Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém sociálního zabezpečení (pojištění) v České republice
Advertisements

Sociální zabezpečení.
Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Důchodové pojištění I
Systémy zabezpečení ve stáří
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Do not put content on the brand signature area Jiří Rusnok Aktuální otázky důchodové reformy Prezident, APF ČR Předseda představenstva, ING Penzijní fond,a.s.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ Zákon č. 589/1992 Sb.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 5. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
SPP 102 Sociální politika - přednáška č. 7 (Mgr. Ondřej Hora) Sociální pojištění: funkce, cíle a nástroje, organizace a financování. Česká republika. Problém.
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
Stáří jako sociální událost
PŘEDSTAVENÍ SATUM CZECH
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Důchody v EU pokračování MUP Praha
Důchodové pojištění II.
Důchody v EU ZS Mgr. Ilona Kostadinovová
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právo sociálního zabezpečení
Důchodové pojištění I
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Penzijní systém ČR Pátek 30. března 2007 S 34 13:45 – 17:00 hod.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Správa sociálního zabezpečení
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pojištění – sociální, zdravotní, komerční N á zev sady: Výuka občanské.
1. Pilíř sociálního zabezpečení
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
90 let sociálního pojištění v České republice 25 let existence České správy sociálního zabezpečení ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ JUDr. Simona Urbánková,
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada41 AnotaceSociální.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.17 Ročník3. ročník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
7. PENZIJNÍ SYSTÉM ČR Základní parametry systému.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Právo sociálního zabezpečení
Sociální systém České republiky
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Zvláštní druhy pojištění (prezentace)
Právo sociálního pojištění
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová

Základní principy důchodového pojištění odložená spotřeba (platíme v situaci, kdy jsme výdělečně činní, abychom mohli pobírat dávky v době, kdy pracovat nebudeme moci) zákonná povinnost (zákon ukládá povinnost být důchodově pojištěn v podstatě všem osobám) státní garance (prostředky jsou vybírány prostřednictvím ČSSZ (zřizované MPSV) a stát garantuje výplatu i výši dávek solidarita (mezigenerační solidarita, solidarita zdravých s nemocnými a solidarita zaměstnaných s nezaměstnanými) veřejnoprávní charakter (soukromoprávní využit u dobrovolného důchodového připojištění)

Financování důchodového pojištění průběžné financování (nemáme individuální důchodové účty, z aktuálních odvodů jsou vypláceni současní poživatelé důchodů) vícezdrojové financování (zaměstnanec, zaměstnavatel, OSVČ, stát) fakultativní /dobrovolné/ státem zvýhodněné důchodové připojištění

Nárok na dávky z důchodového pojištění potřebná doba pojištění (liší se dle typu důchodu) existence sociální události (invalidita, stáří – důchodový věk, úmrtí živitele)

Druhy dávek důchodového pojištění starobní důchody řádný předčasný invalidní důchody plný invalidní důchod částečný invalidní důchod pozůstalostní důchody vdovský (vdovecký) důchod sirotčí důchod

Děkuji za pozornost!