Jak se žilo na konci 18. století obyčejným lidem?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MANUFAKTURA A PRVNÍ STROJE
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Česká společnost se učí podnikat
Aktualita na kterou jste se nemohli dočkat
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
EVROPA PO ZÁMOŘSKÝCH OBJEVECH
Průmyslová revoluce v 18. století
Život na počátku 19. století
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE DĚJEPIS.
Osvícenství 2. pol. 18. století VY_32_INOVACE_145 pro 5. ročník ZŠ
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE 1. pol. 19. století.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_114.
Průmyslová revoluce Viktorie Blahová, I.A.
Společenské a hospodářské prostředí
Vyber si některý z obrázků Přemýšlej pomocí obrázku, o čem by mohla být dnešní hodina, co tě k obrázku napadá? Zapiš si své nápady do sešitu + Zkus svůj.
Důsledky železnice Autor: Mr Huggins Úpravy a překlad: Vít Zahradníček.
Významné osobnosti fyziky a chemie James Watt
Vynález lodě na parní pohon a lodního šroubu
Porovnej si svou definici se sousedem. 1) Zásadní změna, základní převrat, svržení starého a nastolení nového politického režimu, často násilnými prostředky.
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
Společnost na počátku 19. století
Mezi Vídeňským kongresem a revolucí 1848
LOKOMOTIVY A ŽELEZNICE
Průmyslová revoluce Klasicismus / Historismus
Průmyslová revoluce:. Přechod od ruční výroby v manufakturách, k tovární strojní velkovýrobě William Bell Scott: William Bell Scott: Iron and Coal ( )
Průmyslová revoluce.
● Téma:Průmyslová revoluce v Anglii, Evropě a českých zemích ● Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod ● OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-M
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
Téma: Průmyslová revoluce v Anglii Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-L
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Průmyslová revoluce se projevila na vzhledu mnoha měst. Vznikla nová města.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_6.VYNÁLEZY A VYNÁLEZCI 18. A 19. STOLETÍ TÉMA:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1189_ROZVOJ VĚDY A TECHNIKY Téma: MANUFAKTURA,
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Soldánová Dáša Název: VY_32_INOVACE_12C_7_Průmyslová revoluce Téma:
Průmyslová revoluce 3 Velká Británie 18. a 19.století Průmysl, obchod, doprava, ekonomie.
Průmyslová revoluce 5 Zemědělství, průmysl, doprava.
Předpoklady přechodu k průmyslové společnosti 18.stol. Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_114_Přechod k průmyslové společnosti.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE V ČECHÁCH
Průmyslová revoluce V Anglii.
Svět v poslední třetině 19. století
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
Průmyslová revoluce.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dějiny ČR Vynálezy mění svět
VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Novověk – průmyslová revoluce
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
VĚDECKÝ A TECHNICKÝ POKROK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
zpracovaný v rámci projektu
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
MEZI VÍDEŇSKÝM KONGRESEM A REVOLUCÍ 1848
Manufaktury Začínají vznikat v polovině 18. století
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_06_Vynálezy mění svět Regina Byrtusová
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
MEZI REVOLUCÍ A PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Průmyslová revoluce.
Společnost na počátku 19. století
Železniční doprava 19. stol.
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_24_19._století_století_páry_vynálezy_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Průmyslová revoluce v Anglii
Transkript prezentace:

Jak se žilo na konci 18. století obyčejným lidem?

- řekněte si to ve dvojici - poraďte se o tom ve dvojici Průmyslová revoluce 18. století Co si myslíte, že to je? Co může znamenat spojení těchto slov? - řekněte si to ve dvojici Napadá vás otázka, na kterou byste chtěli najít odpověď? - poraďte se o tom ve dvojici

Síla páry mění svět Vynález parního stroje Skotský vynálezce James Watt Síla páry byla parním stojem převedena v pohyb Hlavní zdroj energie pro celé 19. století

Průmyslová revoluce 18. století – rozmach vědy a techniky Zásadní změny – přechod od ruční výroby zboží (manufaktury) k strojové velkovýrobě (vznikají továrny) Manufaktury Továrny

Anglie – dílna světa Předpoklady: Finanční kapitál (peníze) Dostatek pracovních sil Zdroje surovin Rozsáhlé trhy Rozvoj techniky

Textilnictví První výrobní odvětví – využití práce strojů – textilnictví Nové stroje – tkaní látek – zrychleno více než stokrát Práce se stroji – nevyžadovala fyzickou sílu Strojově vyrobené látky – levné – šli rychle na obyt

Rozvoj průmyslu Výroba strojů → strojírny K výrobě potřeba – železo a ocel K pohánění parních strojů – uhlí – otevírány nové doly – devastace krajiny Nová průmyslová města – vytváření pracovních míst

Pokrok v dopravě Budování rozsáhlé dopravní sítě Budovány železnice, vodní cesty Vynález parní lokomotivy (Angličan George Stephenson)

Dělníci Vzniká nová početná společenská skupina továrních dělníků

Bod zlomu Poskládejte výroky tak, jak jsou pro vás přijatelné. Tvrzení – zcela přijatelná Více méně přijatelná BOD ZLOMU Nepřijatelná Zcela nepřijatelná Diskutuj ve dvojici – co je ještě přijatelné/co už ne. Vytvořte škálu. Domluvte se na bodu zlomu. Označte ty, u kterých jste hodně diskutovali. Oba s tím musíte souhlasit, musíte být ochotní se pod to podepsat.

Označte je do vaší škály. Přečtěte tvrzení, se kterým nejvíce souhlasíte, nejméně souhlasíte a kde vám vznikl bod zlomu. Jak jste se domluvili? Měli jste problém dohodnout se na některém tvrzení? Které z tvrzení si myslíte, že se týkal dělníků během průmyslové revoluce? Označte je do vaší škály. Našli jste odpovědi na některé z vašich otázek? Ostatní otázky si zapíšeme, možná na ně najdeme odpovědi příště. Napadli vás ještě jiné otázky?

Dělníci Přečti si text. Podtrhni si informace, které tě něčím překvapí. Vrať se ke škále, kterou jste vytvořili – které podmínky v té době nebyly dodržovány, které byly naopak běžné.

Volné psaní Co víte o dnešních továrnách? Jak se podmínky změnily? Co všechno se muselo stát, aby podmínky byly lepší?

Vynálezy Telegraf Parník Parní lokomotiva Vzducholoď

Jaké přínosy a negativa přinesla průmyslová revoluce?