Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HV-1 Hudební výchova DUM č. 9 Prima – kvarta osmiletého studia
Advertisements

Hudební partitura Partitura je přehledný záznam vícehlasé ( instrumentální i vokální ) skladby. V partituře jsou všechny nástroje orchestru zapisovány.
Rozdělení hudebních nástrojů
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Hudební tělesa VY_32_INOVACE_03_Hudební tělesa.
Hudební nástroje Vypracovala: Nikola Doleželová
HV-1 Hudební výchova DUM č. 1 Prima – kvarta osmiletého studia
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 6.
Hudební nástroje ve vážné hudbě
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Rozdělení hudebních nástrojů
Zvuk Zdroje zvuku.
Teorie dechových hudebních nástrojů
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Strunné nástroje Veronika Bukvicová.
Bicí nástroje 1. Samozvučné (tón vzniká chvěním hmoty, ze které jsou vyrobeny) – činely, zvony, gong, xylofon, triangl ad. 2. Blanozvučné (tón vzniká rozechvěním.
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Akustika.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Škola: Praktická škola dvouletá Vzdělávací okruh: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova Ročník: První Téma: Rozdělení hudebních nástrojů.
Bicí Žesťové Dřevěné dechové Dřevěné smyčcové Test Dřevěné drnkací
ICT – 2 – 3 – 33 HV HUDEBNÍ NÁSTROJE DECHOVÉ
Nástroje symfonického orchestru
HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY
Dechové nástroje Mgr. Jakub Tomala.
Jaký hudební nástroj je na obrázku?
ICT 2 – 3 – 31 HV HUDEBNÍ NÁSTROJE STRUNNÉ
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_15NE-8.
FYZIKA VY__III/2__INOVACE__216. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_83_HOUSLE TEMA: HUDEBNÍ NÁSTROJE.
AnotacePracovní list k procvičení základních poznatků o zvuku AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova k.
Člověk a příroda Fyzika Zvukové děje VII. ročník ZŠ (praktická) Zvuk a zdroje zvuku Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská.
 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/17  Název materiálu: Strunné nástroje  Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/15  Název materiálu: Strunné nástroje  Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dagmar Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_96_SYMFONICKÝ ORCHESTR TEMA: Hudební.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
HUDEBNÍ VÝCHOVA SYMFONICKÝ ORCHESTR
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou
Zvuk a hudba.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_ZESTOVE_HUDEBNI_NASTROJE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hudební výchova Bicí nástroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Typy orchestrů a jejich obsazení
Rozdělení hudebních nástrojů
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
Hudební uskupení Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Uherský Ostroh
Orchestrální hudba Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_98_KVÍZ
VY 32 INOVACE 547.
Název školy: ZŠ a MŠ Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Vostřelová Název: VY_32_INOVACE_03_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDEBNÍ NÁSTROJE.
Třídění hudebních nástrojů na smyčcové, bicí, dechové.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09 Zvukové jevy –opakování A
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n. M., Kollárova 1045
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Transkript prezentace:

Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova VY_32_INOVACE_17_06 Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova

Název: Hudební nástroje Anotace: Prezentace, která slouží k osvojení si znalostí o rozdělení hudebních nástrojů   Autor: Mgr. Petr Horehleď Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Žák zařazuje základní hudební nástroje do správné skupiny Speciální vzdělávací potřeby: Žádné Klíčová slova: Hudební nástroje, strunné nástroje, dechové nástroje,bicí nástroje Druh učebního materiálu: Prezentace Druh interaktivity: Aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělání: Základní vzdělání – druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 13 – 15 let Celková velikost: 1797 kB

Hudební nástroje Hudební nástroje se dělí do několika skupin podle způsobu tvoření tónu. Dechové - dřevěné - žesťové Bicí Strunné - kladívkové - drnkací - smyčcové

Dechové nástroje U těchto nástrojů vzniká tón vzduchovým proudem při výdechu. Můžeme je rozdělit na 2 podskupiny: 1. Dřevěné – jmenují se podle materiálu, ze kterého byly původně vyrobené. Dnes se ale některé mohou vyrábět třeba i z kovu, pro lepší kvalitu zvuku.

Flétna – Je vyrobená buď ze dřeva nebo kovu Flétna – Je vyrobená buď ze dřeva nebo kovu. Flétna zobcová bývá dřevěná (někdy plastová) Flétna příčná bývá nejčastěji vyrobena z kovu a má něžný zvuk. Pikola – Malá flétna s vysokým a pronikavým zvukem

Hoboj – Má černou barvu,podobný klarinetu Hoboj – Má černou barvu,podobný klarinetu. Do úst si vkládá hráč dvojitý plátek Klarinet – Má velký rozsah tónů. Je podobný hoboji, ale do úst si hráč vkládá pouze jeden plátek. Saxofon – Je druh klarinetu. Jeho tělo je většinou zahnuté a je vyroben z lesklého kovu. Hraje se na něj většinou v jazzové a taneční hudbě. Fagot – Je vyroben z černého dřeva. Dovede zahrát velmi hluboké tóny.

2. Žesťové – Tyto hudební nástroje jsou vyrobené z plechu. Lesní roh (horna) – Je zatočený a má sametový tón. Hraje se na něj v symfonickém a dechovém orchestru. Můžeme jej slyšet i při honech a mysliveckých slavnostech. Trubka – Má ostrý a jasný zvuk. Křídlovka – Je podobná trubce, ale je o trochu větší a má méně ostrý zvuk. Najdeme ji hlavně v dechových orchestrech.

Tuba – Je velký dechový hudební nástroj, který kraje velmi hluboké tóny. Pozoun (trombón) – Hlas pozounu je většinou hluboký a sytý. Je nepostradatelný v symfonickém, dechovém a tanečním orchestru. Často se využívá v jazzové hudbě.

Bicí nástroje Jsou to hudební nástroje, které vydávají zvuk pomocí úderů. Tympány – Také se jim říká kotle, podle svého tvaru. Mají na sobě napnutou blánu, která se dá různě vypínat a tím se řídí výška tónu. Triangl – Lesklý zahnutý drát trojúhelníkového tvaru, na nějž se hraje kovovou tyčkou. Má jasný zvonivý zvuk. Malý buben – Je jich více druhů, hraje se na ně paličkami. Všechny jsou shora potaženy buď koženou nebo umělou blánou, přes kterou jsou napnuté kovové struny. Ty dodávají bubnu ostřejší zvuk.

Velký buben – Má dunivý hluboký zvuk Velký buben – Má dunivý hluboký zvuk. Můžeme ho vidět jak v dechovkách, tak v kapelách, které hrají populární hudbu. Činely – Jsou vyrobené z kovu. Mohou být velké nebo malé, čím jsou větší, tím mají hlubší tón. Hrajeme na ně kovovým košťátkem, paličkou nebo jimi bouchneme o sebe. Xylofon – Je hudební nástroj složený z různě dlouhých dřevěných destiček, na které se hraje paličkami. Čím je dřívko kratší , tím vydává vyšší tón. Na xylofon můžeme zahrát melodii.

Zvony – Jsou různě dlouhé kovové tyče zavěšené na. konstrukci Zvony – Jsou různě dlouhé kovové tyče zavěšené na konstrukci. Když se do nich kovovým kladívkem, vydávají zvuky jako zvony. Zvonková hra – Je podobná xylofonu, nemá však destičky dřevěné, ale kovové. Novější nástroje mají i klaviaturu a hraje se na ně jako na klavír. Strunné nástroje - Všechny strunné hudební nástroje mají struny. Liší se však tím, jak se na ně hraje. Rozdělujeme je do tří skupin: - Kladívkové(paličkové) – struny se rozezvučí kladívky - Drnkací – struny se rozezvučí drnkání rukou - Smyčcové – struny se rozezvučí smyčcem

Kladívkové: - Klavír - Je klávesový strunný nástroj. Často se mu říká „piáno“. Velkému klavíru říkáme křídlo. Aby byl klavír skladnější, bylo zkonstruováno pianino. To má struny napnuté svisle, proto má také slabší zvuk. - Cimbál – Patří mezi lidové hudební nástroje. Je to malý stolek, ve kterém jsou napnuté struny. Hraje se na něj různými druhy paliček. - Cembalo [čembalo]- Je podobné klavíru, má však dvě klaviatury. Klapka uvede do pohybu trsátko, které rozechvívá strunu.

Violy – vypadají jako větší housle, Drnkací: Harfa – Je strunný nástroj na který se drnká prstem. Má několik pedálů a zvuk je vznešený. Kytara - Má šest strun a hraje se na ni prstem nebo trsátkem Smyčcové: Housle – mají čtyři struny a hraje se na ně smyčcem Violy – vypadají jako větší housle, ale mají jinak naladěny struny

Kontrabas – je největší smyčcový nástroj. Violoncello – vypadá jako velké housle, ale drží se mezi koleny a opírá se o hrot Kontrabas – je největší smyčcový nástroj. Lidově se mu říká basa, má velmi hluboký tón. Některé kontrabasy mají pátou strunu