Bc. Klára Myšáková, Dis. PhDr. Eva Maierová PhDr. Kateřina Andrlová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuková aktivita s využitím ICT
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Ochrana dětí na internetu
„První pomoc pro patologické hráče a jejich rodiny“
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Vítáme Vás!! Závěrečná konference projektu OPVK oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání Centrum podpory EtV v Olomouckém kraji 5. června.
Propagace a reklama na facebooku
BOJUJ SE ŠIKANOU! Tento materiál vznikl za finanční podpory EU prostřednictvím programu Daphne. Za obsah je zodpovědný příjemce podpory The BB Group a.
Komunikace v malé neziskové organizaci AIESEC ČZU Praha Ondřej Fišer, Markéta Klucová.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Schopnost zvířat léčit
U ŽIVATELÉ F ACEBOOKU ČTOU ZPRÁVY, I KDYŽ NECHTĚJÍ Střední škola Kostka, s.r.o. Mgr. Libor Čada |
Vztahy mezi lidmi 7. ročník - září.
Historie a princip INTERNET.
Občanská nauka Sociálně patologické jevy IV. ; VY_32_INOVACE_D2_12
Školení zaměstnanců web + intranet v Praze.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - sestava Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
ENCYKLOPEDIE FORMULE 1 Stanislav Kolman 4.B 2013/
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
ACOMWARE s.r.o. Hvězdova 1689/2a, Praha 4 Tel.: facebook.com/acomware twitter.com/acomware.
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Internetový portál AT Konference 2011 Filip Škuta.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Marketingové komunikace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Jako intranet Bc. Jan Beneš. Intranet - obecná funkcionalita  sdílení dokumentů  diskusní fórum  databáze kontaktů  novinky a aktuality  firemní.
Autor: Mgr. Helena Nováková
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE.
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_19_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Talent marketingových komunikací. O firmě / instituci Armovna a ohýbárna betonářské oceli Zlínský, Jihomoravský, Olomoucký kraj, Pováží v SK MANAG, Pozemní.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_130_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
P ROJEKT E S AFETY L ABEL 9. Národní konference eTwinning, , Olomouc Zpracoval: Bc. Roman Máca Národní centrum bezpečnějšího internetu Prvního.
Komunikace mezi generacemi
Masová komunikace, masová média
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
George Orwell 1984 (Nineteen Eighty-Four)
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Skupinové interview (Focus group)
Terapeutické komunity Metody sociální práce ETF/Jabok PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Virtuální sociální skupiny a jejich dynamika
ETWINNING & COMENIUS PROJEKTY SPOLUPRÁCE NA DÁLKU.
 Podle řady nezávislých zdrojů se sociální sítě staly nejčastější aktivitou na internetu, čímž sesadily pornografii. A to je pravděpodobně jen začátek.
5 P Inex SDA. Inex SDA - Brno Vysíláme dobrovolníky za zkušenostmi na mezinárodní projekty po světě a umožňujeme setkávání různých pohledů na svět, pochopení.
Andrea Brožová Doubková
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Patologické hráčství David Kadlec , SOVČ 2011.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
R OZDÍLNOST INTERVENCÍ SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA PŘI N ETSTREETWORKU A PŘI I NTERNETOVÉM PORADENSTVÍ Centrum Anabell, z. s. Mgr. Klára Gelnarová.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
N. J. Křížková, A. Mikulenková, R. Pajlíková
„IS není složitý, IS je jen obsáhlý.“
Sociální práce s rodinou 4
Specifika léčby dospělých dětí alkoholiků
Zdravotnický management
Bc. Nikol Fišerová, DiS., Bc. Šárka Mrázková
Zdravotnický management
Andrea Brožová Doubková
Inkontinence Jeden z nejčastějších zdravotních problémů
Transkript prezentace:

Bc. Klára Myšáková, Dis. PhDr. Eva Maierová PhDr. Kateřina Andrlová „ Svépomoc pro hazardní hráče a jejich blízké“ Bc. Klára Myšáková, Dis. PhDr. Eva Maierová PhDr. Kateřina Andrlová

O nás a o vás… První pomoc pro patologické hráče a jejich rodiny. 1.4.-2011-30.4.2014 Realizace Olomouc, Brno. Svépomocný web-klíčová aktivita.

Nedostatek léčebných programů. Chybějící podpora pro abstinující. Počátky svépomoci Nedostatek léčebných programů. Chybějící podpora pro abstinující. Možnost sdílet svůj problém. Počátek 20.století- Zlatý kříž, Modrý kříž. Oxford skupina. Založení 30. léta 20.století.

Anonymní alkoholici. Zakladatelé Wilson a Smith. Inspirace Oxford groups- 12 kroků═>12 tradic. Sponsorship.

Svépomocné skupiny v ČR Ovlivněno politickými událostmi po 2. sv. válce. První formování skupin v 80. letech. První meeting AA 1988 Praha. 1989 založena první skupina AA Sereneti Group. Od r. 1991 vznik dalších svépomocných skupin.

Anonymní gambleři Vznik 1957 v Los Angeles, založili 2 hráči. Působení v celém světě. Před revolucí pokus o formování, ale nepodařilo se to. V ČR první skupina 2008 v Brně.

Let‘s go to play

Současnost svépomocných skupin Nemají u nás tradici, podporu a informovanost. Nejznámější AA. Nejčastější u nás AA, AN, AG, rodiče dětí UD. Skupina o osoby pečující s duševním onemocněním. Pacientské kluby-sdružuje je jedna diagnóza. Rodiče dětí s handicapem (zdravotním, psychickým, mentálním…).

Společné charakteristiky svépomoci Lidé se stejnou/podobnou zkušeností. Očekávají pomoc. Očekávají podporu. Výměnu zkušeností, informací či prožitků. Platí skupinové pravidlo- člen do skupiny něco přináší a současně má možnost si i něco odnášet.

Svépomoc a internet Internet-zdroj informací, dostupný, rychlý a „přátelský“. Organizace-stránky-filozofie, hnutí, principy, kontakty, otevírací doby. Aplikace skype, email, chaty-možnost svépomoci online.

Způsob komunikace na internetových stránkách online Synchronizovaná-setkání a komunikace v reálném čase, nejčastěji chatovací místnosti, týdenní rozvrh. http://stepchat.com/ Asynchronizovovaná-diskusní skupiny otevřeny pro nějaký čas, vede dobrovolník. http://www.triezvypriestor.net/ Emailová komunikace, vývěsné tabule. Výhoda více času na odpověď.

Svépomocné weby pro hráče a osoby blízké http://anonymnigambleri.cz/anonymni-gambleri-evropa/ http://www.gamblinghelponline.org.au/ http://www.problemgambling.ca/EN/GettingHelp/Pages/SelfHelpTools.aspx http://compulsivegamblers.gotop100.com/ http://www.anonymnigambleritrencin.sk/ http://nehraj.sk http://anonymnigambleri.cz/ http://gamblerhelp.webnode.cz/chci-prestat-hrat/ http://stopzavislosti.cz/ www.gambling.podaneruce.cz

Vznik a podoba webu Klíčová aktivita projektu. Inspirace a design. Propagace, placená reklama. Jak web vypadá: - struktura

Google analytics Google Analytics (30.5. 2013) 68% nových návštěvníků. 38% vracejících se návštěvníků. Zobrazení webu 2.419 606 návštěv z čehož většina tvoří z ČR, na druhém místě je Slovensko, USA, GB. V ČR je to především Praha, Jižní Morava, Olomouc. 606 návštěv: 210 zobrazení složka pro blízké hráčů,  120 zobrazení poradny,  93 psychiatrické léčebny,  48 svépomocné skupiny.

Let‘s go to play

Výhody svépomoci na internetu Vysoký stupeň anonymity. Možnost zastření sociodemografických charakteristik uživatele jako je barva pleti, pohlaví či věk. Časová a prostorová flexibilita. Možnost objevit se v terapeutickém prostředí až ve chvíli, když  se člen skupiny cítí pohodlně a chce o své přítomnosti dát vědět ostatním. Díky psanému projevu větší kontrola nad vlastními reakcemi a myšlenkami. Dále i to, že výsledkem těchto skupin je často trvalý záznam a člen se tak může ke skupinové interakci a jednotlivým myšlenkách opakovaně vracet .

Nevýhody svépomoci na internetu Ochuzení projevu o neverbální komunikaci, což je nyní částečně již zlepšeno používáním emotikonů. Nedostatek vizuálního kontaktu, který může zkomplikovat poznání drobných nuancí v projevu. Obecně se udává, že déle trvá vytvoření skupinového společenství v online prostředím než v přímé komunikaci. Užívání internetu může podnítit objevení se závislostního chování na internetu. Jako poslední nevýhoda bývá uváděno riziko podpoření sociální izolace . 

Děkujeme za pozornost Ambulance adiktologie Michalská 2 Olomouc 779 00 www.gambling.podaneruce.cz + 420 777 916 267 +420 608 229 528

Literatura Fingfeld, D.L. (2000). Therapeutic groups online: The good, the bad, and the unknown. Issues in Mental Health Nursing, 21(3), 241-255.  Humphreys, K., & Klaw, E. (2001). Can targeting non-dependent problem drinkers and providing internet-based services expand access to assistance for alcohol problems?: A study of the Moderation Management self-help/mutual aid organization. Journal of Studies on Alcohol, 62, 528-532.  Roth, J.D., Tan, E.M. (2007). Analysis of a Online Al-Anon Meeting. Journal of Groups in Addiction & Recovery, 2 (1), 5-40.