Primární a sekundární napjatost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Advertisements

Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav omezení napětí, ·      mezní stav trhlin, ·      mezní.
Zatížení obezdívek podzemních staveb
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
PODZEMNÍ STAVBY Výstroj štol a tunelů Ústav geotechniky.
Mechanika zemin a zakládání staveb
Pevné látky a kapaliny.
MECHANIKA KOMPOZITNÍCH MATERIÁLŮ
Tunelářské klasifikace
Zahoření komína Ing Jan Mareček.
VODA A VODNÍ REŽIM V ZEMINÁCH PODLOŽÍ
Předpjatý beton Podstata předpjatého betonu Výslednice.
Porušení hornin Předpoklady pro popis mechanických vlastností hornin
Tunelové systémy a soustavy
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav omezení napětí, ·      mezní stav trhlin, ·      mezní.
Plošné konstrukce, nosné stěny
PODZEMNÍ STAVBY Kolektory Ústav geotechniky.
19. Struktura a vlastnosti kapalin
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
DTB Technologie obrábění Téma 4
Mřížkové poruchy Mřížka skutečných krystalů není nikdy dokonalá
TYPY MODELŮ FYZIKÁLNÍ MATEMATICKÉ ANALYTICKÉ NUMERICKÉ.
PODZEMNÍ STAVBY NATM Ústav geotechniky.
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Deformace pevného tělesa
Struktura a vlastnosti pevných látek
STABILITA NÁSYPOVÝCH TĚLES
BISHOPOVA METODA je dokonalejší úpravou proužkové Pettersonovy metody. Na rozdíl od Pettersona ale zavádí do výpočtu i vodorovné účinky sousedních proužků.
PODZEMNÍ STAVBY Poklesová aktivita Ústav geotechniky.
Struktura a vlastnosti kapalin
GEOTECHNICKÝ MONITORING
GEOTECHNICKÝ MONITORING Eva Hrubešová, katedra geotechniky a podzemního stavitelství FAST VŠB TU Ostrava.
INVERZNÍ ANALÝZA V GEOTECHNICE. Podstata inverzní analýzy Součásti realizace inverzní analýzy Metody inverzní analýzy Funkce inverzní analýzy.
Interakce konstrukcí s podložím
POVRCH ZEMĚ SE MĚNÍ ZVĚTRÁVÁNÍ.
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ
GEOTECHNICKÝ MONITORING
Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:
POVRCHOVÁ SÍLA KAPALIN
Atmosféra.
METODA ODDĚLENÝCH ELEMENTŮ (DISTINCT ELEMENT METHODS-DEM) Autor metody – Peter Cundall(1971): horninové prostředí je modelováno systémem tuhých bloků a.
Název materiálu: GRAVITAČNÍ POLE – výklad učiva.
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav napětí z hlediska podmínek použitelnosti, ·      mezní.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALIN
RIN Hydraulika koryt s pohyblivým dnem I
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Klasifikace hornin. Horninový masiv Diskontinuita Diskontinuita se váže na rovinu či plochu oslabení v horninovém masivu. Je to společný výraz pro: Prasklinu.
Větrání podzemních staveb. Rozdělení větrání Během výstavby –přirozené –nucené foukací sací kombinované Během užívání podzemního díla –provozní přirozené.
Přetváření zemin. Mezi nejdůležitější technické vlastnosti v mechanice zemin patří přetvárné vlastnosti – určují stlačení zeminy (sedání) tj. deformaci.
Klasická ražba tunelů.
Hlubinné dobývání a bezpečnost práce
Zakládání na skále.
Jan Pruška, ČVUT v Praze, FSv
Příklad 6.
Priklad 2.
Primární a sekundární napjatost
Přípravný kurz Jan Zeman
NÁZVOSLOVÍ A HLAVNÍ KONSTRUKTIVNÍ PRVKY PODZEMNÍHO DÍLA
STATICKÉ ŘEŠENÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB
135ICP Příklad 1.
Příklad 3.
Geografie Krajinná sféra
2. Tektonické poruchy zemské kůry (vrásy, zlomy)
Hydraulika podzemních vod
Konsolidace Consolidation
Hydraulika podzemních vod
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
Transkript prezentace:

Primární a sekundární napjatost PODZEMNÍ STAVBY Primární a sekundární napjatost Ústav geotechniky

Napjatost v okolí tunelového výrubu a odvození klenbové teorie Primární napjatost = původní napjatost v horninovém masívu dosud neporušeném výrubem. Primární napjatost se též nazývá geostatickou Sekundární napjatost: vylomením otvoru v masívu dochází k porušení původního rovnovážného stavu a k přeskupení primární napjatosti na sekundární

Primární napjatost Mohou ji tvořit (podle příčiny) následující složky: Gravitační napětí = nejvýznamnější nebo velmi významné. Je tvořeno vlastní tíhou horniny (σz= γh; σx= σy= σzK0). Jediné dokážeme spočítat: Jediné je obsaženo vždy! Reziduální (zbytkové) napětí vnesené v geologické minulosti tíhou původního nadloží, posléze oddenudovaného; část vnesených napětí zůstala, část se uvolnila (=> rozpukání z odlehčení, překonsolidace, vysoká boční napětí) Tektonická napětí vyvolaná nahromaděním energií od horotvorné činnosti v geologickém vývoji Napětí od bobtnání či smršťování u hornin s vysokým podílem jílových minerálů při přijímání či ztrátě vody v krystalické mřížce

Primární napjatost - pokračování Napětí od nehomogenit a anizotropií v masívu Přitížení a odlehčení způsobená lidskou činností (poddolování, extrémně vysoké horninové a zeminové figury ap.) Reziduální, tektonická a bobtnací (smršťovací) napětí můžeme obvykle pouze odhadovat podle geologické stavby resp. podle projevů při stavbě (či průzkumu) Je-li matematicky K0 < 1, prakticky může být i >> 1 (např. Westerschelde Tunnel v Nizozemí … při ražbě v třetihorních glaukonitických píscích bylo spočítáno podle poruch ostění za štítem K0 = až 2,8 !!)

K0 výrazně klesá σz K0>1 σx= σy Celkovou primární napjatost však můžeme u složitější geologie změřit (např. konvergenční metodou - viz). Skutečná primární napjatost může být i dosti odlišná od napjatosti gravitační!! (K0 > 1) Primární stav napjatosti je mimo jiné potřebný pro stanovení zatížení některých moderních typů ostění (např. u „prstencové metody“) K0 výrazně klesá σz K0>1 σx= σy Úboční tunel = uvolnění vodorovného napětí do údolního svahu

metodou (odlehčení štolou) Konvergenční měření Merril-Pettersonovou metodou (odlehčení štolou) Působení napětí při vodní trhací zkoušce (úsek měření 3 m)

Sekundární napjatost Uvolněním otvoru (= vylomením výrubu) v horninovém masívu dochází k porušení původního rovnovážného (primárního) stavu napjatosti, který se změní na napjatost sekundární. Původní pole napětí se nemůže vytratit, pouze se transformuje (= přemístí se vně vylomeného profilu) Vývoj sekundární napjatosti je podstatný pro odvození klenbových teorií

Kvalitní – „netlačivá“ hornina = zcela pružný stav; stěny udrží i vysoké napětí (maximálně se projeví odprysky) Méně pevná – „tlačivá“ hornina = částečně pružně-plastický stav; stěny neudrží vysoké zatížení, počnou se porušovat Odlehčená zóna = hornina s vyčerpanou pevností (porušená, „zplastizovaná“)

Hornina v okolí výrubu uniká „zplastizováním“ (rozrušením) zvýšení napětí v důsledku přemístění napěťového pole z otvoru. Vytváří tak odlehčenou zónu, která má tendenci se sesouvat do výrubu => vyvíjí na výstroj PS horninový tlak. Nepostavíme-li výstroj, rozvolněná hornina výrub zavalí a hornina se bude do masívu rozvolňovat tak dlouho, dokud se nevytvoří nový rovnovážný stav ve větší vzdálenosti od výlomu = tzv. přirozená horninová klenba Rozsah odlehčené zóny závisí na mechanických vlastnostech horniny, tvaru a rozměrech výrubu a na tunelovací metodě Za odlehčenou zónou následuje zóna zvýšených napětí = horninová klenba. V ní se ve větší vzdálenosti od výrubu (a tedy na větší ploše) roznášejí zvýšená napětí způsobená odstraněním horniny z prostoru výrubu; hornina se zde tak stává nosnou

Odprysk – granodiority – hl. 1 000 m

K tomu, aby se mohla vytvořit horninová klenba je nutná dostatečně mocná vrstva masívu nad PS => geometricky musí být splněno tzv. vysoké nadloží Pokryvné útvary se do výšky nadloží běžně neuvažují Pokud je nadloží nižší než vysoké jedná se o tzv. nízké nadloží; potom se uvažuje pro zatížení horninovým tlakem celá výška prostředí nad PS; počítá se tzv. plné nadloží (včetně zatížení na povrchu)

Ověření přirozené horninové klenby polním měřením Mikroseismické prozařování ve vrtných vějířích