Geofyzikální ústav Akademie věd České republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

Národní program udržitelnosti I
Specializovaná databáze pro výzkum astronomie a astrofyziky Mgr. Radka Svaškova, Astronomický ústav AVČR, v. v.i.
ZŠ BYSTŘICE N. P., NÁDRAŽNÍ 615
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
ELI Beamlines Výstavba nejintenzivnějšího laseru světa Mgr. et Bc. Michael Vích HRADEC KRÁLOVÉ
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
Regionální a lokální síťová akademie Cisco při Univerzitě Pardubice (co bylo, je a bude…) František Machalík Katedra informatiky v dopravě.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Degradační procesy Magnetické vlastnosti materiálů přehled č.1
AKREDITOVANÉ ŠKOLICÍ STŘEDISKO ČLEN ASOCIACE VDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH TRADICE OD ROKU 1991 Zdeněk Mašín Microsoft Gold Certified Partner Akreditované.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
JAZYKOVÁ INFRASTRUKTURA Ústav Českého národního korpusu Filozofická fakulta UK Praha.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Takto vypadá náš spokojený zákazník:. Jméno: Petr Št ě pánek Datum narození: Místo narození: Valtice V ě k: 19 P ř ezdívka: Št ě pi Funkce:
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
SBToolCZSBToolCZ. lokalizace GBTool a případové studie (2005) spolupráce na GBTool v rámci iiSBE SBToolCZ 2007 pilotní verze české verze, testování na.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Schůze koordinátorů programu SOCRATES/ERASMUS
Účast ve volbách do Akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze v letech Vypracoval: Mgr. Daniel Feranc, tajemník AS UK.
U N I V E R Z I T A K A R L O V A V Č E R A, D N E S A Z Í T R A IVAN WILHELM RVS ČR, Národní 3, 2. březen 2006 U N I V E R Z I T A K A R L O V A V Č.
Registrační číslo projektu:
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Integrace ČR do evropského výzkumu – účast v 6.RP Technologické centrum Vladimír Albrecht, Národní informační centrum pro.
Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná pro léta 2013 až 2015) návrh od Rady vlády pro výzkum,
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Změny tlakových polí v zimní polární dolní stratosféře a sluneční/geomagnetická aktivita Bochníček J, 1 Davídkovová H, 1 Hejda P 1 a Huth R 2 1 Geofyzikální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pietrová. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_1.3.AJ3,4.01/Pv.
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
1 ČR a její praxe v oblasti VaVaI, světové trendy Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2010.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. prosince 2014.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
DEN ZEMĚ ZEMĚTŘESENÍ. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Projekt AKTION : „Bezolovnaté pájky“ Masarykova universita v Brně, Fakulta přírodovědecká, Katedra teoretické a fyzikální chemie, Kotlářská 2, 611.
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Metadata v projektu EURADIN Ing. Pavla Tryhubová.
Sociokulturní struktura populace ČR
OCHRANA PŘÍRODY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
CMI web presentation, May 2003 PŘIDRUŽENÉ LABORATOŘE ČMI krátká prezentace 2003 V prezentaci jsou uvedeny přidružené laboratoře: Laboratoř státního etalonu.
ČESKÉ CENTRUM PRO MOBILITU STŘEDISKO SPOLEČNÝCH ČINNOSTÍ AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY v.v.i. Robert HrubýJindra Emmerová Kateřina Hošková.
European High Power Laser Energy Research facility Projekt z ESFRI Roadmap (kapitola Energie), vybrán EK k financování Přípravné fáze v rámci RP7 Koordinátor:
Spolupráce při rozvoji talentů
Podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat VIII. SEISMICKÉ SÍTĚ.
Možnosti GIS při tvorbě trojrozměrných map zemětřesení Vedoucí práce: Doc.Ing.Petr Rapant CSc. Odborná konzultace: Ing. Aleš Poláček CSc. Zpracoval : Pavel.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
KAREL IV. – II. Dějepis 7. ročník Marek Kryška. Charles IV./ KAREL IV. (1346 – 1378) King of Bohemia and Holy Roman Emperor. The second king of Bohemia.
Zakládáme seismickou stanici. Seismická stanice Potřebujeme: –Penize –Seismograf –Registrační aparaturu –Operátora –(Přístup na internet)
Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.. Obecné informace  Vznikl jako pracoviště ČSAV r  Je přímým pokračovatelem Státního ústavu geofyzikálního, založeného.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Detekce napěťových vln ve střední Evropě
Zkušenosti s výukou geoinformatiky
Mgr. Josef Havíř, Dr., RNDr. Libor Vejmělek, PhD.
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
EURATOM: základ evropské spolupráce
Transkript prezentace:

Geofyzikální ústav Akademie věd České republiky Hvězdárna v Úpici, 17.- 19. 5. 2011 Modernizace seismologické stanice Úpice (UPC) v rámci projektu CzechGeo Jan Zedník Geofyzikální ústav Akademie věd České republiky E-mail: jzd@ig.cas.cz http://www.ig.cas.cz

Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i./ Hvězdárna v Úpici Úpice (UPC) Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i./ Hvězdárna v Úpici N50.50 E16.02 700 m Registrace: EarthData + SeisComP Seismometry: S5S krátkoperiodické Časová služba: GPS Přístup: Internet Vzorkování: 20 Hz Formát dat: miniSEED Dostupná data: WWW: květen 2001-dosud (spojitá)

Původní registrační zařízení na stanici Úpice Digitální registrační aparatura EartData + SeisComp používaná na observatořích České regionální seismické sítě od r. 2003.

Seismický záznam Zemětřesení – Hronovsko, 25. října 2005, 3.3 na Richterově stupnici

Oblast, ve které byl pocítěn otřes ve východních Čechách dne 10 Oblast, ve které byl pocítěn otřes ve východních Čechách dne 10. ledna 1901, M = 4.7

Zemětřesení ve východních Čechách 25. října 2005, M = 3.4

Moderní širokopásmový seismograf STS-2 Streckeisen STS-2 – moderní elektromechanický seismograf používaný na stálých stanicích České regionální seismické sítě i ve světové síti. Zaznamenává nezkreslené pohyby půdy ve velkém rozsahu amplitud pro periody 0.1 - 300 vt. (v UPC od 30.6.2010)

Digitální záznamy zemětřesení v Japonsku 11. 3. 2011, Mw=9.0

Živý seismogram zemětřesení v Japonsku 11. 3. 2011, Mw=9 Živý seismogram zemětřesení v Japonsku 11. 3. 2011, Mw=9.0, stanice Úpice (UPC)

Živý seismogram zemětřesení v Japonsku 12. 3. 2011, Mw=9 Živý seismogram zemětřesení v Japonsku 12. 3. 2011, Mw=9.0, stanice Úpice

Registrační zařízení Quanterra Q330S Registrační aparatura Quanterra Q330 používaná od r. 2010 na seismologických stanicích ČRSS: Dobruška/Polom, Průhonice, Kašperské Hory, Nový Kostel, Ostrava/Krásné Pole a Panská Ves.

Registrační zařízení Quanterra Q330 pracuje za každých podmínek… (AGU 2007)

Registrační zařízení ED+SC na stanici UPC

Nové registrační zařízení na stanici UPC

Infrastrukturní projekt CzechGeo/EPOS Distribuovaný systém observatorních a terénních měření geofyzikálních polí v České republice – vybudování a provoz národního uzlu pan-evropského projektu EPOS Možnost financovaní velkých výzkumných infrastruktur na základě zákona č.110/2009 Sb. o podpoře výzkumu a vývoje Projekt CzechGeo podán v prosinci 2009 na MŠMT Zařazen vládou 15. března 2010 do Cestovní mapy ČR velkých infrastruktur pro výzkum vývoj a inovace a schválen k financování (celkem schváleno 12 infrastruktur, např. CESNET, PALS, Reaktory Řež) Rozhodnutí o poskytnutí účelové podpory podepsáno náměstkem ministra v říjnu 2010 a finance na r. 2010 bezprostředně převedeny do Geofyzikálního ústavu Doba trvání 2010 - 2015

Infrastrukturní projekt CzechGeo / EPOS Příjemci podpory Geofyzikální ústavu AV ČR, v.v.i., Praha Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR, v.v.i., Praha Ústav fyziky Země Masarykovy University, Brno Katedra geofyziky Matematicko-fyzikální fakulty University Karlovy, Praha Katedra hydrologie, inž.geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty University Karlovy, Praha Ústav geoniky AV ČR, v.v.i. Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, Zdiby

Infrastrukturní projekt CzechGeo / EPOS Geovědní výzkumné infrastruktury Česká regionální seismická síť (GFÚ, ÚFZ, ÚGN, MFF-UK, VÚGTK) Seismická datová centra (GFÚ, ÚFZ) Lokální seismická síť Webnet (GFÚ, ÚSMH) Mobilní seismická síť Mobnet (GFÚ) Gravimetrické observatoře Skalná, Jezeří, Příbram (GFÚ) Geomagnetická stanice Budkov (GFÚ) Mobilní magnetotelurické stanice (GFÚ) Geotermické stanice (GFÚ) Geodynamická síť Akademie věd Geonas (ÚSMH) Čtyři regionální GSP sítě + 3 semi-permanentní gravimetrické stanice (ÚSMH) Geodynamická síť posunů na zlomech EuTecNet (ÚSMH) Lokální seismická síť východní Čechy (ÚSMH) Skupinová seismická stanice Provadia, Bulharsko (ÚSMH) Lokální seismická síť severní Morava (ÚFZ, ÚGN) Regionální seismická síť PSLNET, Řecko (MFF-UK) Monitorovací síť CO2 CarbonNet (PřF-UK) Monitorování sesuvu (PřF-UK) Síť permanentních stanic pro sledování navigačních družic (VÚGTK) Observatoř Pecný (VÚGTK)

Indikativní rozpočet projektu pro r. 2011 příjemce/ spolupříjemce provozní osobní náklady režie celkem neinvestice investice CELKEM GFÚ AV ČR 2 600 3 331 500 6 431 1 600 8 031 ÚSMH AV ČR 2 300 2 750 400 5 450 1 500 6 950 ÚGN AV ČR 100 413 20 533 ÚFZ MU 300 805 150 1 255 1 655 MFF UK 350 1 255 PřF UK 200 278 50 528 VÚGTK 450 537 1 037 6 300 8 919 1 270 16 489 3 500 19 989

Infrastrukturní projekt CzechGeo / EPOS Přehled výzkumných infrastruktur Type of RI: Czech Regional Seismic Network (CRSN) – IG ASCR Short description: IG-ASCR operates 9 broadband seismic stations of the CRSN: Průhonice (PRU), Kašperské Hory (KHC), Nový Kostel (NKC), Panská Ves (PVCC), Dobruška/Polom (DPC), Úpice (UPC), Třešť (TREC), Králíky (KRLC), and Ostrava/Krásné Pole (OKC) - operated jointly with Institute of Geonics ASCR and Technical University Ostrava. Other stations of the CRSN are: Moravský Beroun (MORC), Vranov (VRAC), Moravský Krumlov (KRUC), Velká Javorina (JAVC) - operated by IPE-MU, Praha (PRA) - operated by FMP-CU and GOPC - operated jointly by RIGTC and FMP-CU. Stations NKC and DPC are also equipped with accelerometers, stations PRU, KHC and OKC with short-period seismometers. Data format miniSeeed, sampling 20Hz/100Hz. Digital data are transferred in real time to Data centers at IG-ASCR in Prague and IPE-MU in Brno. Antelope and SeisComP packages are used for data acquisition, archiving and exchange. Number of instruments: 9 digital acquisition systems (Q330, EarthData+SeisComP), 9 broadband sensors (Streckeisen, Guralp), 2 accelerometers (EpiSensor), 3 short-period seismometers (SK-3) Type of data: Broadband, short period, strong motion. Data Centre: IG-ASCR in Prague Data archiving RI: IG-ASCR in Prague (data server 50 TB), IPE-MU in Brno, ORFEUS Data Policy (access to data): open

Infrastrukturní projekt CzechGeo / EPOS Přehled výzkumných infrastruktur

Lokální síť východní Čechy

Datový portál www.czechgeo.cz