IP 1.2. Jedinec ve skupině Dlouhodobý výcvik v integrativní psychoterapii 1. ročník, Integrovaná psychoterapie MUDr. Jan Kubánek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Poslání, principy a metoda skautingu
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vlivy skupinové terapie SUR na rodinná či partnerská témata  Skupinová terapie může být předskokanem pro rodinnou či párovou terapii  Skupinová terapie.
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
TRANSAKČNÍ ANALÝZA.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Management and Marketing Firemní kultura a její změna
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_19_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Konflikt sociálních rolí
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
PhDr.L.Trapková MUDr.V.Chvála
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Sociálně patologické jevy
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
Psychologie II Sociální psychologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Specifický typ osobnosti
Seminář: Moc peněz (Cashflow). Peníze stále protékají životem každého z nás…
Douglas McGregor (1906 – 1964).
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Norbert Elias (kon)figurace. konfigurace 1. život lidí ve společnosti má tvar, vytvářený silou vzájemných závislostí 2. vzájemné závislosti (interdependence)
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Model transkulturní péče
Základy sociální psychologie
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Vymezení pojmů funkce rodiny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Národní týden manželství (NTM) únor, 2007.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti, hospodaření.
Práva a povinnosti mezi manželi
9. Tvorba individuálního plánu
Co potřebují oběti znásilnění ?
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
9. Tvorba individuálního plánu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
spor o vedoucí roli ve výchově Gražyna Mendecka
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Psychologie dospělých
Pedagogika a psychologie
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

IP 1.2. Jedinec ve skupině Dlouhodobý výcvik v integrativní psychoterapii 1. ročník, Integrovaná psychoterapie MUDr. Jan Kubánek

Malá sociální skupina je minimálním systémem, nezbytným ke studiu jednotlivce Jeden šimpanz není vůbec žádný šimpanz Vzájemná spolupráce mezi jedinci zvýšila jejich pravděpodobnost přežití Evoluční psychologie Hráč tenisu: jeho chování lze pochopit pouze jako součást systému, ve kterém dva jedinci na sebe vzájemně působí s různými cíly systém dvou nebo více jedinců ve vzájemné interakci, kde každý zná každého, a všichni sdílejí aspoň některé cíle

Malá sociální skupina 1 Mnozí lidé stráví většinu svého života jen ve dvou skupinách - v rodině a v práci Smíšené skupiny, obsahující několik rozšířených rodin, byly po statisíciletí systémy, ve kterých jednotlivci strávili celé životy Funkce: intimní a sexuální partnerství, výchovu a vzdělávání dětí, opatřování a přípravu potravy, příbytek, zábavu a obranu proti nepřátelům

Malá sociální skupina 2 Podskupiny: sexuální partneři, matka a dítě, rodina, skupina lovců, skupina žen sbírající plody, hrající si děti, a tlupy adolescentů V moderní společnosti bylo mnoho ze základních funkcí rozšířené rodiny převzato jinými specializovanými skupinami Velikost skupiny u primátů koreluje s velikostí neokortexu, neboť jeho velikost klade meze, kolik sociálních vztahů lze úspěšně zvládnout U lidí kolem 150, což odpovídá velikostí klanu (Dubar 1996 ).

Základní pojmy v malé soc. skupině Individuální a skupinové cíle Sociální směna, odměny a výdaje Pravidla, normy Vliv, moc, Role Přitažlivost skupiny, závislost na skupině a soudržnost skupiny.

Věcné hodnoty, služby, postavení (status), lásku, informaci a peníze Očekávaná nebo předpokládaná odměna Prostředečné cíle (mezicíle, náhradní cíle) Ovlivňuje život, když někdo stále cítí výčitku od otce, který již zemřel? Často náboženské úvahy oplývají úvahami a propočty sociální směny. Např.:Kdož jste boží bojovníci: „Kristus vám za škody stojí, stokrát víc slibuje. Pakli kdo proň život složí, věčný míti bude." Sociální směna 1

Sociální směna 2 Pro lidi jsou důležité nejen jejich zisky (odměny minus výdaje), ale též zisky členů jejich skupin Altruismus

Sociální směna 3 Odhadnout a ohodnotit odměny a výdaje všech členů skupiny Zda oba partneři považují svůj vztah za spravedlivou směnu Odměny a výdaje významných osob v pacientově životě Jsme-li v sociální směně v nevýhodě, vzbuzuje to v nás nespokojenost a zlost; je-li v nevýhodě druhá strana, dělá nám to výčitky - jenže práh pro vnímání nespravedlnosti je obyčejně daleko nižší, když jde o nás biologický „instinkt" sociální směny je základem víry, že v celém světě, ba v celém vesmíru existuje spravedlnost Rozšířená teorie sociální směny, zahrnující interakci s bytostmi jak existujícími, tak pomyslnými – jeden z pilířů IP

sociometrie J. L. Moreno Informace o skupinové struktuře Sociometrický status členů skupiny v rámci sociální směny Je to odraz toho, jaké odměny různí členové skupiny poskytují ostatním členům, a zároveň jaké výdaje to ostatní členy stojí Sociometrická hvězda

Vliv předmětem sociální psychologie Jestliže osoba A může změnit zisky osoby B, říkáme o takovém vlivu, že A má moc nad B Ale také B má proti-moc nad A, jestliže B může ovlivnit výsledky A

Vliv - vytěsnění Někteří pacienti si pamatují, že se obávali svých otců a matek, a tak je nebyli s to otevřeně kritizovat Nejsou si vědomi svého hněvu a odmítají si jej uvědomit Pacientka si velice stěžuje na manžela, ale o žádné ze svých stížností se nezmíní v jeho přítomnosti

Vliv –vytěsnění-sociální tlak - děti Sociální tlak může učinit nejrůznější obsahy nevědomými Mnoho dětí zakouší při různých příležitostech zoufalý pocit vyloučení ze společnosti ostatních dětí

Vliv –vytěsnění-sociální tlak - dospělí Pokud je tento pocit u dospělých spojen s ohrožením života, bezpečí nebo postavení, potom může vést ke změně přesvědčení, změně postojů - nebo dokonce vnímání. E.Fromm - Neexistuje skoro nic, čemu by člověk neuvěřil - nebo nevytěsnil, je-li ohrožen otevřeným nebo skrytým nebezpečím vyloučení ze skupiny Tento vliv připomíná hypnózu nebo brainwashing; hrozba nemusí být zaměřena proti životům, ale stačí i proti sociálnímu a finančnímu postavení.

Smlouvy Při každé interakci mezi lidmi, byť i příležitostné a povrchní, uzavíráme miniaturní smlouvy Tyto smlouvy nejsou obvykle výslovné - implicitně vytvoří určité očekávání a učiní nevyslovené sliby Naše vztahy se zakládají na smlouvách jak krátkodobých tak dlouhodobých

Smlouvy - hry Například manželský pár vyhledá odbornou pomoc a terapeut zjistí, že oba partneři vykládají velice rozdílně smlouvu, na níž jejich osmileté manželství spočívalo Někteří pacienti se svých vztazích znovu a znovu zklamávají, protože nejsou, schopni dát jasně najevo, co chtějí, a nechají ostatní diktovat smluvní podmínky Klamné miniaturní smlouvy - Berne 1964) hry

Normy pravidla, která předpisují, co všichni zúčastnění mají dělat a co nemají odrážejí mocenské vztahy ve skupině a vnášejí do interakcí pravidelnost snižují na nejmenší míru přímé užívání osobní moci

Normy - sankce pozitivní nebo negativní ­sankce předepsané normy, přijaté normy a plněné normy Pacienti, kteří potřebují psychoterapii, mají často konflikt v rozhodování mezi normami. Zatímco přijímají určité předepsané normy, přece je neplní nebo jsou v pokušení je neplnit a trpí silnými pocity viny Pozorovali jsme jeho důležitost u mnohých fobií

role Rolí nazýváme pravidlo, které se nevztahuje na všechny, ale pouze na jednu nebo několik osob role předepsané, přijaté a plněné Např. každý 10 různých otců bude svoji roli plnit různě Některé role jsou určené - jako role dítěte v rodině -jiné jsou volené

Role - pacienti Pacienti plní určené role Vhodné sledovat i jaké role si pacient volí Např. svůdce skupiny - ve skupině můžeme mít inteligentního, tvořivého, zábavného a velice oblíbeného člena, který je ohniskem skupinového odporu

Konec 2. části