64. Odhady úplných chyb a vah funkcí 25.2.2014 BrnoLenka Bocková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Statistická indukce Teorie odhadu.
“Jsou tři druhy lží: lži, odsouzeníhodné lži a statistiky.”
Chyby měření Bc. David FURKA
Odhady parametrů základního souboru
Geodézie 3 (154GD3) 1 Téma č. 9: Hodnocení a rozbory přesnosti výškových měření.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Hodnocení přesnosti měření a vytyčování
Robustní vyrovnání Věra Pavlíčková, únor 2014.
Regresní analýza a korelační analýza
ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN
FI-02 Fyzikální měření Hlavní body Fyzika je založena na experimentu. Plánování měření a zpracování dat. Chyby měření. Chyby.
Rozbory přesnosti v jednotlivých fázích vytyčení
CHYBY MĚŘENÍ.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Rozbor přesnosti vytyčení
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_07  Název materiálu: Fyzikální měření  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
2. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů Chyby měření úhlů -Dostředění přístroje a cíle -Chyba ve čtení -Chyba v cílení -Přístrojové.
ŠÍŘENÍ A PŘENÁŠENÍ CHYB A VAH
Měření fyzikální veličiny
Přesnost a chyby měření
Metody vyrovnání nivelačních sítí
Měření úhlů.
Inženýrská geodézie 2 Doporučená literatura:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Testy významnosti Karel Mach. Princip (podstata): Potvrzení H O Vyvrácení H O →přijmutí H 1 (H A ) Ptáme se:  1.) Pochází zkoumaný výběr (jeho x, s 2.
Inženýrská geodézie 2009 Ing. Rudolf Urban
Chyby jednoho měření když známe
Lineární regresní analýza
Experimentální fyzika I. 2
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
ZÁKLADY TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI
Přesnost a spolehlivost v účelových sítích Bc. Jindřich Poledňák.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Měříme délku s různou přesností
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Hodnocení přesnosti měření a vytyčování
Maximální chyba nepřímá měření hrubý, řádový odhad nejistoty měření
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Nejistota měření Chyba měření - odchylka naměřené hodnoty od správné hodnoty → Nejistota měření Kombinovaná standartní nejistota: statistické (typ A) -
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Aritmetický průměr - střední hodnota
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
IV..
Aplikovaná statistika 2.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zpracování výsledků měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Laboratorní práce 2 Nejistoty měření.
Experimentální metody v oboru – Přesnost měření 1/38 Naměřená veličina a její spolehlivost © Zdeněk Folta - verze
Chyby měření / nejistoty měření
Elektrické měřící přístroje
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Úvod do praktické fyziky
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ MĚŘICÍ METODY.
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ CHYBY PŘI MĚŘENÍ.
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Úvod do statistického testování
Jak postupujeme při měření délky
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Metody a chyby měření Zpracoval: Vladimír Michna
Přesnost a chyby měření
Základy statistiky.
Princip max. věrohodnosti - odhad parametrů
F-Pn-P062-Odchylky_mereni
2. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů
Transkript prezentace:

64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková

Měřické chyby Definice chyby – PRAVÁ HODNOTA – je proměnlivá, protože objekt je neustále v pohybu. Procesem měření se snažíme pravé hodnoty veličin určit. Měřením nelze pravou hodnotu určit( měření je ovlivněno proměnlivými podmínkami, pravé hodnoty neznáme takže je nepoznáme, chyby ovlivňují výsledek měření). – SKUTEČNÁ HODNOTA – zjištěná hodnota měřením nejvhodnější metodou, nejlepší pomůckou, za příznivých podmínek při měření a opakováním m.).

Měřické chyby – CHYBA MĚŘENÍ – je rozdíl mezi zvolenou referenční hodnotou a naměřenou hodnotou. – SKUTEČNÁ CHYBA. – PRAVÁ CHYBA. – Chyba v měření vzniká algebraickým součtem elementárních chyb δx. Rozdělení : Náhodné chyby Systematické chyby Hrubé chyby Omyly

Omyly a hrubé chyby OMYL – vzniká lidskou nepozorností nebo selháním měřícího přístroje. Pozná se tak že výsledky zatížené omylem se nápadně liší od předpokládané hodnoty nebo od hodnot získaných opakovaným měřením. HRUBÉ CHYBY – se objevují u těch měřených veličin, ve kterých se soustředily elementární chyby převážně se stejným znaménkem. Příčiny vzniku: nedodržení postupu měření, nedokonalé seřízení přístroje. ODLEHLÉ HODNOTY- v souboru opakovaných měření zaujímají krajní pozice.

JEDNO MĚŘENÍ ŽÁDNÉ MĚŘENÍ !!!

Náhodné a systematické chyby Systematické chyby – chyby, které systematicky ovlivňují výsledky měření. Příčinou různé faktory (známé i neznámé), na kterých jsou výsledky závislé. – Konstantní (Stálé) vyznačují se stejným znaménkem a přibližně stejnou hodnotou. – Jednostranné mají stejné znaménko, ale proměnlivou velikost. – Proměnlivé různé znaménko i velikost. – další skupinové, osobní, periodické, teorie, …

Náhodné a systematické chyby Eliminace systematických chyb – Před měřením - správná funkce vybavení (případná rektifikace, komparace), … – Při měření - technologické eliminace, výběr vhodných podmínek pro měření, … – Po měření – matematické eliminace, … Náhodné chyby – zatěžují výsledky měření náhodně. Nelze je předvídat ani určit. V souboru se chovají podle zákonů pravděpodobnosti. Tyto zákony nám dávají informaci o projevech, charakteru a účinku.

Náhodné a systematické chyby Typické náhodné chyby vznikají při: – cílení, – urovnání libely, – koincidenci stupnic, – odhadu nejmenšího dílku čtení, – centraci, – provažování, …

Úplné chyby Skutečné nebo celkové Skládá se ze složky náhodné a systematické U i = ε i + c i Náhodná složka- vyskytují se při každém měření, - jsou vzájemně nezávislé, - nelze je vyloučit početními úpravami ani na základě zkušeností, - vznikají náhodnou kombinací většího počtu velmi malých elementárních chyb (+/-) - velikost a znaménko závisí na náhodě - způsobeny nedokonalostí lidských smyslů, přístrojovými chybami nebo změnami vnějších podmínek.

Úplné chyby Systematické složka - ovlivňují výsledek měření, - lze je početně eliminovat, - snahou každého měřiče je vyloučení všech systematických chyb početními opravami

Váhy funkcí Měříme-li tutéž veličinu za různých podmínek (přístroj, počasí,…) mají výsledky nestejnou přesnost. Při výpočtu výsledné hodnoty dané veličiny musíme k uvedeným okolnostem přihlédnout tím, že zavedeme váhy měření. Váhy se označují p. Udávají poměr v jakém se uplatní výsledky měření v celkovém průměru. p i = 1/m 2 m…střední chyba Váhy zavádíme do výpočtu pouze tehdy, jsou-li vypočteny z dostatečně velkých souborů.

Váhy funkcí Základní princip pro různě přesná měření můžeme v MNČ vyjádřit Σpv 2 = min Matice vah

Děkuji za pozornost.