Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I.
Laboratorní a terénní cvičení
Smyslová ústrojí chuť, čich, hmat
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-funkce, adresy Typ: DUM.
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I.
Cévní soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Název Smyslová soustava – rovnovážné ústrojí, chuť a čich
Chuťové ústrojí - umožňuje vnímat látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě - chuťové receptory jsou umístěny v chuťových pohárcích na papilách na povrchu.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.19. Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury S Sportovní tradice města Třince a okolí Typ: DUM.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Nervová soustava- receptory
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.16 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Transport raněných Typ: DUM - výkladový Předmět: TVZ Ročník:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.17 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-hromadné úpravy Typ: DUM -
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – matematické výrazy Typ: DUM.
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení Rostlinná pletiva I.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.3 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-databázové funkce Typ:
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Čidla receptory.
TÉMATICKÁ OBLAST:Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Svalová soustava
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_97_Chuťové ústrojí AUTOR: Naděžda Čmelová ROČNÍK, DATUM: 8.,
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
VY_III/2_INOVACE_111_Smyslová ústrojí
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
Tematická oblast: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Smysly člověka (všeobecně) Pří_234_Savci_Smysly člověka (všeobecně) Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Tematická oblast: laboratorní a terénní cvičení
Nervová soustava l Autor : Mgr. Irena Hudcová Přírodopis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Smysly člověka (všeobecně)
Smysly.
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
NERVOVÁ SOUSTAVA.
ČLOVĚK I. CHUŤ A ČICH – PRVOUKA - 3. r
VY_32_INOVACE_15_28_Smysly
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
čichový, chuťový a hmatový
Prezentace – výklad učiva
NAŠE SMYSLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Smyslové orgány.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
VY_52_INOVACE_32_01_čich, chuť
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_1.16 Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Smyslová soustava- chuť,čich Typ: DUM - výkladový Předmět: Teorie TV Ročník: 2. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Mgr. Šárka Dohnalová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: leden 2014

Metodický list Materiál je určen pro 1.ročníky čtyřletého studia a 1.a 2.ročníky šestiletého studia. Učitel pomocí prezentace probere učivo o smyslové soustavě a zaměří se na chuť, čich. Připomene stavbu a funkci nervové soustavy. Význam smyslové soustavy a uvede nemoci smyslů. Prezentaci lze použít jako rozumný návod k rozvoji pohybových aktivit jedince školního věku.

SMYSLOVÁ SOUSTAVA Čich, chuť

FUNKCE SMYSLŮ Jsou součástí nervové soustavy Regulován reflexním obloukem: receptor, dostředivá dráha, CNS, odstředivá dráha, efektor Přenos podnětů z vnějšího prostředí do vnitřního prostředí člověka Přenos pomocí pěti smyslů: zrak, sluch, čich, hmat, chuť

Chuť Je smysl, který dovoluje vnímat rozpuštěné chemické látky ve slinách nebo ve vodě Chuťové buňky jsou uloženy na jazyku Rozeznáváme 4 základní chutě – slaná, sladká, kyselá, hořká V roce 2000 objevena chuť umami – jako pátá

UMAMI Pátá chuť objevena v Japonsku Odvozená z japonštiny ze slova umai – chutný Chuťový receptor vnímá kyselinu glutamovou - přesněji její soli glutamáty Mezi přírodní zdroje bohaté na glutamát patří rajčata, kukuřice, houby, sýry, sója Ale i bujóny, worcestrová, sojová, ústřicová, ančovičková, rybí omáčka

Stavba chuťové papily http://pdf.truni.sk/vsr/diskusia_soubory/image011.jpg

Uložení chuťových buněk http://nd01.jxs.cz/422/187/1f25ce844c_37315191_o2.png

Čich Schopnost vnímat chemikálie ve vzduchu nebo rozpuštěné ve vodě Je to vjem dálkový, oproti chuti – kontaktní Vjem se označuje jako vůně Člověk má čich poměrně slabý Vysoce vyvinutý čich mají motýli, žraloci, psi Úplně čich chybí u velryb

Uložení čichových buněk http://lidske-smysly.wbs.cz/cich/nos.jpg

S čichem roste chuť http://futurologie.czweb.org/archiv2005/cich.gif

Zdroje a obrázky Archiv autora Zdroje uvedeny pod obrázky