Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, 166 28 Praha 6 Školitel: František Skácel Distribuce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ATMOSFÉRA.
Advertisements

Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Základy meteorologie.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
Atmosféra Země.
Ochrana Ovzduší Hustota a vlhkost plynu cvičení 3
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Budihostice (Letiště Sazená) Výzkumná stanice Červený Újezd Výzkumná stanice Troja Stanice ČZU Praha - Suchdol Vinařské středisko Mělník-Chloumek.
Mechanické vlastnosti plynů.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Josef Keder Hana Škáchová
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
FAKULTA TECHNOLOGIE OCHRANY PROSTŘEDÍ Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Emisní charakteristiky vodíku se zemním plynem SEMESTRÁLNÍ PROJEKT.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Mechanické vlastnosti plynů
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Koncentrace znečišťující příměsi v ovzduší
Složky krajiny a životní prostředí
PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Abiotické faktory prostředí
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Adsorpční sušení zemního plynu za zvýšeného tlaku
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
ATMOSFÉRA.
Vliv topného režimu na emise krbových kamen spalujících dřevo
Únik zemního plynu z potrubí a jeho následky při havárii na plynovodu
Stanovení vodní páry v odpadních plynech proudících potrubím
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: František Skácel Výšková.
Plynově – chromatografická separace dusíkatých látek
Atmosféra.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ivan Víden, CSc.
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Stanovení obsahu vody v LPG
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ondřej Prokeš,
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Mechanické vlastnosti plynů
Vznik a vývoj atmosféry Země
PROUDĚNÍ VZDUCHU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_29.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Znečištění vzduchu dopravou
Atmosféra Země.
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
Měření ozonu v Novohradských horách pasivními dosimetry
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: František Skácel Distribuce ozonu a oxidů dusíku v příčném profilu dálniční komunikace Praha 16.května, 2008 Obhajoba semestrálního projektu Vendula Veselá

Cíl práce Studium distribuce oxidů dusíku a ozonu v příčném profilu dálnice v závislosti na hustotě dopravy a meteorologických podmínkách

Atmosféra – plynný obal Země vznik asi před 4 miliardami let vznik asi před 4 miliardami let složení: přibližně 78% obj.N 2, 21% obj.O 2, stopová množství dalších plynů složení: přibližně 78% obj.N 2, 21% obj.O 2, stopová množství dalších plynů Fyzikální vlastnosti: Fyzikální vlastnosti: teplota - klesá s rostoucí nadmořskou výškou tlak - klesá exponenciálně s rostoucí nadmořskou výškou

Ozon Stratosférický – fotolýza O 2 : Stratosférický – fotolýza O 2 : O 2 + h ( = 240 nm) = O 2 * O 2 + h ( = 240 nm) = O 2 * O 2 * + O 2 = O 3 + O( 3 P) O 2 * + O 2 = O 3 + O( 3 P) O 2 + O( 3 P) = O 3 O 2 + O( 3 P) = O 3 Přízemní ozon – vzniká reakcemi mezi O 2, NO x a průmyslovými zplodinami (VOC, CO,..) Přízemní ozon – vzniká reakcemi mezi O 2, NO x a průmyslovými zplodinami (VOC, CO,..)

Oxidy dusíku Zdroje - přirozené Zdroje - přirozené - anthropogenní - anthropogenní NO - termický – oxidace N 2 NO - termický – oxidace N 2 v atmosféře v atmosféře - palivový – oxidace N 2 - palivový – oxidace N 2 z paliva z paliva NO 2 – oxidace NO NO 2 – oxidace NO Fotolýza NO 2 – vznik O( 3 P) Fotolýza NO 2 – vznik O( 3 P)

Meteorologické parametry ovlivňující vznik NO x a O 3 Intenzita slunečního záření Intenzita slunečního záření Směr a rychlost větru Směr a rychlost větru Vlhkost Vlhkost Teplota Teplota

Hodnocení znečištění ovzduší Zákon o ochraně ovzduší č.86/2002 Sb. a nařízení vlády 597/2006 Sb. Zákon o ochraně ovzduší č.86/2002 Sb. a nařízení vlády 597/2006 Sb. Limitní hodnoty pro O 3 a NO x Limitní hodnoty pro O 3 a NO x doba průměrování limitní hodnota [μg·m -3 ] ochrana zdravíochrana vegetace NO 2 kalendářní rok hodina200- O3O3 max. denní 8hod. klouzavý průměr (za hod.)

Metody stanovení oxidů dusíku Manuální metody Manuální metody ● FUCEL – elektrochemický palivový článek ● GUAJA – guajakolová spektrofotometrie ● TLAM – triethanolaminová spektrofotometrie Instrumentální (on-line) metody Instrumentální (on-line) metody Chemiluminiscence Chemiluminiscence NO + O 3 → NO 2 * + O 2 NO + O 3 → NO 2 * + O 2 NO 2 * → NO 2 + hν NO 2 * → NO 2 + hν

Měřící stanoviště – most přes dálnici D1, 42.km směr Brno

Měřící přístroje APNA (Horiba, Japonsko) APNA (Horiba, Japonsko) APOA (Horiba, Japonsko) APOA (Horiba, Japonsko) UVAB Sensor E 1.1 (Thies clima, Německo) UVAB Sensor E 1.1 (Thies clima, Německo) ultrazvukový anemometr 2D (Thies clima, Německo) ultrazvukový anemometr 2D (Thies clima, Německo) Hygro – Thermo Transmitter – compact (Thies clima, Německo) Hygro – Thermo Transmitter – compact (Thies clima, Německo)

Období měření Datum měřeníMěřící intervalCelková doba měření minut19:51 – 00: minut20:24 – 00: minut07:27 – 11: minut11:27 – 15:42

Jednotlivé body měření

Noční X Denní měření

Závěr Oxidy dusíku Oxidy dusíku - podobné časové průběhy hmotnostních koncentrací NO a NO 2 - podobné časové průběhy hmotnostních koncentrací NO a NO 2 -závislost na rychlosti a směru větru a intenzitě dopravy (nelineární závislost) -závislost na rychlosti a směru větru a intenzitě dopravy (nelineární závislost) Ozon Ozon - roste s intenzitou slunečního záření, - roste s intenzitou slunečního záření, s teplotou (vysoké koncentrace hl. letní měsíce) s teplotou (vysoké koncentrace hl. letní měsíce)

Závislost na výšce - ozon roste Závislost na výšce - ozon roste - oxidy dusíku pokles - oxidy dusíku pokles Závislost na vlhkosti – nárůst oxidů dusíku Závislost na vlhkosti – nárůst oxidů dusíku - pokles ozonu - pokles ozonu Závislost na větru – nízká rychlost: Závislost na větru – nízká rychlost: nízké hodnoty u ozonu, vysoké u NO x nízké hodnoty u ozonu, vysoké u NO x

Děkuji za pozornost