ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
PODNEBÍ.
CHEMICKÉ SLOŽENÍ ATMOSFÉRY
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
VÍTR.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Podnebné oblasti v České republice
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
POČASÍ Meteorologie = věda o počasí
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Devátá Marta Devátá Monika
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
Registrační číslo projektu
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Podnebí Česka                                                              8. března 2006.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
Tlak a proudění vzduchu
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
POČASÍ.
Přírodověda 5.ročník podnebí podnebné pásy.
Globální cirkulace atmosféry
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Počasí.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Podnebí.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Atmosféra (X. Část) Název školy
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Podnebí, podnebné pásy.
= souvislý plynný obal Země Atmosféra nemá jednoznačnou vrchní hranici, plynule řídne a přechází do vesmíru. Všeobecně uznávanou hranicí může být tzv.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
Podnebí Severní Ameriky
PODNEBÍ AUSTRÁLIE.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
3. PODNEBÍ AMERIKY VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Subtropický podnebný pás
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
JAK SE RODÍ POČASÍ.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
ATMOSFÉRA.
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
11. e Mírný podnebný pás Zelená Mezi 40o až 60o 4 roční období
PODNEBÍ.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Transkript prezentace:

ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země

Atmosféra – obaluje Zemi do výšky několika set kilometrů – je držena přitažlivostí Země. S rostoucí výškou klesá hustota vzduchu (snižuje se tlak vzduchu) a klesá teplota vzduchu. Složení vzduchu: Dusík, kyslík (dýchání), vodní pára, oxid uhličitý (fotosyntéza), ozon (brání pronikání UV záření).

Spojte správně: Složení atmosféry Zabraňuje přehřátí a zmrznutí planety Význam atmosféry Okamžitý stav atmosféry Meteorologie Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu. vlhkost vzduchu, teplota vzduchu Počasí Dusík, kyslík, CO2, vodní páry, ozon, vzácné plyny,… Synoptická mapa Umožňuje život na Zemi Meteorologické prvky Věda zabývající se počasím Předpověď počasí Chrání před škodlivým kosmickým zářením

Spojte správně: Složení atmosféry Zabraňuje přehřátí a zmrznutí planety Význam atmosféry Okamžitý stav atmosféry Meteorologie Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu. vlhkost vzduchu, teplota vzduchu Počasí Dusík, kyslík, CO2, vodní páry, ozon, vzácné plyny,… Synoptická mapa Umožňuje život na Zemi Meteorologické prvky Věda zabývající se počasím Předpověď počasí Chrání před škodlivým kosmickým zářením

POČASÍ Meteorologické jevy: 1. TEPLOTA VZDUCHU = okamžitý stav ovzduší měří se ve stupních Celsia, nejvyšší – Libye 580C, nejnižší – Antarktida –890C

2. OBLAČNOST - vzniká nahromaděním páry v troposféře SP: Vypočítej rozdíl mezi nejteplejším a nejchladnějším místem na Zemi Průměrné teploty - denní, měsíční, roční 2. OBLAČNOST - vzniká nahromaděním páry v troposféře Zvláštní případ oblačnosti je MLHA – nahromadění drobounkých kapiček, lehké, vznášejí se v ovzduší Množství oblačnosti posuzujeme podle toho, jak velkou část oblohy pokrývá. Rozlišujeme : jasno polojasno oblačno zataženo DÚ: Dokresli meteorologické značky

CIRRUS STRATOCUMULUS CUMULUS CUMULUS CONGESTUS

3.ATMOSFÉRICKÉ SRÁŽKY - DÉŠŤ, MRHOLENÍ, SNÍH, KROUPY Srážky se měří pomocí srážkoměru. V ČR naprší za jeden rok průměrně 500 až 700milimetrů vody. Znamená to, že kdyby voda neodtékala a neodpařovala se, brodili bychom se za jeden rok vrstvou vody hlubokou více než půl metru. SP: V atlase zjisti místa s největšími a nejmenšími průměrnými ročními srážkami.

Nejvyšší roční úhrn srážek na Zemi - 22 990 mm se vyskytl na stanici Čerápundží v Indii v roce 1861. Nejnižší roční úhrn srážek na Zemi 0 mm se uvádí pro stanici Iquique v Chile, kde 14 let nepršelo. Nejvyšší průměrný roční úhrn srážek na Zemi 12 344 mm se uvádí pro stanici Mount Waialeale na Havaji za období 1920 - 1945. Nejnižší průměrný roční úhrn srážek na Zemi - 0,7 mm se uvádí pro stanici Arica v Chile za období 1911 - 1949.

4. ATMOSFÉRICKÝ TLAK - atmosféra působí na zemský povrch silou, která se nazývá AT. Měří se v pascalech Není všude stejný. Stoupá s nadmořskou výškou

5.VÍTR = pohyb vzduchu podél zemského povrchu. Vítr je charakterizován rychlostí a směrem. Rychlost větru měříme v metrech za sekundu (v ČR běžný vítr do 10m/s) Směr větru je určen odkud vítr vane, tzn., že západní vítr proudí od západu na východ (v ČR nejčastěji od SZ)

Synoptická mapa = mapa předpovědi počasí

Celkový oběh vzduchu v atmosféře = proudění vzduchu základní činitelé proudění vzduchu jsou teplota a tlak vzduchu Tlak vzduchu = jeho hmotnost Teplý vzduch je lehčí, stoupá vzhůru, nízký tlak → oblačnost, srážky Studený vzduch je těžký, klesá dolů  stlačuje vzduch pod sebou  vysoký tlak →slunečné počasí, zima Celkový oběh vzduchu v atmosféře

Proudění vzduchu je vyvolané rozdílným tlakem v jednotlivých oblastech. V místě sedu se zvýší tlak a vzduch z promáčklé matrace proudí pryč. Nastane zde vysoký tlak. Okolo se matrace zvedne, proudí tam další vzduch – je zde nízký tlak. → Vzduch proudí z oblastí vyššího tlaku vzduchu (TV) do oblastí nižšího tlaku vzduchu (TN). Schéma proudění vzduchu

Přenos teplého a studeného vzduchu – je vlastně vyrovnávání tlaku vzduchu (rovník, polární kruh – TN) x (obratníky, pól – TV) = vzduch proudí z TV do TN. Díky otáčení země se větry stáčí: východní větry (pasáty) – mezi rovníkem a obratníky západní větry – mezi obratníky a polárními kruhy východní větry – mezi polárními kruhy a póly monzuny – 2x ročně mění směr

PASÁTY VÝCHODNÍ PROUDĚNÍ ZÁPADNÍ PROUDĚNÍ PÁSMO TIŠIN PASÁTY

PRAVIDELNÉ VĚTRY Pasáty - větry vanoucí od 300severní a 300 jižní šířky směrem k rovníku. Pasáty vanou od SV na severní a od JV na jižní polokouli SEZÓNNÍ VĚTRY - jejich směr se mění s ročním obdobím, nejvýznamnější jsou monzuny V létě vanou od oceánu nad teplejší pevninu a přinášejí hodně srážek a oblačnosti

V zimě vanou z chladnější pevniny nad oceán, jsou suché, chladné Výskyt: J a JV Asie

KATASTROFY ZPŮSOBENÉ ATMOSFÉROU Největší rychlosti při zemském povrchu se vyskytují v nejsilnějších bouřích označovaných jakO TROPICKÉ CYKLONY.

Podle místa vzniku rozlišujeme tropické cyklony: Nad oceánem (v nejteplejších částech)  URAGÁNY nebo HURIKÁNY (v blízkosti Ameriky)  TAJFUNY (v jihovýchodní Asii) Tyto bouře vypadají jako mohutné víry o průměru mnoha stovek kilometrů. Trvají několik dnů a způsobují obrovské škody.

Nad pevninou  TORNÁDA - rotující vzdušný vír v podobě trychtýře a průměru desítek až stovek metrů - USA středozápad (Mississippi)

PODNEBÍ = klima = dlouhodobý stav počasí Klimatologie - věda o podnebí Podnebí závisí na: 1. Zeměpisné šířce rovník  póly teplo  zima

Vzdálenosti od oceánu oceánské podnebí -  srážek,  teplotní rozdíly mezi zimou a létem, mírnější a vlhčí vnitrozemské (kontinentální) -  srážek,  teplotní rozdíly mezi zimou a létem

3. Oceánských proudech  teplé - oteplující vliv  studené - ochlazující vliv Nadmořské výšce 5. Činnosti člověka - např. ve městech je tepleji

PODNEBNÉ PÁSY

- průměrná roční teplota 280C ROVNÍKOVÝ - horko, dusno,  srážky - průměrná roční teplota 280C - oblast kolem rovníku

TROPICKÝ  vlhký - teplo, střídá se období sucha a dešťů (savany)  suchý - teplo, sucho,  srážek (pouště)

SUBTROPICKÝ Léto - teplé, suché Zima - mírná, deštivá Např. oblast Středozemního moře

MÍRNÝ Velká proměnlivost počasí  střídání 4 ročních dob (ČR)

SUBPOLÁRNÍ chladné krátké léto, dlouhá studená zima

POLÁRNÍ - mrazy Polární den - slunce nezapadá Polární noc - slunce nevychází