1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do databázových systémů
Advertisements

Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
A4B33DS & X33MIS Zdeněk Kouba
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
ADT Strom.
Skip-List je datová struktura, která může být použita jako náhrada za vyvážené stromy. představují pravděpodobnostní alternativu k vyváženým stromům (struktura.
Úvod do databází Databáze.
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
ORGANIZACE DATOVÉ STRUKTURY SOUBOR
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - spojová vrstva I. Ročník:4. Datum.
Dynamické modelování PVY 2. pololetí 4.cv Bc. Jiří Šilhán.
SÍŤOVÁ ANALÝZA.
B-strom je dynamická indexová struktura.
KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ
REDUKCE DAT Díváme-li se na soubory jako na text, pak je tento text redundantní. Redundance vyplývá z:  některé fráze nebo slova se opakují  existuje.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Databázové systémy přednáška+cvičení
13AMP 9. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled ADA ADA Java Java.
Zadání databázového systému
Relační databáze.
1IT D OTAZOVACÍ JAZYKY V RELAČNÍCH DATABÁZÍCH Ing. Jiří Šilhán.
Konceptuální návrh databáze
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Základy informatiky část 5
Stromy.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Modelování a simulace MAS_02
Definice, druhy, chyby, abstrakce
Teorie zpracování dat KONCEPTUÁLNÍ SCHÉMA.
SÍŤOVÝ A HIERARCHICKÝ DATABÁZOVÝ MODEL
Databáze.
STROMY Datová struktura sestávající z uzlů
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Konceptuální návrh databáze
Databázové modelování
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
 Model je souhrn pravidel pro reprezentaci logické organizace dat v databázi.Rozeznáváme t ř i základní modely dat - hierarchický, sí ť ový a rela č.
Databázové systémy Datové modely.
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
Databázové systémy Normalizace dat.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Perzistence XML dat Kamil Toman
DATABÁZE.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Úvod do databází zkrácená verze.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Úvod do databázových systémů
Geografické informační systémy
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Znázornění dopravní sítě grafem a kostra grafu Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Databázové systémy UIN010
Transkript prezentace:

1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán

S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny záznamů. Záznamy jednoho typu jsou obvykle uloženy v jednom souboru. Celá databáze je složena ze dvou hlavních množin - množina záznamů (obvykle rozložená do více souborů) a - množina spojek, přičemž spojka je zvláštní typ záznamu o dvou položkách obsahujících fyzické adresy záznamů, které spojují. Typ záznamu je souhrn datových položek, přičemž datová položka je nejmenší logickou jednotkou dat. Množina datových položek, jednoznačně určujíc výskyt záznamu, se nazývá klíč.

Pro modelování síťového databázového schématu se používají tzv. Bachmanovy diagramy datové struktury, které se skládají ze dvou druhů symbolů: a) obdélník reprezentuje záznamy jednoho typu v množině záznamů b) silné čáry se šipkou mezi obdélníky, představují spojky jako orientovanou vazbu mezi záznamy.

H IERARCHICKÝ DATOVÝ MODEL Je zvláštním případem síťového datového modelu, kdy je každý záznam odkázán pouze nejvýše jedním jiným záznamem. Pokud je toto pravidlo dodrženo, potom celá struktura databáze degeneruje na strom, což se projevuje v odlišné fyzické implementaci databáze.

V tomto modelu jsou data uspořádána podle tzv. hierarchických stromů (např. země, stát, hlavní město, město, …). Každý uzel tohoto stromu reprezentuje typ záznamu a každá hrana spojku mezi dvěma typy záznamů. V hierarchickém stromu existuje jeden speciální význačný typ záznamu, tzv. kořen. Ostatní typy záznamů se nazývají závislé typy záznamů a jsou ve struktuře hierarchického stromu na nižší úrovni. V hierarchické databázi lze přirozeným způsobem podle spojení mezi záznamy stanovit záznamy: -rodiče a -potomky.

Hierarchická cesta v databázi je posloupnost záznamů začínající v kořenu, v níž jsou vždy dva následující záznamy ve vztahu rodič a potomek.

Z HODNOCENÍ SÍŤOVÉHO DATOVÉHO MODELU Výhody rychlost zpracování - nejrychlejší typy DB vazba na program. jazyky -ucelené knihovny pro práci s nimi v jednotl. program. jazycích Nevýhody sekvenční přístup k datům - k datům lze přistupovat pouze takto –neoptimální obtížná změna struktury DB -rušení záznamů a změna struktury jsou programátorsky obtížné