Diskový oddíl Souborový systém RAID 9/2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pevný disk – logická struktura
Advertisements

Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Obecně o operačních systémech
Pevné disky a jejich organizace v rámci MS
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Pevné disky-rozhraní.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-17.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Souborové systémy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
Výpočetní technika I Souborové systémy.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B5 Správa pamětí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníčerven 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
ORGANIZACE DATOVÉ STRUKTURY SOUBOR
Základní pojmy V informatice.
Informační a komunikační technologie
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Počítače X - HDD Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Charakteristika moderních žurnálovacích FS a jejich porovnání u síťových OS MS Windows, Novell Netware a Linux Ing. Lenka Závodná.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
Architektura počítače
Vnitřní (operační paměť)
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Základy operačních systémů
Databázové systémy Přednáška č. 5 Datové typy a Fyzická organizace dat.
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Adresářová struktura Střední odborná škola Otrokovice
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Úvod do databází zkrácená verze.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
UNIX Systém souborů © Milan Keršláger
Stránkování MATĚJ JURIČIČ 2015/2016 EP1 SPŠ A VOŠ JANA PALACHA KLADNO.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 5 – souborové systémy
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 4 – správa souborů
Systémové oblasti disku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Software počítače 2 - opakování
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Souborové systémy 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správa paměti.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Paměť počítače.
Segmentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Správa disků
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Paměť.
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Systém souborů 1.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Diskový oddíl Souborový systém RAID 9/2012

Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se jeví jako několik nezávislých disků, které mohou být nejen různě naformátovány (tj. mít odlišnou logickou strukturu), ale mohou obsahovat dokonce i různé operační systémy

Partition Table Rozdělení fyzického disku na logické diskové oddíly bývá uvedeno v tzv. Partition Table (tabulka rozdělení disku), která se nachází na úplně prvním sektoru disku Bývá rozdělena na primární (primary) a na takzvaný rozšířený (extendend) diskový oddíl

Rozdělení disku umožňuje: Instalaci více operačních systémů (například MS Windows a Linux) na jeden disk (uživatel může mít více jak jeden operační systém na svém PC, přičemž pouze jeden může být v daném čase v provozu

Rozdělení disku umožňuje: Vyřešit omezení velikosti logického oddílu – rozdělením na více menších (přístup k souborům na jednom velkém oddílu je pomalejší než na dvou menších).

Rozdělení disku umožňuje: Použití různých souborových systémů pro různé účely (jeden logický disk datový a druhý pro operační systém)

Rozdělení disku umožňuje: Ochranu souborů (logická poškození disku zasahují oddíly tak, že poškodí jeden oddíl a ostatní zůstanou nepoškozeny)

Rozdělení disku umožňuje: Vyšší úroveň organizace dat - vyšší efektivita systému (např. rozdělený disk určený k digitálnímu zpracování videa)

MBR Tabulka s popisem rozdělení disku se nachází na jeho úplném začátku v takzvaném MBR (Master Boot Record - tj. prvních 512 bajtů na disku).

Souborový systém (filesystem) je označení pro způsob organizace souborů (informací) tak, aby bylo možné je snadno najít a přistupovat k nim Souborové systémy používají paměťová média jako např. pevný disk, paměťové karty, CD, DVD… může poskytovat přístup k datům uloženým na serveru (síťové souborové systémy) nebo přístup k čistě virtuálním datům (Linuxu) Souborový systém umožňuje ukládat data do souborů, které jsou označeny názvy. Obvykle také umožňuje vytvářet adresáře, pomocí kterých lze soubory organizovat do stromové struktury.

Souborový systém Alokační bloky – clustery Systém si z jednotlivých sektorů skládá alokační jednotky nazývané clustery. Cluster je nejmenší použitelné množství dat pohromadě. Velikost clusteru je dána především velikostí diskového oddílu a typem operačního systému.

Symbolický systém souborů používá jména souborů k jednoznačnému určení (adresář/složka) Logický systém souborů provádí transformaci struktury logických vět na lineární řetězec slabik, s nímž se pracuje na úrovni fyzického systému souborů Fyzický systém souborů  zajišťuje přidělování diskového prostoru souborům. Transformuje logické adresy na adresy fyzických bloků. 

FAT (File Allocation Table) Povrch oddílu je rozdělen na jednotlivé clustery, z nichž každému odpovídá jedna položka ve FAT (12, 16 nebo 32 bitů) začátku diskového oddílu je sektor s 0 pozicí nazývaný boot sektor (obsahuje rozložení disku a o počtu sektorů na cluster) Složka kořenového adresáře (root directory) je umístěna za FAT

Přidělování diskového prostoru souborům Přidělování souvislých oblastí – konkrétní soubor zabírá množinu sousedních bloků disku. (+menší potřeba posunů diskové hlavy, -však délka hledání volného prostoru, častá potřeba reorganizace dat) Přidělování nesouvislých oblastí disku metodou zřetězení (FAT) každý úsek konkrétního souboru zná adresu navazujícího úseku téhož souboru (stačí uchovávat pouze počáteční adresu)

Typy oddílů Windows FAT 12 FAT 16 FAT 32 (dříve u Windows, dnes u paměťových karet) NTFS (nyní u Windows) ISO 9660 (pro ukládání souborů na CD a DVD)

FAT16 FAT16 je schopen adresovat až 65536 clusterů (rozdělení libovolného disku na maximálně 65536 částí, velikost jedné části (clusteru) se pohybuje od 512B do 32kB) Při maximální velikosti 32kB může mít oddíl max. 2GB

FAT32 Je podporován následujícími operačními systémy: Windows 95, 98, ME, 2000 a XP, NT 4 tento systém nepodporuje umožňuje adresovat disky až do velikosti 2 TB Používán u USB flash (např. 8GB = velikost clusteru 4kB) efektivnější využití místa oproti FAT

NTFS (New Technology File System) Rozdíly oproti FAT Windows NT 3.1, 3.11, 3.5, 3.51, 4.0, Windows 2000 a XP velikost nejmenší alokovatelné jednotky až na 512 bajtů Rozdíly oproti FAT zabezpečení (práva k objektům) protokolování (journalising) automatická kompresi dat a od W2K podporu diskových kvót a šifrování

Typy oddílů Linux Ext2 Ext3 ReiserFS JFS…

RAID Redundant Array of Independent Disks vícenásobné diskové pole nezávislých disků metoda zabezpečení dat proti selhání pevného disku specifickém ukládání dat na více nezávislých disků může být softwarový nebo hardwarový

RAID uložená data jsou zachována i při selhání některého z nich (v režimu mirroring) je používán na serverech Nenahrazuje zálohování dat!!!

RAID zabezpečení se liší podle zvoleného typu RAID 0 (vytváří z disků logický celek a neposkytuje uloženým datům žádnou ochranu) RAID 1 (metoda mirroring – zrcadlení a metoda stripping – střídavé rozdělování) RAID 5 (vyžaduje alespoň 3 disky, jeden z nich obsahuje samoopravné kódy) RAID 6 (vyžaduje alespoň 4 disky

RAID

Disková pole