Souborný katalog ČR Seriály 30.3.2004 Česká Lípa Danuše Vyorálková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR České Budějovice, prosinec 2006 Danuše Vyorálková.
Advertisements

Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Seriály v Souborném katalogu ČR Olomouc, 21. září 2006 Danuše Vyorálková.
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
Adresář o vás a pro vás Danuše Vyorálková Seč, 2006.
SERIÁLY V SOUBORNÉM KATALOGU ČR Praha, 22. února 2005 Danuše Vyorálková.
Seriály v Souborném katalogu ČR Zkušenosti Danuše Vyorálková.
Školení UK Praha – 25. března 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
1 Jak zahájit spolupráci se SK ČR Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NK ČR Praha – června 2009 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
Školení JVK České Budějovice
Souborný katalog ČR Seriály MZK Brno, VK Olomouc Danuše Vyorálková.
Souborný katalog a Národní autority aneb Jak obejít omezení komerčního knihovního systému Helena Dvořáková Národní knihovna ČR
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2007 Zapojení regionálních knihoven do spolupráce se Souborným katalogem ČR Celostátní seminář Regionální.
Školení KKFB Zlín, Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Jak zahájit spolupráci se Souborným katalogem ČR ?
ŠKOLENÍ Katalogizace podle pravidel AACR2 / základy - knihy a seriály / s přihlédnutím k minimálnímu záznamu pro Souborný katalog ČR a k pravidlům pro.
Školení Zlín – Olomouc – Hradec Králové, Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Školení Brno – Olomouc března 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno 6-8. září 2005 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR možnosti spolupráce pro muzea.
Seriály v souborném katalogu ČR Dana Vyorálková. Testovací import import báze ZP – kontrola na UNIMARC a duplicity – opravy –chybných sigel –chybně uvedených.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Seriály v Souborném katalogu ČR Miroslava Kendeová Porada profesionálních knihoven Středočeského kraje Praha, Krajský úřad, 2. března 2015.
Ostrava Vsetín Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno září 2005 Danuše Vyorálková.
Akvizice periodické literatury Havlíčkův Brod.
Seminář ke koncepci SK ČR Současný stav Souborného katalogu ČR Eva Svobodová Helena Dvořáková Národní knihovna ČR.
Retrokonverze katalogu knihovny Pedagogické fakulty UJEP Ústí n. L. Ivo Brožek.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR - jak zahájit spolupráci.
MVS v prostředí SK ČR možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
1 Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Městská knihovna Náchod, 18. dubna 2007 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2005 Pardubice, 1. a 2. listopadu 2005 PhDr. Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Zapojení regionálních knihoven.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Školen - Zlín, Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR Danuše Vyorálková – Národní knihovna ČR.
ŠKOLENÍ SVK Plzeň Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Služby Souborného katalogu ČR.
ŠKOLENÍ VK Olomouc 20. září 2006 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Souborný katalog ČR v roce 2013 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
1 Služby Souborného katalogu ČR Školení pro knihovny Jihočeské univerzity České Budějovice Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Seriály v Souborném katalogu ČR Knihovny současnosti Seč 2004 Danuše Vyorálková.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
1 Aktualizace báze ADR (Adresář knihoven a informačních institucí ČR) Národní technické muzeum v Praze Mgr. Zdenka Manoušková Národní knihovna.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
- možnosti stahování záznamů
Seriály v Souborném katalogu ČR
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Souborný katalog ČR v roce 2016
Seriály v Souborném katalogu ČR
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Seriály v Souborném katalogu ČR
Souborný katalog ČR Seriály
Seriály v Souborném katalogu ČR
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Seriály v Souborném katalogu ČR
Transkript prezentace:

Souborný katalog ČR Seriály Česká Lípa Danuše Vyorálková

Historie Soupisy zahraničních periodik (první v roce 1928) Vyhláška 110/65 Sb.- CEZL (periodika od r v Univerzitní knihovně v Bratislavě) V NK ČR lístkový Retrospektivní katalog zahraniční literatury (RKZP) – záznamy od nejstarších dob do r. 1964

Báze ZP – Zahraniční periodika Od r v systému ISIS v Národní knihovně ČR - základem báze záznamy z Univerzitní knihovny v Bratislavě + záznamy z AV ČR Od roku retrospektivní konverze –doplněny záznamy a odběr z let 1976 – 91 (UK Bratislava) –doplněny záznamy a údaje o odběru z let 1965 – 74 (tištěné soupisy) –zpracování lístkového RKZP

Retrokonverze Redakce záznamů –Vyřazení záznamů zrušených knihoven a institucí –Vyřazení slovenských knihoven a institucí –Lokační značky (ověřování, převedení na platné sigly) Vyhledání záznamů v bázi a doplnění roků odběru nebo přepis záznamu do elektronické podoby zpracována písmena H – Ž

Lístkový katalog - příklady

Báze ZP-Zahraniční periodika ISIS ( ) – pravidelná aktualizace odběru (soupisy) Od r báze ZP vystavena na internetu (pravidelné konverze do Aleph300) Příprava konverze (2002) – úprava záznamů – UNIMARC – opravy záznamů (překlepy, diakritika aj.) Import do Cubusu (2002) Aleph500 (2003) - vyhledávání, zpracování údajů

Báze Seriály dnes Dílčí báze Souborného katalogu ČR Zahraniční periodika (báze ZP- Zahraniční periodika, zahraniční periodika NK ČR z báze seriály v NKC, elektronicky dodané záznamy z OLA001, BOA001, ABD063) Česká periodika (Báze Seriály NK a elektronicky dodané záznamy a postupně ručně doplňované údaje o odběru)

Seriály v Souborném katalogu ČR informace o seriálech cca 500 knihoven ČR aktivně každý rok obesláno cca 350 knihoven záznamy titulů ze 16. st záznamů 17. st záznamů 18. st záznamů 19. st záznamů propojení záznamu s katalogem vlastníka dokumentu přes pole „lokální záznam“ údaje o vlastníkovi dokumentu v bázi Adresář knihoven a institucí ČR

Zasílání nových záznamů Příloha soupisu pro aktualizaci odběru (název, ISSN, místo vydání, země vydání, vydavatel, jazyk, roky odběru) Elektronicky (minimální záznam, UNIMARC, AACR2) – požadavky v publikaci Záznam pro souborný katalog. Tištěné seriály. nebo na webu –vzorek pro ruční kontrolu před pravidelným zasíláním záznamů –kontrola na UNIMARC –porovnání na duplicity –statistiky o importu

Elektronicky dodané záznamy do SK Knihovny se systémem ALEPH ( ABA001, OLA001, BOA001, ABD063 aj.) pravidla pro zpracování seriálů –Jedno ISSN = jeden titul – ověřování na CD, sekundární zdroje, –změny názvů bez změny ISSN (záznam zůstává, změny názvu jako variantní název) –změny vydavatelů bez změny ISSN (změny uváděny v poznámce) podcenění ruční kontroly před přijetím záznamů do SK – chyby, duplicitní záznamy v SK ČR

Příklady chybně zpracovaných záznamů Nesprávná ISSN Časopisy zpracované jako monografie Chybně zpracované roky odběru Chybně používané pole 210d (začátek vydávání titulu) Monograficky zpracovaná čísla, ale s roky odběru v poli 910r Nerespektování změn názvů (a změn ISSN)

Roky odběru správný tvar: Roky: ,87-90,93- Svazky:70-73,84-87,90-

Časopis zpracovaný jako kniha

Aktualizace odběru Opravy v rozesílaných soupisech odebíraných titulů – změny zpracuje správce báze On-line (formulář) Elektronicky – knihovny, které zaslaly záznamy v elektronické podobě (zašlou jen vybraná pole -001,200, 910)

Roky odběru – pole 910 Povinná podpole sigla roky odběru nebo svazky odběru nově u elektronicky dodaných záznamů rok aktualizace Nepovinná pole signatura signatura studovny poznámka typ dokumentu doba uchovávání nově: identifikační číslo (propojení do lokálního katalogu)

Zápis roků odběru ( v záznamu Roky odběru ) Stálý odběr (akt. 02) –Přerušovaný odběr, chybějící roky ,72-79,90- (akt. 03) , , ,03-(akt.04) Ukončený odběr – ,65-98

On-line aktualizace Připojení na internet Sigla Heslo (přidělí správce SK) hledaný titul

Vyhledávání Jednoduché Z více polí CCL (lze vyhledat vlastníka dokumentu) rejstříky vyhledávání Vyhledaný záznam –propojení s bází ADR –propojení do lokální báze vlastníka dokumentu (elektronicky zaslané dokumenty) –propojení na předcházející/navazující tituly (nejlépe přes rejstříky)

Adresář knihoven a institucí SK, MVS, OK Sigla ( tři písmena – sídlo+typ knihovny, tři číslice – umístění knihovny ) – jednoznačná identifikace vlastníka přidělování sigel (lokačních značek) Aktualizace adresáře –informace správci (OSK, OK- veřejné knihovny) – on-line (formulář)

Co lze v adresáři najít Název knihovny nebo instituce Stávající adresa Kontakty Spojení na webové stránky Neplatné údaje (starší názvy, původní adresy, informace tom, zda byla knihovna sloučena s jinou institucí/knihovnou) Informace o fondech a službách knihovny (přímo v bázi nebo propojením do báze ref. Centra NK ČR)

Adresář knihoven a institucí ČR Údaje v adresáři nebo Tištěný adresář (Hostivař)

Děkuji za pozornost