KAZUISTIKA U KLIENTKY S RAKOVINOU MLÉČNÉ ŽLÁZY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kasuistika u pacienta s cévním onemocněním mozku
Advertisements

TÉMA Fyzikální vyšetření
Postupy při nálezu rezistence v prsu
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Nádorová onemocnění jícnu,žaludku a tenkého střeva, NETs
Název Zuby, péče o ně   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Jak získat mimořádně účinný.
Druhy obvazů – obinadlové obvazy
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 Hypertenze.
Klinický případ č.1 Rizikové faktory :
PRÁCE SESTRY S INTRAVENÓZNÍM PORTEM
Nádory jícnu Esophageální karcinom: Adenokarcinom (oblast distálního jícnu) Spinoceluární karcinom (oblast horních 2/3 jícnu) Pohlaví: výskyt 7x více.
Nemoci oběhové soustavy
Koncepce péče o staré občany
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Předoperační a pooperační péče v neurochirurgii
Nádory v oblasti dutiny ústní
Chyby a omyly v péči o prsy z pohledu klinika
Ošetřování ženy s CA mammy
Hluboká žilní trombóza a plicní embolie v graviditě
Co znamená, že máte revma?
Ischemická choroba srdeční
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Komunitní péče.
Ošetřování nemocného s onemocněním cév
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, nádory žaludku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PREVENTIVNÍ PÉČE.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Bezvědomí Ošetřovatelská péče.
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Klinická propedeutika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Anamnéza u chorob kardiovaskulárních. Bolest na hrudi Trvání bolesti Začátek bolesti Typ bolesti Šíření bolesti Úleva od bolesti Zhoršující faktory.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Posouzení stavu pacienta
Péče o nemocného s appendicitis
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 04
Jméno…. Všeobecná sestra, 2. ročník Zdroj: časopis SESTRA 9/2011
Ošetřovatelská péče o nemocného po nefrektomii
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O NEMOCNÉHO PO OPERACI PRSU
Ošetřovatelská péče o nemocného s Ca plic
Fyzioterapie po operaci prsu, léčba sekundárního lymfedému
Onemocnění aorty.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Anamnéza III. ročník Chirurgická propededeutika. První kontakt s nemocným (pohled ze strany pacienta) Strach z nemoci Strach z lékaře Strach ze snížení.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Epidemiologie, dědičné riziko, možnosti genetického testování a prevence MUDr. Marie Navrátilová, PhD. Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů, Masarykův.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Definice, základní pojmy
HPV onemocnění POHLEDEM GYNEKOLOGA MUDr. Vladimír Mulač.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Dárcovství kostní dřeně
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Prevence onkologických onemocnění – rakovina prsu
Onkologie Jitka Pokorná.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Prevence nádorových onemocnění v primární péči
Glomerulonefritis.
GYNEKOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH DÍVEK
Transkript prezentace:

KAZUISTIKA U KLIENTKY S RAKOVINOU MLÉČNÉ ŽLÁZY SZŠ KROMĚŘÍŽ

FUNKČNÍ ANATOMIE MLÉČNÉ ŽLÁZY

POPIS CHOROBY Karcinom „v pravo“ mléčné žlázy ( carcinom mamae sinister)  je nejčastějším zhoubným nádorem diagnostikovaným u žen – ročně jich touto chorobou na světě onemocní více než půl milionu, v Česku kolem šesti tisíc, tj. přibližně každá tisící žena. Vzácně postihuje i muže.

PŘÍČINY VZNIKU CHOROBY GENETICKÉ VLIVY ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ŽIVOTNÍ STYL- PROMISKUITA, KOUŘENÍ, ALKOHOL ANTIKONCEPCE PROJEVY NEMOCI Bulka, krvavý výtok z bradavky Změny symetrie prsu, hmatné uzliny v podpaží Změna barvy kůže Bolest, zarudnutí, otok prsu,

FAKTORY VE VZTAHU K PACIENTOVI FAKTORY VE VZTAHU K NÁDORU Co určuje naše rozhodování o léčbě? FAKTORY VE VZTAHU K PACIENTOVI FAKTORY VE VZTAHU K NÁDORU Postoj pacienta Resekabilita Věk Symptomy Stav výkonnosti Objem nádoru Průběh nemoci

TERAPIE Mastektomie- chirurgický zákrok- odstranění postižené části a uzlin Resekce uzlin- odstranění uzlin Chemoterapie Hormonální léčba

PREVENCE Podle platných vyhlášek (č. 56/1997 Sb. a novel č. 183/2000 Sb. a 372/2002 Sb.) jsou veřejnosti zatím nabízena dílčí preventivní onkologická vyšetření hrazená ze zdravotního pojištění u praktického lékaře, stomatologa a gynekologa. Jde o vyšetření kůže, konečníku, prsu, varlat, gynekologické vyšetření a vyšetření dutiny ústní. Vyhlášky si můžete v plné podobě stáhnout na stránkách Ministerstva zdravotnictví (č. 56/1997 Sb.) nebo ze Sbírky zákonů na stránkách Ministerstva vnitra.

Diagnostika Anamnéza Fyzikální vyšetření Laboratorní vyšetření- hematologické, biochemické, nádorové markery Zobrazovací metody- mamografie, ultrasonografie

Diagnostika Biopsie z ložiska prsu Magnetická rezonance CT RTG snímek hrudníku

Aktivní Samovyšetření prsu Prsa se vyšetřují pravidelně každý měsíc, a to druhý nebo třetí den po skončení menstruace, kdy  v prsou není žádné napětí. Aktivní Samovyšetření prsu

OŠETŘOVATELSKÁ ANAMNÉZA DLE M. GORDONOVÉ Iniciály – paní J.P. Pohlaví - žena Věk- 70 let ( 1942) Stav - vdaná Povolání - důchodkyně Délka hospitalizace - 5. den na chirurgickém oddělení Délka nemoci – 3 měsíce

PROGNÓZA ONEMOCNĚNÍ Prognóza nemoci - onemocnění bylo zachyceno včas, vyhlídky jsou relativně dobré. Hlavní diagnóza – Carcinom mamae sinister( karcinom pravé mléčné žlázy) Vedlejší diagnózy – Varieces cruris- křečové žíly na DK. Hypertenzní nemoc - vysoký krevní tlak.

Farmakoterapie Prenessa 8 mg (1-0-0) (Antihypertenzivum)

INJEKCE, INFUZE Zibor 2500 j. s.c. ve 20:00h (Antikoagulancium) Novalgin 2,5 mg (6 -14h) (Analgetikum) Dipidolor 15 mg - dopich i.m. dlp. (Anodynum)

FYZIOLOGICKÉ FUNKCE TK- 150/90 (hypertenze) P- 73/min (v normě) D- 21/min (v normě) TT- 36, 7 (fyziologická)

PÉČE O INVAZIVNÍ VSTUPY Redonův drén - 2 den Pooperační den - 2. Invazivní vstup- centrální. žilní katetr - 3. den. Rizika dekubitů – nízká. Rizika pádu – nízká.

POHYB A SOBĚSTAČNOST Míra soběstačnosti - soběstačná Pohybový režim – bez omezení Psychický stav- zhoršený (pacientka se obává onemocnění)

VÝŽIVA KLIENTKY (DIETA) Základní (bez dietního omezení) – č. 3

VNÍMÁNÍ ZDRAVÍ DLE M. GORDONOVÉ … VNÍMÁNÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU Pacientka neprodělala v posledním roce žádná nachlazení, k udržení zdraví pravidelně cvičí( rotoped a chůze), jí zdravou stravu a chodí na pravidelné kontroly k praktickému lékaři.

VÝŽIVA A METABOLISMUS Denně vypije 1 litr až 2 litry neslazené, neperlivé vody, nezpozorovala žádný úbytek či zvýšení tělesné hmotnosti, nemá dietní omezení, náhradní chrup - horní, pravidelné kontroly u zubního lékaře.

VYLUČOVÁNÍ Má pravidelnou stolici, netrpí zácpou, projímadla neužívá, žádné potíže s vylučováním moče.

AKTIVITA A POHYBOVÉ MOŽNOSTI Pacientka aktivně cvičí ráda chodí na procházky a cvičí na rotopedu. Volný čas tráví s vnoučaty a na zahrádce

SPÁNEK A ODPOČINEK V noci spí klidně, neprobouzí se, nemá potíže s usínáním, spí obvykle 6 hodin po probuzení se cítí dobře.

VNÍMÁNÍ A POZNÁVÁNÍ Nemá potíže se sluchem, paměť se mění - stárnutím, je poučena o svém zdravotním stavu. SEBEPOJETÍ, SEBEÚCTA Momentálně se cítí lépe, spoléhá na svou rodinu.

PLNĚNÍ ROLÍ, MEZILIDSKÉ VZTAHY Bydlí s manželem, problémy v rodině řeší komunikací , je společenská ráda navazuje nová přátelství. SEXUALITA, REPRODUKČNÍ SCHOPNOST Měla 2 porody pravidelně navštěvuje svého gynekologa.

STRES A ZÁTĚŽOVÉ SITUACE Za stresující označila zjištění onkologické diagnózy, pomáhá jí nyní více rodina.

SOUHRN OŠETŘOVATELSKÝCH INTERVENCÍ Péče/ sledování Redonova drénu. Péče/sledování, převazy operační rány. Péče o periferní žilní vstup. Péče o psychický stav klientky. Péče o HK/polohování prevence lymfedému. Sledování lokalizace - tlumení bolesti.

HODNOCENÍ OŠETŘOVATELSKÝCH INTERVENCÍ Dbala jsem na péči o Redonův drén a sledovala funkčnost drenu Pečovala jsem operační ránu a pravidelně ji sterilně ošetřovala Pečovala jsem o periferní žilní vstup Pečovala a polohovala jsem HK Sledovala jsem bolest

Předoperační péče - (6 - 8 h.) před operací musí být lačná, vyprázdněná, 30 minut před operací podáme premedikaci - připravíme operační pole (očištění, oholení podpaží) - bandáže DK - klademe důraz na psychickou přípravu a empatický přístup

POOPERAČNÍ PÉČE - uložíme ženu na záda do zvýšené polohy, s mobilizací začínáme podle zdravotního stavu 0. den po operaci, - sledujeme čití, pohyblivost, otoky HK, podložíme končetinu na operované straně (umožníme odtok mízy a zabráníme tvorbě otoků), - prevence TEN, - kontrolujeme FF, tlak měříme a krev odebíráme z končetiny na neoperované straně, sledujeme bolest, spánek (neležet na operované straně, nedávat ruce za hlavu), kontrolujeme ránu, obvaz, Redonův drén, co nejdříve začínáme s rehabilitací.

REHABILITACE

Klientka po operaci KLIENTKA PO OPERACI PRSU A ODSTRANĚNÍ UZLIN V PODPAŽNÍ JAMCE 2 DEN PO OPERACI.

ZÁVĚR S klientkou se mi spolupracovalo velice dobře. Jsem ráda že jsem se setkala s danou diagnózou a získané informace o problematice onemocnění budu uplatňovat i nadále.

INFORMAČNÍ ZDROJE Lidské tělo. Bratislava: Gemini, 1992. ISBN 80-85265-59-1 Google- obrázky Rakovina prsu. [online]. [cit. 2013-01-23]. Dostupné z: http://www.rakovinaprsu.cz/prsa-a-rakovina/lecba/