Účinky gravitační síly na kapalinu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
- tlak. Stav kapaliny v klidu v určitém místě určuje veličina Tlaková síla F je způsobená nárazy částic na plochu S, která je v styku s kapalinou.
Advertisements

ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
Tlak v kapalinách II Velikost hydrostatického tlaku
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Hydrostatický tlak h Fh S
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Siločáry elektrického pole
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
VZTLAKOVÁ SÍLA PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V KAPALINĚ
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pascalův zákon.
8. Hydrostatika.
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Digitální učební materiál
Atmosféra Země. Atmosférický tlak
Tlak plynu v uzavřené nádobě
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Měření atmosférického tlaku
Mechanické vlastnosti plynů
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Tlaková síla kapaliny v hloubce VY_52_INOVACE_29 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Název materiálu: HYDROSTATICKÝ TLAK – výklad učiva.
CZ.1.07/1.4.00/ EU III/2 ČP – F FYZIKA VII.A INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Hydrostatický tlak.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
PASCALŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Hydrostatický tlak.
Kapaliny.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
EXPERIMENTY – ATMOSFERICKÝ TLAK PdF:FY2MP_DF1 Didaktika fyziky 1 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV: Využití znalosti hydrostatického tlaku TÉMATICKÝ.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_17 Hydrostatický tlak Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:17. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7. Vl
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Hydrostatický tlak v kapalině kromě tlaku způsobeného vnější silou existuje také jiný druh tlaku – tlak hydrostatický hydrostatický tlak je důsledkem gravitační.
Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - opakování
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Účinky gravitační síly na kapalinu Krátkou trubici opatříme na spodním konci tenkou blánou. Do trubice postupně nalijeme do stejné výšky tři různé kapaliny a pozorujeme prohnutí blány. glycerol ethanol voda Na blánu tlačí kapalina svisle dolů tlakovou silou F. Proč se blána prohnula různě? Látky mají různou hustotu.

Další pokusy 1) Do většího mikroténového sáčku nalijeme vodu a sáček uzavřeme. Do sáčku uděláme špendlíkem malý otvor a měníme tvar sáčku. POZORUJEME: Sáček se zaoblí, při jakékoli změně tvaru sáčku vytéká voda kolmo ke stěně sáčku v místě otvoru. 2) K dolnímu okraji skleněné trubičky přitiskneme destičku. Přidržíme ji rukou a ponoříme trubičku i s destičkou do vody. POZORUJEME: Destička ve vodě od trubičky neodpadne. Ve vzduchu by destička odpadla.

Závěr z pozorování Výpočet síly: F = S . h . ρ . g V důsledku působení gravitační síly Země působí kapalina v nádobě v klidu tlakovou silou kolmo na dno, na stěny nádoby a na plochy ponořené do kapaliny. Velikost této síly závisí: na hloubce h na obsahu plochy S na hustotě kapaliny ρ Výpočet síly: F = S . h . ρ . g F – tlaková síla – N S – obsah plochy - m2 h – hloubka – m ρ - hustota – kg/ m3 g – gravitační konstanta – N/ kg

Hydrostatický paradox F F F F S S S S Máme nádoby různých tvarů, které mají stejný obsah S dna, naplníme je vodou nebo jinou kapalinou do stejné výšky h. Kapalná tělesa mají různé hmotnosti, působí na ně různé gravitační síly, ale tlaková síla na dno je ve všech nádobách stejná. Toto zjištění udělal francouzský fyzik Blaise Pascal v 17. století.

Hydrostatický tlak Už víme: ph = h . ρ . g V gravitačním poli Země působí kapalina v klidu na každou plochu S kolmo tlakovou silou F. Tato síla vyvolává tlak, který nazýváme hydrostatický tlak – ph Velikost hydrostatického tlaku závisí: na hloubce h na hustotě kapaliny ρ Výpočet hydrostatického tlaku: ph = F : S ph = (S. h . ρ . g): S ph = h . ρ . g ph – hydrostatický tlak - Pa h – hloubka – m ρ - hustota – kg/ m3 g – gravitační konstanta – N/ kg

Otázky a úlohy 1. Proč je hráz přehrady u dna širší než nahoře? Protože u dna působí větší hydrostatický tlak. 2. Největší hloubka naměřená v oceánu je asi 11 km. Jaký je hydrostatický tlak v této hloubce, je-li hustota mořské vody 1020 kg/ m3? h = 11 km = 11 000 m ρ =1020 kg/m3 g = 10 N/kg ph= …Pa ph= h . ρ . g ph =11000 m . 1020 kg/ m3 . 10 N/kg ph = 112 200 000 Pa = 112,2 MPa Tlak v největší hloubce oceánu je přibližně 112 MPa.

Spojené nádoby Je-li hustota kapaliny ve všech místech stejná, budou hydrostatické tlaky u dna ve všech ramenech stejné, pokud v nich bude kapalina ve stejné výšce. h Jestliže nalijeme do spojených nádob tvaru U postupně dvě kapaliny s různou hustotou (např. voda, glycerol), musí být hydrostatické tlaky stejné na rozhraní, kde se obě kapaliny stýkají. Hustota vody je menší než hustota glycerolu, její výška nad rozhraním bude větší. h1 – výška vody h2 – výška glycerolu h1 ρ1 h2 ρ2 konec