FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Advertisements

Atomová a jaderná fyzika
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
1 ÚVOD.
Obecná biologie.
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Proč se učíme fyziku? O čem fyzika je?
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Hypotézy ve výzkumu.
Chemie technické lyceum 1. ročník
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Předmět studia chemie, historie
1. Fyzikální obraz světa.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Sociologický výzkum.
Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
01 Úvodní pojmy Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno.
Chemie a její obory.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ÚVOD DO CHEMIE.
FYZIKA 1 Obsah a metody fyziky 1.1 O čem fyzika pojednává
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličiny Creation IP&RK.
A) Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Umělá inteligence Minského definice: UI je věda o vytváření strojů nebo systémů, které budou při řešení určitého úkolu užívat takového postupu, který –
Chemie Čím se zabývá Druhy chemie Chemická laboratoř Konec
Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Úvod do ekologie.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Digitální učební materiál
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
MYŠLENÍ A ZPŮSOB ŽIVOTA LIDÍ
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Úvod do učiva Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Identifikace modelu Tvorba matematického modelu Kateřina Růžičková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 29 Anotace.
1. Fyzikální obraz světa.
Fyzika – vybrané kapitoly
Chemie Čím se zabývá Druhy chemie Chemická laboratoř Konec
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Geologické vědy zkoumají neživou přírodu = základní podmínky pro život organismů, zdroj nerostných surovin Mineralogie – nauka o nerostech.
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Vědní obory zabývající se informacemi
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
FYZIKA Čím se budeme další čtyři roky zabývat?
Úvod do psychologie II. přednáška
Induktivní postupy ve výuce matematiky
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
Metody pedagogiky.
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY

Fyzika původně nauka o přírodě vůbec postupně narůstal objem poznatků o přírodě oblast zkoumání F se zužovala oddělovaly se další vědy Biologické vědy - zkoumají specifické děje v živých organismech Chemické vědy - zkoumají změny ve složení látek atd. – geologie, mineralogie, astronomie

Není snadné fyziku přesně definovat. Jedna z možných definic. Fyzika - je přírodní věda, která zkoumá vlastnosti látek a fyzikálních polí a zákonitosti a formy jejich pohybu. nebo - je přírodní věda, která zkoumá nejobecnější zákonitosti hmoty a jejího pohybu. Fyzika zkoumá přírodní jevy a jejich souvislosti a hledá zákony, jimiž se tyto jevy řídí.

Význam fyziky Poznatky fyziky mají velký význam po další přírodní vědy i pro techniku (využití v technické praxi). Příklady využití fyzikálních poznatků Teorie elektromagnetického pole využití pro získávání a přenos elektrické energie přenos informací záznam informací Poznatky o stavbě hmoty rentgen, ultrazvuk Poznatky jaderné fyziky - získávání energie

METODY FYZIKY Podle metod práce lze dělit fyziku na experimentální a teoretickou.

Experimentální fyzika - pozorován jevů, pokusy - výklad jevů – vytváření hypotéz - ověřování hypotéz Pozorování - studium jevů probíhajících v přírodních podmínkách Pokus - zkoumání jevu v laboratorních podmínkách - jev se vyvolává uměle, často i v podmínkách, které v přírodě nenastávají Hypotéza - vědecky podložená představa o průběhu určitého jevu - není-li hypotéza v rozporu s žádným experimentálním faktem stává se teorií daného jevu EF vychází z pokusu a pokusem se opět ověřuje fyzikální teorie.

Teoretická fyzika - snaží se vysvětlit fyzikální jevy pozorované v přírodě - hledá obecně platné zákony, kterými se tyto jevy řídí - vytváří nové nebo upravuje a zobecňuje stávající fyzikální teorie tak, aby obsahovaly co nejméně předpokladů a volných parametrů (např. základní fyzikální konstanty) - na základě těchto teorií popisuje známé jevy, vyvozuje z nich teoreticky nové poznatky, snaží se předvídat nové jevy - užívá k tomu různé myšlenkové konstrukce a modely s využitím matematického aparátu - aby teorie mohla být přijata za správnou, je nutné její experimentální ověření Teoretickou a experimentální fyziku nelze oddělit, protože úplné pochopení přírody je možné pouze z jejich vzájemného souladu.