O BČANSKÁ SPOLEČNOST, KORUPCE A ( NE ) DŮVĚRA – DÍLČÍ PŘÍSPĚVEK K POCHOPENÍ POVAHY A DOPADŮ KORUPCE V POSTKOMUNISTICKÝCH SPOLEČNOSTECH PhDr. Vladimír Naxera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Studie: Data retention v ČR v praxi Petr Kučera Iuridicum Remedium, o. s.
Advertisements

Rozpoznání motivačního ladění a motivační profil jednotlivce
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Evropský výzkum, lokální politika, korupce Pavel Šaradín Praha,
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Petr Krčál Katedra politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU
Bezpečnost na internetu. V širším smyslu do této oblasti náleží také ochrana před úniky nevhodných osobních informací, například, manipulace s lidmi na.
Boj proti korupci a lichvě
Předmět a prameny pracovního práva
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Jak reformulovat disertační teze. Anotace vystoupení Ve svých doktorandských tezích se pohybuji na pomezí politické sociologie, politologie a mediálních.
Jan Morávek, Ph.D. Institut sociologických studií FSV UK Praha AT konference 2011 Seč Total harm: komplexní metoda pro analýzu drogové politiky.
Městský architekt z pohledu výkonu architektonické profese Konference O městských architektech, jejich potřebnosti a postavení v místní správě Cheb, 15.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Sociální politika a Welfare State
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
Sociální konstruktivismus
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Korupce, kultura a princip kognitivní disonance
Identita a anonymita na internetu Jan Vobořil Iuridicum Remedium, o.s. Cross
Systémová a strukturně-funckionální analýza (D. Easton, G. Almond)
Praha, 25. července 2011 Pavol Frič CESES, UK v Praze, FSV.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Sociologie zpravodajství. Frekventovaná témata zkoumání produkce zpráv výběr událostí do zpráv vztah novinářů s informačními zdroji profesní normy a jejich.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
VY_32_INOVACE_51_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Sekce Vliv manažerských struktur a kvality řízení podniku na jeho konkurenceschopnost v době hospodářských turbulencí. vedoucí sekce: prof. Ing. Milan.
Vliv Dunning-krugerova efektu na přijímání a prosazování reforem a veřejnou volbu.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Chudoba jako sociální problém
VY_32_INOVACE_51_14 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Alberto Melucci: Challenging Codes SM as prophets SH jako signály upozorňující na hlubokou transformaci v logice komplexní společnosti. Jako prorok SH.
Mgr. Magdaléna Šťovíčková Jantulová
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
3. téma: Kultura
Název politologie je složen z následujících slov:
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Logické principy QCA Karel Kouba.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Subjekty a objekty veřejných politik
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Etika veřejné sféry Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
MÉDIA A POLITIKA PŘÁTELSTVÍ BEZ ZÁRUKY?
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Transkript prezentace:

O BČANSKÁ SPOLEČNOST, KORUPCE A ( NE ) DŮVĚRA – DÍLČÍ PŘÍSPĚVEK K POCHOPENÍ POVAHY A DOPADŮ KORUPCE V POSTKOMUNISTICKÝCH SPOLEČNOSTECH PhDr. Vladimír Naxera Katedra politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU

S TRUKTURA PŘEDNÁŠKY 1) Úvod do problematiky 2) Příčiny slabosti občanské společnosti v postkomunismu 3) Korupce, korupční klima a korupční normy 4) Korupce v postkomunistických společnostech 5) Korupce, její vnímání a důvěra 6) Závěrem – proč nedochází k pádům zkorumpovaných vlád v postkomunistickém prostředí?

P ŘÍČINY SLABÉ OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI V POSTKOMUNISMU Podle mnoha autorů (Müller, Howard, Badescu a další) v postkomunistických zemích slabá OS i mnoho let po pádu komunismu. Slabost nemusí být na první pohled patrná – nespočívá v nízkém počtu občanských organizací, ale spíše ve schopnosti občanů vstupovat a kontrolovat proces veřejného rozhodování. V postkomunistických společnostech chybí širší zájem o veřejné záležitosti. To není ve srovnání se západními společnostmi nic neobvyklého. Hlavní rozdíl je však v tom, že pokud se v postkomunistické společnosti zájem objeví, projeví se jedna z jejích slabostí – lidé často nevědí, jak svůj zájem prosadit. Je tedy zřetelně oslabena kognitivní dimenze politické kultury. Můžeme se domnívat, že společná nízká míra veřejné angažovanosti a slabost společností v jednotlivých postkomunistických zemích je dána společnými elementy komunistické zkušenosti a zároveň obdobným vývojem po ukončení komunismu. Marc Howard udává tři důležité faktory, které pomáhají vysvětlit slabost občanských společností. Jsou jimi dědictví nedůvěry v komunistické organizace, přetrvání sítí osobních vazeb a stav, který bychom mohli dobře nazvat „postkomunistickým zklamáním“. Tyto tři faktory ovšem nejsou jediné a definitivní a také je nelze v každé dané společnosti chápat stejným způsobem. Ve své podstatě ovšem pomohou k pochopení stavu v celém postkomunistickém prostoru.

K ORUPCE, KORUPČNÍ KLIMA A KORUPČNÍ NORMY Korupci můžeme vnímat jako takové chování, které se z důvodů soukromých finančních nebo statusových zisků odchyluje od formálních povinností vyplývajících z veřejné role, popřípadě přestupuje normy proti výkonu určitého typu soukromého vlivu. Jednoduše řečeno korupce bývá nejčastěji definována jako zneužití veřejného postavení pro vlastní obohacení. Korupce je tedy narušením normativního pořádku. Tato stránka sociálního systému má svoje vlastní pravidla hry, svoje vlastní mechanismy vývoje atd. Korupce může podle některých autorů šířit tzv. korupční klima. Jde o soubor kolektivních představ a kulturních vzorů, které z korupce činí pro obyvatele samozřejmý a zvykově omluvitelný fakt a formu legitimního jednání. Každý korupční akt má normotvorné účinky. Bez nich by byla celá korupce rozdrobená na mnoho náhodných a izolovaných morálních selhání jednotlivců.

K ORUPCE V POSTKOMUNISTICKÝCH SPOLEČNOSTECH Leslie Holmes uvádí některé hlavní faktory, které ovlivnily nárůst korupce v postkomunistickém prostředí v období od pádu komunismu. První z těchto faktorů souvisí s dědictvím komunismu. Po pádu komunismu nabírá korupce mnoha nových podob – její typy mohou být rozlišeny do tří hlavních skupin: Malá korupce Velká/politická korupce State capture

V NÍMÁNÍ KORUPCE A ( NE ) DŮVĚRA Výzkumy ukazují to, že lidé rozlišují mezi vnímáním malé a velké korupce. Velkou považují za negativnější jednání, které nabourává státní instituce. Přesto i přes toto vnímání v postkomunismu nenalézáme účinné akce vedoucí proti zkorumpovaným politickým představitelům. Možné důvody jsou tyto: Díky šíření korupčního klimatu a korupčních norem přijímají lidé korupci jako něco běžného, co je více méně v pořádku. I když lidé vnímají korupci negativně, nejsou ochotni vstupovat do veřejné sféry a řešit veřejné problémy. Když už tak učiní, často neznají způsoby, jak to efektivně udělat.

V ÝBĚR POUŽITÉ LITERATURY : BADESCU, Gabriel (2003): Social trust and democratization in the post-communist societies. In: Badescu, Gabriel a Uslaner, Eric M. (eds): Social Capital and the Transition to Democracy. London a New York: Routledge, s. 81– 94. FRIČ, Pavol a kol. (1999): Korupce na český způsob. Praha: G plus G. FRIČ, Pavol (2001): Korupce – deviantní chování, nebo sociální dezorganizace? Případ české policie. Sociologický časopis 1/2001, s. 65–72. GREEN, Penny a WARD, Tony (2004): State Crime. Governments, Violence and Corruption. London a Sterling: Pluto Press. HOLMES, Leslie (2003): Political Corruption in Central and Eastern Europe. In: Bull, Martin J. a Newell, James L. (eds.): Corruption in Contemporary Politics. New York: Palgrave Macmillan, s. 193–206. HOWARD, Marc Morjé (2002a): Postcommunist Civil Society in Comparative Perspective. Demokratizatsiya, roč. 10, č. 3, s. 285–305. HOWARD, Marc Morjé (2002b): The Weakness of Civil Society in Post-Communist Europe. Cambridge: Cambridge University Press. HOWARD, Marc Morjé (2003): Why post-communist citizens do not join voluntary organizations. In: Badescu, Gabriel a Uslaner, Eric M. (eds): Social Capital and the Transition to Democracy. London a New York: Routledge, s. 165–183. KARKLINS, Rasma (2002). Typology of Post-Communist Corruption. Problems of Post-Communism, July– August/2002, s. 22–32. MÜLLER, Karel B. (2003): Češi a občanská společnost. Praha: Triton. MÜLLER, Karel B. (2008). Politická sociologie. Politika a identity v proměnách modernity. Praha: Portál. NAXERA, Vladimír (2012): Korupce a postkomunismus. Středoevropské politické studie 2–3/2012, s. 248–271. SCOTT, James C. (1972): Comparative Political Corruption. Engelwood Cliffs: Prentice-Hall, Inc. USLANER, Eric M. (2002): The Moral Foundations of Trust. Cambridge: Cambridge University Press. USLANER, Eric M. (2008a): Coping and Social Capital: The Informal Sector and the Democratic Transition. In: Lewandowski, Joseph D. a Znoj, Milan (eds.): Social Capital in a Changing World. Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing, s. 3–27. USLANER, Eric M. (2008b): Corruption, Inequality, and the Rule of Law. Cambridge: Cambridge University Press.