KELTOVÉ III.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravěk v českých zemích
Advertisements

Opakujeme pravěk (doba kovů)
Mladší doba kamenná Doba bronzová Doba železná
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze školám
Doba železná na našem území.
Doba laténská ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
zpracovaný v rámci projektu
6. ročník Pravěk a starověk
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Doba bronzová a železná
č l o v ě k s o u č a s n é h o t y p u
Eneolit = Chalkolit Eneolit- (pozdní doba kamenná), doba měděná; dokončen přechod k patriarchátu; zvyšuje se zemědělská produkce změna budování sídel-
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Doba laténská v Čechách
VY _12_INOVACE_D.6.19 KELTOVÉ – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 14. října Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
6. ročník Pravěk.
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012
Doba bronzová a železná
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZem zvaná Bohemia Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje osídlování.
Doba halštatská ve světě
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
6. ročník Pravěk.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
KELTOVÉ II.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Doba železná Mladší pravěk. Doba železná Mladší pravěk.
6. ročník Pravěk.
KELTOVÉ velká skupina kmenů, která ve starověku obývala západní, střední a částečně i jižní a východní Evropu, vč. území dnešní ČR Potomci dnes žijí v.
Doba bronzová (2500 – 750 př.n.l) Vypracovala: Katka Bobčíková.
Časová osa pravěku 3 mil. – př. n. l.
Kultura lidu popelnicových polí
Ukázky keltského kovářství
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
(PRAVĚK) MGR. IVETA ŠLAHAŘOVÁ. 1) doba kamenná - starší= paleolit (3 mil přnl.) - střední = mezolit ( přnl.) - mladší = neolit (5500-
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Doba bronzová  Šablona: III/2  Číslo: 69  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se pro život“
Zbraně kultury lidu popelnicových polí
DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_15
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ
Dějepis 6. ročníku Doba Železná.
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13-10_ Laténská kultura Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
KELTOVÉ na našem území.
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ.
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Naše země v dávných dobách.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Transkript prezentace:

KELTOVÉ III

Keltská řemesla

Zpracovala Mgr. Jana Říhová ZŠ Brno, Kamínky 5 Kontakt: rihovajana@centrum.cz

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Díky archeologickým nálezům v bývalých keltských hradištích (oppidech) a na pohřebištích je zřejmé, že Keltové měli své zručné řemeslníky. Byli mezi nimi kováři, kovolitci, kovotepci, mincíři, šperkaři, hrnčíři, tkalci, truhláři, tesaři a další. „Koncem srpna roku 2000 odkryli pracovníci Ústavu archeologické památkové péče v Brně na poli u Žatčan velký hrob z keltského období z první poloviny 4. století před naším letopočtem. V jámě dlouhé 3,6 m a široké 2 m byl téměř v dvoumetrové hloubce uložen bojovník s mečem a štítem“. Bojovníkův meč byl železný, štít původně dřevěný s železným kováním a držadlem a bronzovou sponou. Hrob s kosterními pozůstatky, nepochybně příslušníka vyšší společenské vrstvy ohraničoval čtvercový příkop se stranami dlouhými 14 m, který vytvářel nad hrobem jakési mauzoleum. Doposud se tak velký hrob z keltského období v ČR nenašel. Archeologové nález odvezli k odbornému ošetření, aby jej stabilizovali a zabránili tak dalšímu rozkladu.“ http://www.geocaching.com http://keltoman.sweb.cz/ Rekonstrukce keltské dřevěné nádoby nalezené v Brně – Maloměřicích. Je zdobena bronzem. http://www.keltove.cz

HUTNICTVÍ Pec na tavbu železa. http://www.arbre-celtique.com/etude/02-societe/sciences/metal/four1b.jpg Pec na tavbu železa.

Tvary nástrojů keltských kovářů se příliš neliší od těch dnešních. KOVÁŘSTVÍ Tvary nástrojů keltských kovářů se příliš neliší od těch dnešních.

Typické tvary keltských zbraní: kopí, meč, sekyra a nože. KOVÁŘSTVÍ http://www.nizbor.com/keltska-expozice.php Typické tvary keltských zbraní: kopí, meč, sekyra a nože.

Různé tvary rukojetí meče. KOVÁŘSTVÍ http://pinterest.com/pin/390405861417648502/ Různé tvary rukojetí meče.

Replika keltského meče z moravských Nemilan včetně plechové pochvy. KOVÁŘSTVÍ http://keltoman.sweb.cz/Velke_obrazky/moravske_meciky.JPG http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://drakkaria.cz/img/goods/cs/medium/keltsky_mec_s_postavou_postava_b.jpg&imgref Replika keltského meče z moravských Nemilan včetně plechové pochvy.

KELTSKÝ BOJOVNÍK SE ŠTÍTEM http://reproductioncelte.centerblog.net/ http://reproductioncelte.centerblog.net/ Neodmyslitelnou součástí výzbroje byl štít. Zpravidla byl vyroben ze dřeva a potažen kůží. Mohl být zpevněn železnou štítovou puklicí.

Mezi keltskými nástroji se objevují kosy, rýče, nůžky i klíče. KOVÁŘSTVÍ http://www.arbre-celtique.com/etude/02-societe/sciences/agricult/outils1b.jpg Mezi keltskými nástroji se objevují kosy, rýče, nůžky i klíče.

Tvary keltských pracovních nástrojů. Novinkou byl žací stroj a nůžky. KOVÁŘSTVÍ http://www.arbre-celtique.com/etude/02-societe/sciences/outils3b.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Harvester.jpg http://www.collection-agricole.fr/outillages.html Tvary keltských pracovních nástrojů. Novinkou byl žací stroj a nůžky.

Kovotepci vyráběli součástí oděvů, šperky, užitné i vzácné nádoby. KOVOTEPCTVÍ http://grandcercleceltique.files.wordpress.com/2012/12/mythologie-gauloise2.jpg Kovotepci vyráběli součástí oděvů, šperky, užitné i vzácné nádoby.

KOVOTEPCTVÍ www.celticmirrors.org http://pinterest.com/pin/131308145358624610/ Kovotepci zdobili leštěná kovová zrcadla nebo hudební nástroje, např. cornyx. Cornyx byl žesťový nástroj, kterým se troubilo při bitvách nebo se jimi Keltové svolávali.

KOVOLITECTVÍ - ŠPERKAŘSTVÍ http://programy.mb-net.cz/mb-pravek-novovek/JP0903012.htm Kovolitectví je propojeno se šperkařstvím. Z bronzu se odlévá řada šperků. Typické keltské spony, nákrčníky, ale i náramky a nánožníky.

KOVOLITECTVÍ - ŠPERKAŘSTVÍ http://sewjewerl.net/celtic-torc-jewelry http://ancientweb.org/index.php/explore/country/Spain http://www.unc.edu/celtic/catalogue/cult/Shaman.htm https://www.armamentaria.com Vzácné nákrčníky vyrobené ze zlata a stříbra. Oblíbené byly se zvířecími motivy.

MINCOVNICTVÍ – RAŽBA MINCÍ http://www.nbs.sk http://www.arbre-celtique.com/etude/02-societe/sciences/metal/frappe1b.jpg Úkol: Jdi na virtuální procházku keltskou vesnicí http://com.cg63.fr/com/corent/ a vyhledej si, jak se razily keltské mince, u nás nazývané biateky. S rozvojem obchodu s vyspělejšími zeměmi starověku vyvstala potřeba razit mince. Na předem připravené odlévané plíšky se vyrazili na obou stranách potřebné reliéfy.

ŠPERKAŘSTVÍ http://keltoman.sweb.cz/ Vyhledávanou bižutérií byly švartnové náramky, které se i hojně vyvážely.

HRNČÍŘSTVÍ http://www.nasium.net/spip.php?article261 Úkol: na www.youtube.com zhlédni výrobu keramiky, kterou předvádí podle starobylého způsobu Pierre-Alain Capt http://www.youtube.com/watch?v=S-xj3qOgqb0

HRNČÍŘSTVÍ Keltská keramika http://www.keramikaduchek.wz.cz/?det=101 http://einrichtungen.ph.tum.de/E15b/research/arch/topf_l.gif Keltská keramika

SOUSTRUŽNICTVÍ http://celticclans.oakandacorn.com/images/demos/coc08-13big.jpg http://celticclans.oakandacorn.com/images/demos/coc08-13big.jpg http://www.regia.org/woodwork.htm Soustruh byl velmi jednoduchý, ale výkonný. Rotace výrobku byla zajištěna pomocí provazu, který byl uchycen na jednom konci na pružnou větev a na druhém konci na dřevěný pedál. Škoda jen, že dřevěné výrobky neodolaly času. Dnes máme možnost vidět práci na keltském soustruhu v archeoskanzenech.

Doporučená literatura: Zdroje: Bednaříková, J. a kol.: Dějepis – Pravěk a starověk, Nová škola, Brno 2007 Čižmářová, J. a kol.: Pravěk Moravy, MZM, Brno 1996 Bauerová, A.: Zlatý věk země Bójů, Čsl. Spisovatel, Praha 1988 Doporučená literatura: Bouzek, J.: Keltové našich zemí v evropském kontextu, Praha 2007 Čižmářová, J.: Encyklopedie Keltů na Moravě, Praha 2004 Waldhauser, J.: Encyklopedie Keltů v Čechách, Praha 2002 Čižmář, M.: Keltské oppidum Staré Hradisko, Olomouc 2002