Kryštof Balajka Vikingové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky osídlení našeho území
Advertisements

Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
STARÉ NÁRODY EVROPY.
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
Evropa-jeden ze světadílů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_02
VIKINGOVÉ By Martin Ehrlich 2.B.
Shrnutí učiva raného středověku
SEVEŘANÉ NORMANÉ VARJAGOVÉ VIKINGOVÉ.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Vikingové Seminární práce
r začátek doby vikinské
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
VIKINGOVÉ Tereza Tůmová.
Severní Evropa I Mgr. Petr Králík.
Normané - muži severu na svých cestách
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
SEVERNÍ EVROPA EU – OP VK – III/2 ICT DUM 13
Seveřané a vikingové Slované
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
SEVERNÍ EVROPA.
Dějiny Kanady Přednáška č. 2 Horák Jakub 1. První národy První obyvatelé před lety přes Beringův průliv Mnoho různých kmenů a skupin (více než.
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Historie Starověkého Řecka
PhDr. Jana Žáková. Zemědělská aristokracie zvětšovala své pozemkové vlastnictví Utlačovala drobné rolníky a násilím je nutila k prodeji polí Přelidnění.
Mgr. Lenka Venclová 7. ročník
Ze Skandinávie (Norsko, Švédsko) se vypravili zhruba v 8. století, plenili pobřeží Británie (kláštery Iona a Lindisfarne) a také pobřeží Francie (zejména.
Evropa v boji s Vikingy Dě 6A/8 VII-01.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
obrázek je licencován za podmínek public domain
Severní Evropa Švédsko
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Středověk Výboje Vikingů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0108.
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Vikingové.
H.M. - Oslo P.O Rozloha - 14,5 ob. / km² Měna - norská koruna Jazyky - norština, sámština H.M. - Oslo P.O Rozloha - 14,5 ob.
Vypracoval: Štěpán Boudný Garant: Miroslava Kubíčková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
Vikingové – severní Atlantik Výuková prezentace. - Faerské ostrovy -Island -Grónsko -Severní Amerika Cíl cesty:
Vikingové. Kdo byli vikingové  patřili mezi germánské kmeny  slovo Viking je pravděpodobně odvozeno od vík=záliv, říkali si tak obyvatelé dnešního Dánska,
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Milena Závišová ČísloVY_32_Inovace_3169 NázevVikingové Téma hodinyVikingové PředmětDějepis Ročník/y/7.A.
Evropa - vodstvo VY_32_INOVACE_13_ZEMĚPIS_Evropa – vodstvo
Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?. Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VIKINGOVÉ Téma: Dějepis – 7. třída
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vikingové 9. – 11. století.
VIKINGOVÉ Seveřané = Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island)
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Transkript prezentace:

Kryštof Balajka Vikingové

Vikingové Vikingové byli skandinávští mořeplavci, kteří se v 8. – 11. století vydávali na „viking“ - loupeživé výpravy do mnoha evropských zemí. Pro konsolidující se evropské státy tehdy představovali hrozivé nebezpečí. V Evropě byli nazýváni Normany (Francie), Dány (Anglie), Ascomany (Německo) nebo Varjagy (Rus, Byzanc).

Způsob obživy Obyvatelstvo Skandinávie se živilo převážně zemědělstvím a rybolovem. Jejich obživu tvořily různé druhy masa, ale pojídali také stravu rostlinného původu. Zemědělství se věnovali pouze v některých oblastech, kde k tomu byly přírodní podmínky Přes zimu si pak vyráběli nástroje, se kterými pak muži vyráželi za obchodem. Ženy, děti, starci a otroci zůstávali doma a starali se o hospodářství. Zajímavé je, že ženy Vikingů neměly ve společnosti zrovna nízké postavení. Samy se totiž musely o všechno postarat.

Nájezdy Ze Skandinávie (Norsko, Švédsko) se vypravili zhruba v 8. století. plenili pobřeží Británie a také pobřeží Francie. Důvod: nedostatek zemědělské půdy pravděpodobně i velké napětí mezi Franky a Dány obchody v Evropě (bohatá kořist) sociální změny Vyvinuli si i své vlastní lodě - jinak přezdívané drakkary. Tyto lodě měly malý ponor, což vikingům umožňovalo pronikat proti proudu velkých řek.

Norští vikingové Se soustředili na sever a jih. Osídlili severoskotské ostrovyOdtud pak dále postupovali do anglického vnitrozemí, kde se jejich zájmy střetly se zájmy Dánů, ale i do Francie a dokonce i do Středozemního moře. V mladší době vikingů se dostali na Faerské ostrovy, Island, do Grónska a odtud potom do dnešní Ameriky (díky náčelníkovi Leifu Erikssonovi byli norští vikingové okolo roku 985 prvními Evropany v Americe). Zbudovali zde dokonce minimálně jednu malou osadu v severní části Newfoundlandu (patrně legendární Vinland). Osada existovala jen krátce. Odtud se vikingové vydávali pravděpodobně i dále na jih, ale kam až dopluli, se zatím odhalit nepodařilo.

Švédští vikingové Švédští vikingové (Varjagové) tvořili elitní družiny ozbrojených kupců, kteří se zaměřili na východ. Po vodních tocích a plochách pronikali z Finského nebo Rižského zálivu k Volze nebo Dněpru. Po těchto vodních cestách postupovali dále k jihu, po Volze do arabských zemí a po Dněpru do Černého moře a Byzance. Zastánci tzv. normanské teorie vzniku ruského státu považují Varjagy za zakladatele Kyjevské Rusi.

Dánští vikingové Dánští vikingové se zaměřili na jihozápad. Pronikli do severní Francie a do Anglie a společně s norskými vikingy dopluli až do Středozemního moře. Roku 911 udělil západofranský král normanskému náčelníkovi Rollovi v léno hrabství Rouen (později normandské vévodství). Ve druhé polovině 9.století kolonizovali také část Anglie. Největší z britských ostrovů byl proto v této době rozdělen na dvě království - na severu se nacházelo vikinské Danelaw a na jihu anglický Wessex. Byli též zaměřeni na západní Balt.

Oblékání Způsob oblékání vikingů závisel na třech věcech: v jaké části Skandinávie žili jaké bylo jejich postavení ve společnosti jak byli bohatí Barviva na látky byla přírodní a získávala se z rostlin. Každá vikinská žena měla doma nástroje pro výrobu látek. Protože výroba každého kusu oblečení byla časově velmi náročná, byl výsledný kus velmi jednoduchý Vikingové se často vraceli ze svých cest s nákladem vlny a hedvábí. Hedvábí bylo ovšem velmi drahé a tak si jej mohli dovolit pouze bohatí jedinci.

Zbraně Meč Štít Sekera

Lodě

Video http://www.youtube.com/watch?v=zeyL73Scb7g

Děkuji za pozornost