Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EDC úloha k řešení č. 9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Advertisements

Tepelné motory Jan Nguyen 2.D Telskol.
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Palivová soustava vznětových motorů
Projekt spolupráce auto a IT oborů
Spalovací motory zážehové
Zážehový motor 1,4 l / 92 kW TSI
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Čtyřdobý zážehový motor (čtyřtakt)
18. Vnitřní tvoření směsi – vysokotlaká vstřikovací zařízení
19. Vnitřní tvoření směsi a spalování ve vznětových motorech a DISI
17. Spalování u SI motorů Zapalovací systémy. Spalovací prostory
STŘÍKACÍ PISTOLE.
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
Výuka předmětu automobily
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
Spalovací motory.
Spalovací motory vznětové
ZÁŽEHOVÝ MOTOR.
Vznětový motor Zbyněk Plch, Tercie, 2008.
Pístové stroje . Pístové stroje s klikovým ústrojím se vyznačují vratným pohybem některých jejich mechanických částí. Pístové stroje mohou.
Tepelné stroje -motory
Spalovací motor zážehový
Pístové spalovací motory
Tekutinové mechanismy
(čtyřdobý zážehový motor)
Střední odborná škola dopravní Ostrava Vítkovice
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
SPALOVACÍ MOTORY.
Spalovací motory s pístem
Čtyřdobý zážehový motor – konstrukce, popis činnosti
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
Tepelné motory.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Snímač teploty nasávaného vzduchu
Strojírenství Stavba a provoz strojů Tekutinové mechanizmy (ST42)
EDC úloha k řešení č. 6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického portálu ISSN.
MĚŘENÍ EMISÍ ZÁŽEHOVÉHO MOTORU.
Vznětové motory Střední odborná škola Otrokovice
Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice
TZB21- Regulace otopných soustav
Čtyřdobý vznětový motor – konstrukce, popis činnosti
EDC úloha k řešení č. 8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Vstřikovače vznětových a zážehových motorů
Výpočet doby vstřiku, jako základní vstupní údaje pro Ř.J
Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. Druhá úroveň Třetí úroveň Čtvrtá úroveň Pátá úroveň Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá úroveň.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Spalovací Motory Benzínové
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co mají tyto věci společného?
MOTORY Mgr. Martin Tichý MOTORY Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Tučímová. Dostupné.
KARBURÁTOR OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U Obsah  Význam karburátoru v automobilu Význam karburátoru v automobilu Význam karburátoru v automobilu  Princip.
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
Palivová soustava vznětového motoru Tato soustava je jedna z nejdůležitějších pro funkčnost motoru. Palivem pro vznětový motor je nafta. Skládá se ze.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_23-01 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada21 AnotaceZákladní.
Tepelné stroje z pohledu základního kursu fyziky 3. Poznámky k přednášce.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Pneumatické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pístové spalovací motory
Spalovací motory Témata cvičení
Spalovací motory 1 VY_32_INOVACE_21_420
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou)
Palivová soustava zážehového benzínového motoru s karburátorem
plováková komora přívod paliva plovák ventil hlavní tryska
Transkript prezentace:

Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů 16. Vnější tvoření směsi. Pohyb vzduchu ve válci. Průběh spalování u SI. Vnější tvoření směsi: Vstřikovací zařízení. Palivový paprsek a jeho rozpad ‑ tvorba kapek, průbojnost paprsku, chování v prostoru a okolí stěn . Vstřikování s podporou proudu plynu. Zdroje energie pro rozprášení a promísení směsi ‑ práce palivového čerpadla, práce pístu ‑ pohyb náplně (swirl, squish, tumble). Vstřikové motory ‑ důvod, rozdělení (vícebodovost, sekvenčnost). Příklady provedení (K‑, L‑Jetronic, Mono Motronic, integrované systémy). Pohyb náplně válce – dotváření nebo vnitřní tvoření směsi. Průběh spalování u SI Normální spalování deflagračním plamenem v připravené směsi: rychlost hoření, p‑v diagram, optimální předstih zážehu, T‑s diagram Druhy klepání. Nebezpečí plynoucí z klepání .

Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů 16. Vnější tvoření směsi Rozpad paprsku. Nestability Taylor-Rayleigh (kmitání kapek, setrvačnost a povrchové napětí ) a Helmholtz-Kelvin (povrchové napětí a dynamická viskozita ). Vliv kavitace v trysce.

Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů 16. Vnější tvoření směsi Vícebodové vstřikování do sacího kanálu klasické kontinuální vstřikování Bosch K-Jetronic obsahuje v podstatě všechny prvky moderního systému (až na  sondu): měření průtoku vzduchu podle odměřeného průtoku směsi (klapkou); odměřování paliva; speciální regulace volnoběhu, startu a studeného motoru; není speciální zařízení pro přechody (i když jistá kapacita palivového filmu tu existuje); zabezpečení nezávislosti systému na odchylkách průřezu trysek (systém konst. tlakový rozdíl – průřez aplikován na měřicí průřez bez vlivu průřezu trysky.

Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů 16. Vnější tvoření směsi Regulátor tlakového rozdílu pro každou větev systému K- Jetronic Vstřikovač s kmitající jehlou

Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů 16. Vnější tvoření směsi Elektricky ovládané jednobodové vstřikovací zařízení - do společného nátrubku místo karburátoru (SPi) nebo vícebodové vstřikovací zařízení pro vstřik před sací ventil (MPi, FPI)

Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů 16. Vnější tvoření směsi Elektromagneticky řízený nízkotlaký vstřikovač pro MPi (PFi) systémů Bosch čepová tryska, výstřik mezikružím uzavřená tryska otvíraná elektromagnetem vstřikovací tlak pod 1 MPa

Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů 16. Vnější tvoření směsi Elektricky ovládaný vstřikovač nových MPi systémů Bosch plán vstřiku původně synchronní pro všechny válce, nyní kolem otevření ventilu

Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů 16. Pohyb vzduchu ve válci Pohyb vzduchu ve válci Swirl (obvodový) Tumble (příčný) Squish (radiální) též mezi prostorem v hlavě a plochým pístem

Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů 16. Pohyb vzduchu ve válci Pohyb vzduchu ve válci - obvodový pohyb se vyvolá tangenciální (vířivou) polohou kanálu vůči ose válce nebo šroubovým kanálem s různě skloněnou sestupnou stěnou. Swirl (obvodový)

Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů 16. Pohyb vzduchu ve válci Tumble

16. Spalování u SI motorů Průběh spalování - vlastnosti. Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů 16. Spalování u SI motorů Průběh spalování - vlastnosti. Mezicyklový rozptyl – počátek hoření a přebytek vzduchu Závislost na počátku hoření (předstihu zážehu) - daleko od HÚ s klepáním - daleko od HÚ s detonací - daleko od HÚ (předčasný) - blízko HÚ (pozdní)

16. Spalování u SI motorů Průběh spalování - optimalizace Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů 16. Spalování u SI motorů Průběh spalování - optimalizace Závislost na počátku hoření – nastavení optimálního předstihu zážehu při správném palivu, směšovacím poměru a kompresním poměru