CUKROVÁ ŘEPA (Beta Vulgaris).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pěstování trav na semeno
Advertisements

BRAMBORY (Solanum tuberosum).
KRMNÁ ŘEPA (Beta vulgaris L.).
(Trifolium pratense L.)
CHMEL OTÁČIVÝ (Humulus lupulus).
(Linum usitatissimum)
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
HRÁCH SETÝ (Pisum sativum).
VOJTĚŠKA SETÁ (Medicago sativa).
Jetel luční Trifolium pratense.
SLUNEČNICE ROČNÍ (Heliantus annus).
ŽITO SETÉ (Secale cereale).
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
KONOPÍ SETÉ (Cannabis sativa). SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté2 Hospodářský význam konopí  Konopí se pěstuje na výrobu vlákna, oleje a.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny cukrovka I
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
VIKEV PANONSKÁ (Vicia pannonica).
VOJTĚŠKA SETÁ (MEDICAGO SATIVA)
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
JEČMEN SETÝ (Hordeum vulgare).
OVES SETÝ (Avena sativa).
Rostlinná produkce a prostředí
CUKROVÁ ŘEPA (BETA VULGARIS)
HRÁCH ROLNÍ PELUŠKA (Pisum sativum).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Pícniny - rozdělení a využití
Pěstování trav na semeno
ŘEPKA OLEJKA (Brassica napus).
TRITIKALE (Triticosecale).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Cukrovka III
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
SVAZENKA VRATIČOLISTÁ (PHACELIA TANACETIFOLIA)
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Intenzivní pěstování máku setého
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
Pěstování trav na semeno
Pěstování trav na semeno
PROSO SETÉ (Panicum miliaceum L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 17. října 2006.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Pěstování trav na semeno
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Kukuřice setá (Zea mays)
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

CUKROVÁ ŘEPA (Beta Vulgaris)

Hospodářský význam cukrové řepy Je základní surovinou pro výrobu cukru. Je především technickou plodinou. Ke krmným účelům se využívají vedlejší produkty - cukrovarské řízky, melasa, chrást případně i bulvy. Cukr je významným energetickým zdrojem v potravinářství. Dále se cukr využívá pro výrobu ethanolu, léčiv a aminokyselin. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Okopaniny - Cukrová řepa Hospodářský význam cukrové řepy SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Biologické vlastnosti cukrové řepy Je to dvouletá rostlina z čeledi merlíkovitých. V prvním roce vytváří bulvu a listovou růžici a v následujícím roce pak květní lodyhu, na které dozrávají semena. Semeno cukrovky klíčí při teplotě 5-6 °C a vzchází během 10-14 dnů. Tvar bulvy je odrůdovým znakem a je ovlivňován vlastnostmi půdy a průběhem počasí. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Biologické vlastnosti cukrové řepy Bulva je tvořena kořenem, krkem (hypokotyl) a hlavou bulvy (epikotyl). Cukrovka při sklizni obsahuje 75 % vody a 25 % sušiny. Obsah cukru je většinou 14-18 %. Nejméně cukru je v hlavě a krku. Květy jsou drobné, zelenavě zbarvené a cizosprašné. Plodem jsou nažky – vytváří ztvrdlé okvětí zvané klubíčko. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Biologické vlastnosti cukrové řepy Okopaniny - Cukrová řepa SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Biologické vlastnosti cukrové řepy Okopaniny - Cukrová řepa Plod – řepné klubíčko SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Biologické vlastnosti cukrové řepy Okopaniny - Cukrová řepa Řepné bulvy SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Nároky na prostředí cukrové řepy Cukrovka vyžaduje teplotu vzduchu během vegetace 8-9 °C a roční úhrn srážek 550–650 mm. Nejvhodnější půdy pro cukrovku jsou středně těžké, hlinité, strukturní, nakypřené a biologicky činné. pH půdy je 6,8–7,3. Obsah humusu v půdě je 2,5 % . Na předplodinu v osevním postupu je nenáročná, protože vliv předplodiny je nahrazován aplikací statkových hnojiv. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Nároky na prostředí cukrové řepy Nevhodnými předplodinami jsou vojtěška, jetel a kukuřice. Řepka a hořčice podporují šíření háďátka řepného. Na stejný pozemek by cukrovka měla přijít za 4–5 let. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Nároky na prostředí cukrové řepy Okopaniny - Cukrová řepa SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Výživa a hnojení cukrové řepy Výživa u cukrovky výrazně ovlivňuje výnos a kvalitu produkce. Organické hnojení: U cukrovky je nezbytné hnojení a nejvhodnější je hnůj v dávce 30-40 t/ha . Zaorávka hnoje by měla být do konce září. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Výživa a hnojení cukrové řepy Průmyslové hnojení: Hnojení fosforem a draslíkem. Dávkování závisí na zásobenosti půdy. 30–85 kg P2O5/ha, 85–200 kg K2O/ha a 55 kg MgO/ha. Z mikroelementů je nejdůležitější bor – deficit způsobuje srdéčkovou hnilobu. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Výživa a hnojení cukrové řepy Hnojení dusíkem. Je mimořádně důležité. Na podzim aplikujeme dávku do 60 kg /ha na základě rozborů půdy a hnojení před setím se upřesňuje podle obsahu nitrátového dusíku v půdě – 30–80 kg/ha. Provádí se nejméně 10 dnů před setím a nelze použít hnojiva s amoniakálním dusíkem. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Výživa a hnojení cukrové řepy SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Příprava půdy pro cukrovou řepu Na podzim provádíme systém tří oreb: podmítka – střední orba 18–20 cm – hluboká orba 24–30 cm. Střední orbou zapravíme organická a minerální hnojiva. Při poslední orbě provedeme hrubé urovnání povrchu brázd. Jarní příprava půdy má za cíl urovnání povrchu, hubení plevelů a vytvoření seťového lůžka. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Příprava půdy pro cukrovou řepu Okopaniny - Cukrová řepa SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Okopaniny - Cukrová řepa Setí cukrové řepy Máme odrůdy: výnosové (vyšší výnos bulev) cukernaté (vyšší obsah cukru) normální (vyrovnaný poměr výnosnosti a cukernatosti). Osivo cukrovky bylo původně víceklíčkové. Dnes máme odrůdy jednoklíčkové s jednou nažkou, kdy se její tvar upravuje obrušováním a následným obalováním na tvar kuličky, což umožňuje přesný výsev. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Okopaniny - Cukrová řepa Setí cukrové řepy Obal obsahuje fungicidy a insekticidy a je obarven pro lepší kontrolu v půdě. Osivo je baleno ve výsevních jednotkách tj. po 100 tis. semenech. HTS je 10–17 g. Cílem setí je založení porostu s počtem rostlin 75–90 tis./ha. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Okopaniny - Cukrová řepa Setí cukrové řepy Dva způsoby založení porostu: Výsev jednoklíčkového osiva na konečnou vzdálenost 16–24 cm. Výsev jednoklíčkového osiva na poloviční vzdálenost 9–13 cm s dojednocením. Výsevek na konečnou vzdálenost je 1,2–2 výsevní jednotky a na poloviční vzdálenost je 2–4 výsevní jednotky. Termín setí: polovina března až polovina dubna. Hloubka výsevu: 2,5–3,5 cm. Šířka řádků: 45 cm. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Okopaniny - Cukrová řepa Setí cukrové řepy Obalované osivo SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Kontrola osiva při setí Okopaniny - Cukrová řepa Setí cukrové řepy Kontrola osiva při setí Přesné setí SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Ošetřování porostu cukrové řepy Mechanické: Zahrnuje ničení půdního škraloupu a opakované plečkování. Dále sem řadíme dojednocování. Chemické: Ochrana proti plevelům pomocí postemergentních herbicidů. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Ošetřování porostu cukrové řepy Plečkování Chemické ošetření porostu SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Okopaniny - Cukrová řepa Sklizeň cukrové řepy Sklízí se v technologické zralosti. Způsoby sklizně: Jednofázová sklizeň – provádí se jedním strojem, který sklízí chrást i bulvy současně. Bulvy jdou do zásobníku a chrást na zem. Dvoufázová sklizeň – nejprve se sklízí chrást a ve druhé fázi se vyorávají, dočišťují a nakládají bulvy. Třífázová sklizeň – spočívá v ořezání chrástu, vyorání bulev a uložení na zem a ve třetí fázi probíhá sbírání a nakládání bulev. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Okopaniny - Cukrová řepa Sklizeň cukrové řepy Ztráty při sklizni vznikají: Nesprávným ořezáním Nevyoráním Přetržením bulev Výnos bulev je kolem 40 t/ha a cukernatost 17,6 %. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Okopaniny - Cukrová řepa Sklizeň cukrové řepy SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Okopaniny - Cukrová řepa Sklizeň cukrové řepy SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Okopaniny - Cukrová řepa Sklizeň cukrové řepy SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Okopaniny - Cukrová řepa Sklizeň cukrové řepy SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Okopaniny - Cukrová řepa Opakování Jaký je hlavní význam pěstování cukrovky? Popište sled pracovních postupů při zakládání porostu. Vysvětlete funkci obalovaného osiva. Jaké způsoby sklizně znáte? SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa

Okopaniny - Cukrová řepa Použité zdroje Kuchtík, F., Procházka, I., Teksl, M., Valeš, J.: Pěstování rostlin II. - Celostátní učebnice pro střední zemědělské školy. Nakladatelství FEZ, Třebíč, 1995 http://www.mendelu.cz http://www.etext.czu.cz http://www.biolib.cz http://cs.wikipedia.org SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Cukrová řepa