Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Zvýšení kvality řízení - Workshop A2, A4, A5 6. – 7. 4. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Zvýšení kvality řízení - Workshop A2, A4, A5 6 . –
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Aktivita číslo 5 Název Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Zvýšení kvality řízení - Workshop A1,A2, A , Krajský.
Personální informační systém
Audit IT procesů ve FNOL
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Návrh a zavedení systému poskytování a sledování dotací
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
RPS/CSF Průběh realizace RPS Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Aktivita A4 - Návrh a zavedení systému.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
ROZVOJ ICT V PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍCH KRAJE VYSOČINA Poskytování finančních prostředků.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Ekonomika malých a středních podniků
Odbor ekonomický Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Hlavní manažér SP Kvalita I
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Zvýšení kvality řízení - Workshop A2, A4, A5 6. –

Projektem „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje“ řešené oblasti ►A1 - Strategie řízení lidských zdrojů ►A2 - Strategie řízení zřizovaných (příspěvkových) organizací ►A3 - Informační strategie ►A4 - Návrh a zavedení systému poskytování a sledování dotací ►A5 - Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů ►A6 - Návrh a zavedení systému řízení kvality

Aktivita číslo 5 – Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů

Postup realizace ►Realizace místních šetření na úrovni krajského úřadu ►Realizace místních šetření na vybraných ZZO ►Realizace dotazníkového šetření ►Analýza dostupných dat – finance a kapacitní náročnost ►Analýza předložené interní dokumentace ►Ověření systému na vybraných krajích (Královéhradecký a Vysočina)

Průběh analýzy ►Obtížné oddělování projektového řízení v obecném pojetí a projektů spolufinancovaných z fondů ►Dosah zjištění až na strategickou úroveň řízení kraje ►Pracné získávání dat z důvodu neexistujících evidencí ►Data jsou špatně analyzovatelná pro velkou rozdílnost mezi jednotlivými odbory a operačními programy ►Přesah části analýz do návrhové části

SWOT – místní šetření Silné stránky interní analýza Slabé stránky interní analýza -Existence oddělení, které disponuje dostatečnými znalostmi pro poskytování podpory při zpracování projektových žádostí -Schopnost zpracování „auditu čerpání“ v OTPP -Využití znalostí a zkušeností personálních kapacit vybudovaných v rámci jednotlivých odborů -Fungování projektového řízení na odboru INF -Nedostatečně definovaná strategie kraje s chybějícími prioritami -Neexistující platná definice projektu -Roztříštěné kapacity pro přípravu a realizaci projektů -Nízké povědomí zaměstnanců o projektovém řízení (obecně) -Nedostatečné povědomí o možnostech využití kapacity oddělení OTTP pro zpracování projektů -Nízká schopnost čerpání v porovnání s ostatními kraji -Nedostatečná SW podpora projektového řízení -Chybějící evidence práce -Nepokrytí projektového řízení jednou komplexní směrnicí

SWOT – místní šetření Příležitosti externí analýza Hrozby externí analýza -Možná spolupráce s RRA -Pokračující možnost čerpání prostředků ze strukturálních fondů -Možnost čerpání prostředků i na realizaci potřebných změn -Změny v předpokládaných prioritách a objemu prostředků pro další programové období -Turbulentní okolí vyžadující ad-hoc řešení (ekonomická a politická situace, intenzívní přírodní vlivy), bez strategie nemožná rychlá redefinice priorit -Vytváření duplicit v podobě vlastních kapacit pro přípravu projektových žádostí

SWOT – dotazníkové šetření Silné stránky interní analýza Slabé stránky interní analýza -Vůle ze stranu KÚ přehodnotit současný systém řízení projektů -Existence oddělení, které je schopné zabezpečit kompletní životní cyklus projektu -Dobrá komunizace mezi zřizovatelským odborem a organizacemi -Roztříštěné kapacity pro přípravu a realizaci projektů -Nízká úspěšnost žádostí o finanční podporu některých organizací -Nedostatek vlastních kvalifikovaných projektových manažerů -Neexistence kompletního přehledu realizovaných projektů jednotlivými odbory a organizacemi -Nedostatečná informovanost organizací o možnosti čerpání finančních prostředků -Neznalost možnosti konzultace na OTPP Příležitosti externí analýza Hrozby externí analýza -Možná spolupráce s RRA -Pokračující možnost čerpání prostředků ze strukturálních fondů -Změny v předpokládaných prioritách a objemu prostředků pro další programové období -Nepodpora politické reprezentace -Nezájem organizací o nabízené služby -Snaha některých organizací o vlastní řešení

Další zjištění ►Některé z odborů mají vybudovanou vlastní kapacitu (INF, OŽP) ►Realizace projektů spolufin. z EU není pro ZZO dostatečně komunikována z centrální úrovně (A2) – zejména, když se možnosti čerpání týkají organizací z jiného věcně příslušného odboru ►Nezkušenost se zpracováním projektů zejména na ZZO znamená: ►Plýtvání zdroji na přípravu nerealizovatelných projektů ►Nevyužití potenciálu financování

Další zjištění ►Není centrální kontrola podávaných žádostí ►Obtížný způsob sledování požadavků na financování projektů, teprve nyní vznikající dokumentace ►Odbor INF má fungující systém projektového řízení ►Není evidence projektů, které nejsou financovány z fondů EU ►Vznikající evidence v KEVIS

Následné kroky ►Dohoda nad rozsahem centrálně zajišťovaných činností ►Návrh možných variant organizačního zajištění těchto činností ►Definování rozsahu SW podpory (s A3) ►Detailní analýza skutečností týkajících se vybraných variant ►Rozhodnutí o výběru konkrétní varianty ►Návrh plánu implementace

Rozsah centrálně zajišťovaných činností Přenesení strategických záměrů kraje do konkrétních programů a akcí, včetně definování odpovědností, finančního rámce a priorit napříč oblastmi Sledování možností využití externích zdrojů pro financování projektů Ověřování souladu strategie a možností financování Zpracování analýz pro predikci rozpočtových možností kraje Spolupráce s RRA Plzeňského kraje Informování věcně příslušných odborů o aktuálních možnostech a středně- a dlouhodobém výhledu čerpání externích zdrojů (priority řídících orgánů či jiných poskytovatelů dotací) „Audit čerpání“ – ověřování záměrů a možností odborů či organizací

Rozsah centrálně zajišťovaných činností Příprava žádostí o čerpání financí z externích zdrojů Administrativní podpora přípravy projektových záměrů Koordinace požadavků na financování a tvorba finančních plánů Řízení projektů Administrativní podpora realizace projektů Hodnocení projektů Zpracování průběžného reportingu o projektech Řízení personálních zdrojů Zpracování analýz čerpání finančních zdrojů

Varianty uspořádání ►Rozsah centralizace ►Komplexní centralizace ►Metodická centralizace ►Centralizace části procesů ►Forma centralizace ►Oddělení ►Odbor ►Příspěvková organizace ►Jiná forma obchodní společnosti

Návrhová část ►Návrh struktury a obsahu dokumentace ►Návrh organizačního uspořádání ►Návrh postupu pro dosažení jednotlivých variant

Děkujeme za spolupráci