VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uplatnění eLearningu na českých univerzitách - desetiletá historie
Advertisements

Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Volnočasové a sportovní aktivity studentů OA pro TP
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Školský zákon č. 561/2004 sb. V platném znění, řeší vzdělání:  Předškolní  - základní  - střední  - vyšší odborné.
I NOVACE KOMBINOVANÉ FORMY STUDIA BAKALÁŘSKÉHO A MAGISTERSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU „T ĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT “ A JEHO UČITELSKÝCH OBORŮ NA F AKULTĚ TĚLESNÉ.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Ústav pedagogických věd
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vzdělávací program N/01 Sociální práce pro absolventy všech typů středních škol s maturitou 3leté denní a 3a1/2leté dálkové studium ukončené absolutoriem3leté.
Na začátek malý test: Poznáte poněkud „zašifrovaná“ česká rčení
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava na výkon povolání
dotazníkové šetření na vysokých školách
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Alena Králová.
Fakulta zdravotnických studií
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Vysokoškolské knihovny a krajské knihovny – konkurence nebo spolupráce? Ivo Brožek.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Univerzita Karlova, Praha Pedagogická fakulta Středisko vzdělávací politiky Myslíkova 7, Praha 1 Tel.:
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Veřejně správní akademie Vyšší odborná škola, s. r. o. BRNO
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 2. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Obsah, metody a formy polytechnické výchovy v mateřských školách Seznámení s projektem Milan Podpera.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Pracovní porada krajských školských koordinátorů prevence, metodiků prevence a MŠMT.
Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP 2015
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP 2016.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 4 Datum ověření ve výuce: Téma: Vzdělávací soustava ČR Tématický okruh: Člověk a pracovní život.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Odborná způsobilost pečující osoby v dětské skupině
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Asociace ředitelů gymnázií ČR
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Ostravská univerzita (1991 → )
Pedagogické disciplíny
PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI
ověřování profesionální připravenosti
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Právo, Účetnictví, Webový design a grafika, Ekonomika a mezinárodní obchod, PÍSEMNÁ A ELEKTR. KOMUNIKACE, Reklamní a marketingová komunikace, Právo Evropské.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V ČR

VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V ČR 16 středních pedagogických škol 8 vyšších odborných škol 32 vysokých pedagogických škol (9 pedagog.fakult) Katedra primární pedagogiky Pedagogické fakulty UK v Praze Učitelství pro MŠ (Bc.) Učitelství pro 1. stupeň (Mgr.) Rozšiřující kvalifikační studium Učitelství pro 1. stupeň ZŠ Pedagogika předšk. věku (NMgr.) Doktorské

PŘEHLED PEDAGOGICKÝCH FAKULT Univerzita Karlova v Praze www.cuni.cz Masarykova univerzita www.muni.cz Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích www.jcu.cz Ostravská univerzita v Ostravě www.osu.cz Technická univerzita v Liberci www.tul.cz Univerzita Hradec Králové www.uhk.cz Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem www.ujep.cz Univerzita Palackého v Olomouci www.upol.cz Západočeská univerzita v Plzni www.zcu.cz Další veřejné vysoké školy s pedagogickými obory: AMU, VŠE v Praze, UTB Zlín, ČVUT, VŠCHT, ČZU, JAMU, Univerzita Pardubice, Slezská univerzita v Opavě, Mendelova univerzita v Brně  

VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V ČR Délka studia Liší se na různých fakultách Např.: Pedagogická fakulta UK – 5 leté 3+2 Např. Pedagogická fakulta České Budějovice - 4 roky – 1. stupeň 5 let 1. stupeň + specializace např. anglický jazyk

STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA LITOMYŠL PŘEDŠKOLNÍ A MIMOŠKOLNÍ PEDAGOGIKA Absolvent se uplatní jako učitel/ka mateřské školy nebo jiného zařízení pro děti předškolního věku, jako vychovatel/ka   a pedagog volného času ve školských zařízeních pro zájmové vzdělávání, zejména ve střediscích volného času, školních družinách a školních klubech, dále se uplatní v neškolských zařízeních, např. sociálních a zájmových, kde se pro výkon výchovné a vzdělávací činnosti vyžaduje pedagogická způsobilost. PEDAGOGICKÉ LYCEUM Tento studijní obor je určen žákům se zájmem o humanitní obory, esteticko-výchovné disciplíny, tělesnou výchovu či cizí jazyky, kteří po jeho absolvování chtějí pokračovat ve vysokoškolském studiu především na fakultách připravujících učitele (např. učitelství pro 1. stupeň základní školy, dvouoborové kombinace učitelství pro základní a střední školy s výchovami, humanitními či jazykovými předměty, pedagogikou, psychologií apod.) či pracovníky humanitních oborů (např. sociální práce, andragogika, pedagogika, psychologie, dějepis, občanská nauka apod.), popř. budou studovat vyšší odborné školy pedagogického či sociálního zaměření.

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA LITOMYŠL PEDAGOGIKA SPECIFICKÝCH ČINNOSTÍ VE VOLNÉM ČASE Tento vzdělávací program připravuje studenty pro samostatnou pedagogickou činnost s dětmi předškolního věku, pro zabezpečování zájmové a rekreační činnosti dětí školního věku, mládeže a dospělých a pro samostatnou výchovně vzdělávací práci s dětmi, popř. i s dospělými se speciálními vzdělávacími potřebami. Zaměření:                 Speciální pedagogika Předškolní pedagogika Pedagogika volného času Absolvent získá vysvědčení o absolutoriu a diplom s právem používat titul DiS. (diplomovaný specialista)

PEDAGOGICKÉ MINIMUM Co je pedagogické minimum? Studium je zaměřeno na oblast psychologie, etiky, sociologie, metodologie, pedagogiky, vedení lidí, bezpečnosti práce, zdravovědy apod. Jednotlivé předměty jsou sestaveny k naplnění účelu kurzu. Délka daných kurzů je rozlišná v závislosti na vzdělávací instituci. Doplnit pedagogické vzdělání si můžete v následujících oborech: Učitelství pro základní školy – získat pedagogické minimum může absolvent vysoké školy neučitelského oboru, který v současnosti vykonávají učitelskou profesi nebo mají ambici tuto profesi vykonávat. Učitelství pro střední školy – podmínky jsou obdobné jako v předchozím případě Vychovatelství – pro tento typ pedagogického minima stačí středoškolské vzdělání s maturitou Pedagog volného času – na doplňující pedagogické studium potřebujete maturitu Učitel odborného výcviku a učitel praktického vyučování – budoucí mistrové na odborných školách se neobejdou bez maturity

POTŘEBNÉ KVALIFIKACE Zákon č. 563/2004 Sb.,  o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 383/2005 Sb., zákona č. 179/2006 Sb., zákona č. 264/2006 Sb., zákona č. 189/2008 Sb., zákona č. 384/2008 Sb., zákona č. 223/2009 Sb., zákona č. 422/2009 Sb., zákona č. 227/2009 Sb., zákona č. 159/2010 Sb., zákona č. 420/2011 Sb., zákona č. 198/2012 Sb. a zákona č. 333/2012 Sb.

PŘÍPRAVA PEDAG.PRACOVNÍKŮ MŠ   Přípravu na povolání učitelky mateřské školy lze také absolvovat na vyšší odborné škole. Vzhledem k tomu, že vznikají hlavně při středních školách, zůstaly jak obsahová náplň, tak charakter profesní přípravy do značné míry poplatné středoškolskému pojetí. Nejasné legislativní postavení absolventů VOŠ v soustavě pedagogických povolání, nevyhraněná koncepce obsahu studia, a to zejména v pedagogických disciplínách, umocňovaná častým personálním propojením vyučujících se středními školami, vede k tomu, že velká část absolventů VOŠ se snaží dále pokračovat ve studiu na pedagogických i jiných fakultách.

PŘÍPRAVA PEDAG.PRACOVNÍKŮ MŠ   Jedním z hlavních vývojových trendů je začleňování přípravy učitelek mateřských škol do proudu univerzitního studia. Tyto organizační změny souvisely s rozvojem teorie vývoje a výchovy dítěte. Studium na úrovni učitelství pro mateřské školy na vysoké škole se realizuje s průběžnými inovacemi od roku 1993. Obecná charakteristika studijního programu deklaruje intenzivní teoretickou i praktickou přípravu k výkonu profese učitele předškolního vzdělávání v souladu s evropskými kompetencemi předškolního vzdělávání. V současné době lze studovat bakalářský program s následným magisterským programem v návazném dvoustupňovém studiu. První bakalářská část by měla být základní povinnou kvalifikací pro učitelství na mateřské škole, magisterský stupeň je více zaměřen na prohloubení kvalifikace a profesní specializaci (např. ředitelé mateřských škol).

VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V ČR Při práci s tématem vzdělávání učitelů se setkáváme se dvěma pojmy DVU (další vzdělávání učitelů) a DVPP (další vzdělávání pedagogických pracovníků). Pojem DVPP je nadřazený pojmu DVU, protože v sobě zahrnuje nejen učitele, ale i ostatní pedagogické pracovníky, jako jsou např. ředitelé škol, zástupci ředitelů, vychovatelé, mistři odborné výuky a další. V rámci tématu vzdělávání učitelů tedy lze pracovat s oběma pojmy. DVPP na dva směry, a to na kvalifikační postgraduální vzdělávání realizované formou rozšiřujícího studia, doplňujícího studia, nebo specializačního studia a na průběžné studium realizované prostřednictvím různých přednášek, seminářů, kurzů, letních škol nebo dílen.