Kyselost a zásaditost vodných roztoků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Soli nad zlato.
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NEUTRALIZACE.
PH Vypočítejte pH roztoku kyseliny chlorovodíkové o látkové koncentraci 0,01 mol.dm-3. Řešení: –    úplná disociace HCl + H2O  H3O+ + Cl- –    z reakční.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.16 Název pro školu:
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Kyselost a zásaditost látek
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kyseliny a zásady.
Kyselost a zásaditost, indikátory
Příprava, vlastnosti, užití
Kyselost a zásaditost vodných roztoků. pH
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/CH17/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: KYSELINY A ZÁSADY AUTOR:
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
Síla kyselin a zásad.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Hydroxidy Richard Horký. pH a indikátory Názvosloví 2Názvosloví 1SymbolyVlastnosti
Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
Kyselost, zásaditost, pH
Polysacharidy.
Kyseliny Ing. Jarmila Kirvejová.
Síra.
Příprava, vlastnosti, užití
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 23 Autor: Lenka Poláková
Neutralizace Vznik solí
Neutralizace Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Protolytické reakce.
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
Jak vznikají soli.
Kyselost a zásaditost roztoků
Jméno : Ing. Renata Šandová
Bezkyslíkaté kyseliny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VLASTNOSTI ACIDOBAZICKÝCH INDIKÁTORŮ
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Acidobazické indikátory
HYDROXIDY VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY.
Neutralizace.
PaedDr. Ivana Töpferová
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH II
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Indikátory Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Kyseliny a zásady Měření pH
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Bezkyslíkaté kyseliny
8.3 Které látky jsou hydroxidy?
Hydroxidy.
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Určení pH látek Co je to pH??? Hydroxid = zásadité Kyselina = kyselé Látka.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků pH. Kyselost - kyselina KYSELOST roztoku způsobují vodíkové kationty H + (přesněji oxoniové kationty H 3 O + ) Poznámka:
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Měření kyselosti a zásaditosti roztoků Mgr. Jitka Říhová.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
VY_52_INOVACE_31_MIKL_CH
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Bezkyslíkaté kyseliny
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.13_pH Název: pH Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. Iva Hirschová
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
pH Kyselost nebo zásaditost roztoků
Transkript prezentace:

Kyselost a zásaditost vodných roztoků

Úkol 1: a/ Jakou společnou vlastnost mají tyto potraviny? b/ Co tuto vlastnost způsobuje?

Kontrola úkolu 1 a/ Společná vlastnost všech potravin je kyselost. b/ Kyselost způsobuje přítomnost kyselin.

Co způsobuje kyselost? Kyseliny se ve vodném roztoku štěpí (ionizují) na kationty vodíku H+ a anionty zbytku kyseliny: HCl → H+ + Cl- H2SO4 → 2 H+ + SO4-II Příčinou kyselosti vodných roztoků kyselin je zvýšené množství kationtů H+. U silných kyselin jsou ionizovány téměř všechny molekuly. Úkol 2: Napiš rovnici ionizace kyseliny dusičné HNO3.

Kontrola úkolu 2 HNO3 → H+ + NO3-

Co způsobuje zásaditost? Hydroxidy se ve vodném roztoku štěpí na kationty kovu a hydroxidové anionty OH- : NaOH → Na+ + OH- Ca(OH)2 → Ca+ + 2 OH- Příčinou zásaditosti roztoků hydroxidů je zvýšené množství hydroxidových aniontů OH-. Úkol 3: Napiš rovnici ionizace hydroxidu draselného KOH.

Kontrola úkolu 3 KOH → K+ + OH-

Jak zjistíme kyselost nebo zásaditost? Kyselost a zásaditost zjišťujeme indikátory, které v kyselých nebo zásaditých roztocích mění barvu. Nejběžnější jsou fenolftalein a lakmus. 5A/ Zbarvení lakmusu v kyselém a zásaditém roztoku 5B/ Zbarvení fenolftaleinu v kyselém a zásaditém roztoku

Žákovský pokus – skupinová práce Pracovní postup: Do dvou zkumavek s roztokem citrónové šťávy a do dvou zkumavek s roztokem sody postupně přidávejte několik kapek lakmusu a fenolftaleinu. Sledujte zabarvení indikátorů v jednotlivých zkumavkách. Úkol 4: Do tabulky zakreslete zbarvení obou indikátorů v roztocích sody a citrónové šťávy a rozhodněte, zda-li mají kyselou nebo zásaditou reakci. Zkoumaná látka Barva lakmusu Barva fenolftaleinu Reakce roztoku Roztok sody Citrónová šťáva

Kontrola úkolu 4 Zkoumaná látka Barva lakmusu Barva fenolftaleinu Reakce roztoku Roztok sody zásaditá Citrónová šťáva kyselá

Jak se porovnává a měří kyselost a zásaditost vodných roztoků? Vodné roztoky nejsou stejně kyselé nebo zásadité. Určení míry kyselosti nebo zásaditosti se provádí podle zavedené stupnice pH (čti pé – há) pomocí univerzálních indikátorových papírků (UIP). Stupnice pH může nabývat hodnot 0 – 14. Dělítkem stupnice je hodnota pH 7. Označuje neutrální roztok. 6 Hodnota pH roztok 0 ≤ pH < 7 kyselý pH = 7 neutrální 7 < pH ≤ 14 zásaditý

Úkol 5: Podle obrázků 7A a 7B urči pH roztoku amoniaku a kyseliny chlorovodíkové Zkoumaná látka Zjištěné pH Reakce roztoku Roztok amoniaku Roztok kyseliny chlorovodíkové

Kontrola úkolu 5 Zkoumaná látka Zjištěné pH Reakce roztoku Roztok amoniaku 12 zásaditá Roztok kyseliny chlorovodíkové 0 - 1 kyselá

Žákovský pokus – skupinová práce Pracovní postup: V pěti zkumavkách jsou tyto látky: roztok mýdla, ocet, destilovaná voda, jablečná šťáva a hašené vápno. Pomocí UIP zjistěte pH a reakci jednotlivých roztoků. Úkol 6: Svá zjištění zapište do tabulky. Zkoumaná látka Zjištěné pH Reakce roztoku Roztok mýdla Ocet Destilovaná voda Jablečná šťáva Hašené vápno

Kontrola úkolu 6 Výsledky pokusů si zkontrolujte podle tabulky. Látka pH roztok Kyselina v bateriích <1,0 Kyselý Žaludeční šťávy 2,0 Citronová šťáva 2,4 Coca-cola 2,5 Ocet 2,9 Šťáva z pomeranče nebo jablka 3,5 Pivo 4,5 Káva 5,0 Čaj 5,5 Kyselý déšť < 5,6 Mléko 6,5 kyselý Čistá voda 7,0 neutrální Sliny zdravého člověka 6,5-7,4 Krev 7,34 - 7,45 zásaditý Mořská voda 8,0 Zásaditý Mýdlo 9,0 - 10,0 Čpavek pro domácí použití 11,5 Hašené vápno 12,5 Louh sodný pro domácí použití 13,5 Výsledky pokusů si zkontrolujte podle tabulky.

Úkol 7: Shrnutí učiva Doplň následující text: Příčinou ………vodných roztoků kyselin je zvýšené množství kationtů H+. Příčinou ……….. roztoků hydroxidů je zvýšené množství ………… aniontů OH-. Kyselost a zásaditost zjišťujeme ………., které v kyselých nebo zásaditých roztocích mění ….. . Nejběžnější jsou …………a …… . Určení míry kyselosti nebo zásaditosti se provádí podle zavedené stupnice .. pomocí ………… indikátorových papírků. Stupnice pH může nabývat hodnot . – .. . Kyselé roztoky mají pH < ., roztoky ……… mají pH = 7, …….. roztoky mají pH > 7.

Kontrola úkolu 7 Doplň následující text: Příčinou kyselosti vodných roztoků kyselin je zvýšené množství kationtů H+. Příčinou zásaditosti roztoků hydroxidů je zvýšené množství hydroxidových aniontů OH-. Kyselost a zásaditost zjišťujeme indikátory, které v kyselých nebo zásaditých roztocích mění barvu. Nejběžnější jsou fenolftalein a lakmus. Určení míry kyselosti nebo zásaditosti se provádí podle zavedené stupnice pH pomocí univerzálních indikátorových papírků. Stupnice pH může nabývat hodnot 0 – 14. Kyselé roztoky mají pH < 7, roztoky neutrální mají pH = 7, zásadité roztoky mají pH > 7.

Ostatní obrázky pocházejí z vlastních zdrojů Použité obrázky: Obrázek 1: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lemon.jpg Obrázek 2: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License, na www http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ocet_spirytusowy.jpg Obrázek 3: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic na www http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kefir.jpg Obrázek 4: Dostupný pod licencí na www: Free Documentation License http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kiszona_kapusta.JPG Obrázek 6: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PH_indicator_paper_roll.jpg Ostatní obrázky pocházejí z vlastních zdrojů Mgr. Vaněk Vlastimil, autor