Metainformační systémy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

INFORMAČNÍ SYSTÉMY EIA/SEA
VÝVOJ NÁSTROJŮ PRO HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ A JAKOSTI VOD
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Metainformační infrastruktura ČR koncepce a současný stav Bronislava Horáková VŠB-TU Ostrava, CAGI sdružené pracoviště-Institut geoinformatiky
Celostátní síť pro venkov
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Povodňový informační systém Ing
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Metadata a metainformační systémy (seminář)
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
Prezentace Internetový portál Plzeňského kraje jako komunikační nástroj Plzeňský kraj Odbor informatiky Ing. Jaroslav Antoš, Ph.D.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Informační kulturní portál
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
INSPIRE Stav a výhled.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Srovnání standardů CEN, FGDC ISO a ISVS pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu.
Nové standardy v českém archivnictví
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení obor Geografické informační systémy.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
SIP NĚMECKA, RAKOUSKA A POLSKA Ivan MATĚJČEK Pavel SCHILL Olomouc 2010.
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Jazyk XML v geoinformatice
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
MIDAS do praxe Vzdělávací program v oblasti standardizace pracovních postupů v řízení a ve výkonu veřejné správy Štěpán Kafka, Bronislava Horáková, CAGI.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Ověření Možnosti Využití Jazyka XML a Formátu SVG Pro Potřeby Metainformačního Systému CAGI Zpracovatel:tomáš duchoslav Vedoucí: ing. Jan růžička.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
MIDAS – krátké představení Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd. GIS Hornicko – geologická fakulta, VŠB-TU Ostrava 17.listopadu,
Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN MIDAS Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN Dr. Ing. Bronislava Horáková, CAGI, OK2
1 Národní geoinformační infrastruktura ČR - Program rozvoje v letech , další postup Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Elektronická fakturace - technické aspekty
Veřejná databáze Českého statistického úřadu
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy, CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Transkript prezentace:

Metainformační systémy Ing.Tomáš Duchoslav Ing. Jan Růžička

Úvod - metaIS Správa metadat o datech v systému: Pomocí dokumentace v samostatných dokumentech (neorganizované) Součást IS v samostatném modulu V metainformačním systému

Veřejné metainformační syst. Internet jako dominující prostředek, poskytující dostatečné možnosti pro tvorbu veřejných metaIS Existující metaIS pro více IS (sdílení metadat mezi více subjekty) Spravují metadata dvojího druhu: Veřejného charakteru (všem) Neveřejného charakteru (pouze vlastník zázn.)

Veřejné metainformační syst. Založeny na 2 základních principech Klasické metaIS Základem je databáze, ve které jsou spravována všechna metadata Metainformační portály Metadata spravována různými metaIS, tedy mimo metainformační portál Databáze portálu obsahuje pouze potřebné minimum údajů o DS a připojených metaIS Převládají nad klasickými

Situace v Evropě a ve světě Metainformační systémy na úrovni státu (MIDAS, GEODATA, NCGI,…) Nadnárodní metainformační systémy (GDDD, GEIX, …) Implementace standardu CEN USA: Standard FGDC Převážně oborové veř. metaIS (USGS, NSDI)

Stav v ČR Problémy vývoje: Aktivity: Instituce nevytváří, nebo vytváří metadata, která neodpovídají příslušným standardům Nedostatečná koordinace činnosti ústředních orgánů veřejné správy => vzájemně nekompatibilní systémy Aktivity: Úřadu pro veřejné informační systémy (ÚVIS) České asociace pro geoinformace (CAGI) jejichž výsledkem je metainformační MIDAS ministerstev ČR, nejrozšířenější evidence metadat min. živ. Prostředí, pro místní rozvoj a zemědělství

Metainformační systémy pro prostorová data Sledované charakteristiky: Použitý standard Přístup (on-line / off-line) Jazyk Počet datových sad Úroveň (nadnárodní, oborový, národní) Výměnný formát Možnosti vyhledávání Způsoby zadávání dat Možnost on-line objednání dat

GDDD (Geographical Data Description Directory) GDDD systém vytvořený organizací MEGRIN v roce 1994 jako pilotní projekt Poprvé implementován evropský standard CEN ENV 12657 vzešlý z CEN / TC 287 vyhledávání informací o prostorových datech v Evropě. (popsány datové soubory z 36 národních mapovacích agentur) Od roku 1996 je volně přístupný na Internetu: http://www.eurogeographics.org/Projects/GDDD/GDDD_New/

ESMI (European Spatial Metadata Infrastructure) Projekt již ukončen => výsledkem je fungující prototyp umožňující vyhledávání v různých metainformačních systémech (SNIG, NCGI) formou portálu Minimální požadavky na připojení k ESMI je schopnost poskytnout ESMI “core” metadata, které vychází ze standardu CEN Výsledkem projektu je také vznik užitečných tezaurů a vícejazyčných rozhraní založených na řízených seznamech Komunikace se systémem je založena na jazyku XML a architektuře CORBA

GEODATA-INFO Dánský metaIS, vyvíjen od roku 1994 Cílem byl katalog popisující digitální mapy a kolekce geodat na území Dánska Od roku 1997 je systém na Internetu Struktura odpovídá standardu CEN/TC287 Systém umožňuje upravovat data on-line, vkládání nových dat přes formuláře Export zobrazených metadat do XML Anglický, dánský jazyk http://www.geodata-info.dk

GEO-ID (the Irish Geospatial Information Directory) Provoz zajišťuje irská asociace pro geoinformace (IRLOGI) Projekt běží od roku 1998 Cíle: Vytvořit metadatový obsah a strukturu pro irská digitální geodata Shromáždit metadata od poskytovatelů Vytvořit pilotní metaIS Standard CEN/TC287 http://www.tcd.ie/Geography/GIS/GEOID

Metainformační systémy-další Název URL adresa NCGI http://www.ncgi.nl SNIG http://snig.cnig.pt/English/CommonFiles/html/infoing.html Slovenian National Spatial Data Catalogue http://www.sigov.si:81/GISborza/MPBeng/ USGS Clearinghouse http://nsdi.usgs.gov/nsdi Canadian Geospatial Data Infrastructure (CDGI) http://www.cgdi.gc.ca/ AskGirafe http://datalocator.askgiraffe.org.uk/ NSDI http://www.fgdc.gov/clearinghouse/

Děkuji za pozornost