapitálová účast ČR v Evropském stabilizačním mechanismu (500 mld. EUR) v r  Splacený kapitál cca 32 mld. Kč (během tří let) a přislíbený kapitál 250 mld. Kč.  Po 12 let splacený kapitál 40 mld. Kč a přislíbený kapitál 310 mld. Kč  USA: Emergency Economic Stabilization Act (září 2008) mld. USD  Čerpání z fondů EU: kladné saldo 333,4 mld. Kč od vstupu do EU  Bludný kruh sebenaplňujících se očekávání  Vysoký vládní dluh (původcem vládní i privátní sektor)  růst rizikových přirážek kvůli vysokému duhu  vysoké úroky absorbují veškeré rozpočtové úspory  rozpočtové úspory podlamují růst  růst rizikových přirážek kvůli neschopnosti generovat zdroje na splacení dluhu  Nápravný program (adjustment programme)  Externí pomoc zbavující dočasné závislosti na extrémně drahém vypůjčování na finančních trzích  Podmínění pomoci strukturálními reformami (obyčejně krajně nepopulárními !) s cílem obnovit důvěru finančních trhů a vytvořit podmínky pro splacení pomoci  Významné místo analýz dluhové udržitelnosti (projekce dluhové trajektorie v závislosti na předpokladech nápravného programu)  Standardní postup MMF (Stand-by Arangement)  Nekontroverzní postup pomoci nečlenům eurozóny  Nástroj střednědobé finanční pomoci (Medium-Term Financial Assistance, MTFA).  Čerpaly Maďarsko, Lotyšsko, Rumunsko

8 Článek „No bail-out“  Článek 125, kapitola 1, hlava VIII konsolidovaného znění Smlouvy o fungování Evropské unie Unie neodpovídá za závazky ani nepřebírá závazky ústředních vlád, regionálních nebo místních orgánů nebo jiných veřejných orgánů, jiných veřejnoprávních subjektů nebo veřejných podniků kteréhokoli členského státu, pokud se nejedná o vzájemné finanční záruky pro společné uskutečňování určitého záměru. Členský stát neodpovídá za závazky ani nepřebírá závazky ústředních vlád, regionálních nebo místních orgánů nebo jiných veřejných orgánů, jiných veřejnoprávních subjektů nebo veřejných podniků jiného členského státu, aniž jsou dotčeny vzájemné finanční záruky pro společné uskutečňování určitého záměru.  Zakazuje článek vytváření záchranných mechanismů?  Zakazuje článek intervenční nákupy vládních dluhopisů Evropskou centrální bankou?  Je smysluplnou alternativou neposkytnutí pomoci a vyhlášení státního bankrotu?

9 ECJ – kauza Pringle  Ze znění, které zakazuje Unii a členským státům odpovídat za závazky a přebírat závazky, nelze vyvozovat, že účelem dotčeného článku je zakázat Unii a členským státům poskytování veškerých forem finanční pomoci jinému členskému státu.  Účelem článku je motivovat členské státy ke zdravé rozpočtové politice. V rozporu s ním proto není taková finanční pomoc, která nesnímá z příjemce pomoci odpovědnost za závazky vůči věřitelům a nutí jej prostřednictvím připojených podmínek k provádění obezřetné rozpočtové politiky.  Poskytnutí pomoci formou úvěru nijak neznamená přebírání dluhu členského státu poskytovatelem pomoci, pokud je příjemce pomoci povinen poskytnuté prostředky vrátit spolu s přiměřenou marží.  Poskytnutí pomoci formou nákupu dluhopisů na sekundárním trhu neznamená přechod dluhu z příjemce na poskytovatele pomoci. Zaplacení tržní ceny za nabyté dluhopisy nemá dopad na povinnost emitenta splatit tyto dluhopisy.

10 Jakou paritu pro ERM II? „ČNB je konfrontována akumulovanou ztrátou, která přesahuje její kapitál a rezervy a která je přenášena do dalších let. Tato situace záporného kapitálu může negativně ovlivnit schopnost plnění úkolů v rámci ESCB i v rámci domácí ekonomiky. S ohledem na respektování principu finanční nezávislosti a vzhledem k budoucímu přijetí eura by ČNB měla být v rozumném čase vybavena patřičným objemem kapitálu, aby dostála principu finanční nezávislosti“. ECB: Konvergenční zpráva, Květen 2010.