VY_32_INOVACE_21-14 Test č.2 Podmíněná pravděpodobnost Nezávislé jevy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Advertisements

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 4 Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/1_028.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Vybraná rozdělení diskrétní náhodné veličiny
III/2 XVII ABC
Pravděpodobnost 11  Zásobník úloh  Opakování, procvičení VY_32_INOVACE_21-12.
Diskrétní matematika Opakování - příklady.
Zabývá se různými způsoby výběru prvků z daného souboru.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Teorie pravděpodobnosti
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: žáky 3. ročníku ZŠ Předmět: německý jazyk Autor: Mgr. Richard.
Zdroj: Kombinatorika Zdroj:
Pravděpodobnost - úvod
VY_32_INOVACE_21-01 PRAVDĚPODOBNOST 1 Úvod, základní pojmy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST, SOUČET PRVNÍCH N ČLENŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a.
VY_32_INOVACE_21-13 Pravděpodobnost 12
VY_32_INOVACE_21-06 Pravděpodobnost 6 Zásobník úloh Opakovací lekce.
Binomická distribuce Při zjišťování p je nutné znát:  a) celkový počet možných jednoduchých jevů  b) počet jednoduchých jevů který spadá do jevu/třídy.
Statistika 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo-název šablony a klíčové aktivity.
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ RACIONÁLNÍCH ČÍSEL 2
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Variace VY_32_INOVACE_M4r0107 Mgr. Jakub Němec.
Celá čísla Dělení.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
VY_32_INOVACE_21-08 Pravděpodobnost 8 Podmíněná pravděpodobnost – II.
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
VY_32_INOVACE_21-10 TEST č. 1.
Pravděpodobnost 10 Binomické rozdělení pravděpodobnosti neboli
VY_32_INOVACE_12_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_Vl-4. ročník
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_32_INOVACE_21-03 PRAVDĚPODOBNOST 3 Zásobník úloh.
Pravděpodobnost a genetická prognóza
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Test č.3  Binomické rozdělení pravděpodobnosti VY_32_INOVACE_21-17.
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
VY_32_INOVACE_21-04 Pravděpodobnost 4 Geometrická pravděpodobnost.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (4.část)
PRAVDĚPODOBNOST Žákyně č. 1 ZL 3 / Úkol: opiš si zadání, popř. si ho třeba i vylepši samostatně se zamysli nad předloženým řešením pokud budeš.
Statistika 4  Korelace VY_32_INOVACE_ Korelace - teorie.
PRAVDĚPODOBNOST NEZÁVISLÉ JEVY Jevy A,B nazýváme nezávislými, jestliže
ZÁKLADY TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI
Pravděpodobnost 7  Podmíněná pravděpodobnost. Definice  Podmíněná pravděpodobnost náhodného jevu A je pravděpodobnost jevu A, ale v závislosti na dalším.
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Pravděpodobnost Petra V., ZL 3. Zadání:  Z 18-ti lístků označených 1-18 vytáhněte náhodně 1 lístek. Jaká je pravděpodobnost, že na vytaženém lístku bude:
SZŠ a VOŠZ Zlín ® předkládá presentaci Kabinet MAT Mgr. Vladimír Pančocha.
STATISTIKA 3  Opakování základních pojmů VY_32_INOVACE_21-18.
Jana Ch. ZL 3. Prezentace o pravděpodobnosti. Máme 16 láhví minerálky. Víme, že v 10 láhvích je PODĚBRADKA a v 6 je ONDRÁŠOVKA. Jaká je pravděpodobnost,
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Pravděpodobnost 5  Pravděpodobnost při jevech disjunktních a nedisjunktních VY_32_INOVACE_21-05.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.
Příklad 1 Urči pravděpodobnost získání výhry ve Sportce pro 4 uhodnutá čísla. Řešení: Ve Sportce se losuje 6 výherních čísel ze 49 čísel v osudí. Výherní.
Náhodná veličina. Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Možnosti využití stavebnice v matematických disciplínách posloupnosti, kombinatorika, pravděpodobnost a analytická geometrie v prostoru Autorem materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Barva těles. Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Podmíněné pravděpodobnosti
Některá rozdělení náhodných veličin
Matematika Pravděpodobnost
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_21-14 Test č.2 Podmíněná pravděpodobnost Nezávislé jevy

Příklad 1 V osudí máme 4 modré a 3 bílé koule. Táhneme dvakrát, přičemž po prvním tahu kouli nevracíme. Vypočítejte pravděpodobnost tažení bílé koule ve druhém tahu.

Příklad 2 V urně jsou 4 bílé a 2 černé koule. Náhodně vybereme 3 a bez zjišťování barvy je vložíme do druhé urny. Jaká je pravděpodobnost, že náhodně vybraná koule z druhé urny je černá?

Příklad 3 V osudí je 6 bílých, 4 červené a 5 modrých koulí. Táhneme postupně 3 koule, přičemž každou vytaženou kouli vrátíme do osudí dříve, než táhneme další. Jaká je pravděpodobnost, že první tažená koule bude bílá, druhá červená a třetí modrá ?

Příklad 4 Dva střelci střílejí nezávisle na sobě na cíl. Pravděpodobnost zásahu prvním je 0,6 a pravděpodobnost zásahu druhým 0,7. Každý má jeden výstřel. Jaká je pravděpodobnost, že a) žádný nezasáhl cíl b) právě jeden zasáhl cíl c) oba zasáhli cíl ?

Příklad 1 Řešení: Pravděpodobnost tažení modré při prvním tahu je 𝑷 𝑴 = 𝟒 𝟕 . Pro druhý tah zůstávají v urně 3M + 3B, pak 𝑷 𝑩/𝑴 = 𝟑 𝟔 .

Příklad 1 Pravděpodobnost tažení bílé při prvním tahu je 𝑷 𝑩 = 𝟑 𝟕 Pro druhý tah zůstávají v urně 4M + 2B, pak 𝑷 𝑩/𝑩 = 𝟐 𝟔 . Celková pravděpodobnost je dána součtem 𝑷 𝑪 = 𝟒 𝟕 . 𝟑 𝟔 + 𝟑 𝟕 . 𝟐 𝟔 =𝟎,𝟒𝟐𝟖

Příklad 2 Řešení: Jev A – do druhé urny vložíme 3 B Jev Č – táhneme černou 𝑷 𝑨 = 𝟒 𝟑 𝟔 𝟑 = 𝟏 𝟓 P(Č/A) = 0 𝑷𝟏= 𝟏 𝟓 . 𝟎= 0

Příklad 2 Jev B – vložíme 2B + 1Č 𝑷 𝑩 = 𝟒 𝟐 . 𝟐 𝟏 𝟔 𝟑 = 𝟑 𝟓 𝑷 𝑩 = 𝟒 𝟐 . 𝟐 𝟏 𝟔 𝟑 = 𝟑 𝟓 𝑷 Č/𝑩 = 𝟏 𝟏 𝟑 𝟏 = 𝟏 𝟑 𝑷𝟐= 𝟑 𝟓 . 𝟏 𝟑 = 𝟏 𝟓 =𝟎,𝟐

Příkad 2 Jev C – vložíme 1B + 2Č 𝑷 𝑪 = 𝟒 𝟏 . 𝟐 𝟐 𝟔 𝟑 = 𝟏 𝟓 𝑷 Č/𝑪 = 𝟐 𝟐 𝑷 𝑪 = 𝟒 𝟏 . 𝟐 𝟐 𝟔 𝟑 = 𝟏 𝟓 𝑷 Č/𝑪 = 𝟐 𝟐 𝑷𝟑= 𝟏 𝟓 . 𝟐 𝟑 = 𝟐 𝟏𝟓 =𝟎,𝟏𝟑𝟑 P = P1 + P2 + P3 = 0,333

Příklad 3 Řešení: Každou taženou kouli do soudí ihned vracíme, tzn. každý tah probíhá z 15 koulí. Jednotlivé tahy jsou nezávislé, proto 𝑷= 𝟔 𝟏𝟓 . 𝟒 𝟏𝟓 . 𝟓 𝟏𝟓 =𝟎,𝟎𝟑𝟓

Příklad 4 Řešení: P(A) = 0,6 je pravd. zásahu prvním, P(A´) = 0,4 je pravd. „nezásahu“ prvním P(B) = 0,7 je pravd. zásahu druhým, P(B´) = 0,3 je pravd. „nezásahu“ druhým

Příklad 4 a) žádný nezasáhne cíl: P(a) = 0,4 . 0,3 = 0,12 b) právě jeden zasáhne cíl: P(b) = 0,6 . 0,3 + 0,4 . 0,7 = 0,46 c) oba zasáhnou cíl: P(c) = 0,7 . 0,6 = 0,42

Děkuji za pozornost Autor DUM: Mgr. Jan Bajnar