Mechanismy druhové koexistence - tři “klasická“ vysvětlení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ideový závěr Co si mám z přednášky odnést (+ komentáře k užití statistiky v biologii)
Advertisements

Lekce 7 Metoda molekulární dynamiky I Úvod KFY/PMFCHLekce 7 – Metoda molekulární dynamiky Osnova 1.Princip metody 2.Ingredience 3.Počáteční podmínky 4.Časová.
Testování statistických hypotéz
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
Skupina ekologie populací a společenstev
Kompromisy v nadzemní architektuře rostlin. h sn sla Westoby et al Ann Rev Syst.
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin 5: Experimenty testující selekční výhody cirkadiánních rytmů.
Prof. Ing. Václav Řehout, CSc.
Hardy – Weibergův zákon
Stránky o genetice Testy z genetiky
Genetika populací, rodokmen
Náhodná proměnná Rozdělení.
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
Tělesná velikost, ekologická dominance a biogeografické trendy.
Pravděpodobnost a genetická prognóza
Vymírání a přežívání druhů
Biotické podmínky života
1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce.
Determinanty druhové diverzity - diverzita na gradientech prostředí
Diverzita a fungování ekosystémů Lepším fungováním myslíme: Mají větší produktivitu Jsou schopny lépe zachycovat živiny Lépe zajišťují ekosystémové funkce.
SPECIES COEXTINCTION … možná krize biodiverzity Eva Tetíková.
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
Lineární regrese.
Genetická variabilita populací  Pacient je obrazem rodiny a následně populace, ke které patří  Distribuci genů v populaci, a to jak jsou četnosti genů.
Populační genetika.
Populační genetika.
METAPOPULACE… Pavel Sova.
EKOLOGICKÉ INVAZE Lenka Kablásková. INVAZE  Nový výskyt a šíření druhů v určitém území  Jevy související s historickými migracemi organismů nebo s kolonizací.
Diverzita a fungování společenstev Ondřej Mudrák.
Práce s výsledky statistických studií
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Jak „dispersal limitation“ ovlivňuje druhovou bohatost společenstva Anna Vlachovská.
Evoluční a koevoluční procesy
Metapopulace.
ČBL 4: Species-pool hypotéza Jedna ze základních otázek ekologie: Proč žije v různých společenstvech/v různých oblastech různý počet druhů?
GENETICKÁ A FENOTYPOVÁ
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
and maintenance of species diversity in plant communities
ZDROJ látky, z nichž jsou složena těla, energie která pohání životní činnost a místa nebo prostory k prožívání životních cyklů ESENCIÁLNÍ ZDROJE nejsou.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Kompetice rostlin.
Species abundance patterns Jan Klečka. Typy modelů (nejedná se o úplný výčet) 1) Statistické modely Log-series (Fisher et al. 1943) Log-normal (Preston.
Ekologie malých populací Jakub Těšitel. Malé populace # stochastická (náhodně podmíněná) dynamika # velké odchylky od Hardy-Weinbergovské rovnováhy #
Zvláštnosti populační ekologie rostlin
Kompetice rostlin.
HMYZÍ HERBIVOŘI NA KOPŘIVĚ
Ekologie živočišných společenstev
Prostorová struktura – její role ve společenstvu a vliv na interakce mezi druhy.
Populační dynamiky a kompetice u hmyzu obývajícího dočasný mikrohabitat František Sládeček.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Inferenční statistika - úvod
Téma Hypotézy ve výzkumu
Demografie rostlin - populační biologie rostlin. Co je demografie ? Discipl í na studuj í c í změny velikosti populace v čase Snaha o porozuměn í těchto.
Genetika populací Doc. Ing. Karel Mach, Csc.. Genetika populací Populace = každá větší skupina organismů (rostlin, zvířat,…) stejného původu (rozšířená.
Generativní rozmnožování: dispersal, klíčení, přežívání semenáčků.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Název prezentace (DUMu):
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Ekologie živočišných společenstev a populací
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Ekologie živočichů
Neparametrické testy pro porovnání polohy
Ekologie živočišných populací a společenstev
Plant-soil feedback.
Induktivní statistika
Transkript prezentace:

Mechanismy druhové koexistence - tři “klasická“ vysvětlení Diferenciace nik: každý z druhů užívá jiný zdroj, nebo ho užívá v jiné části prostoru Patogeny a predátoři: nejhojnější je nejvíce žrán, nejvyšší hustota způsobí větší pravděpodobnost šíření epidemií. (Viz Janzenova hypotéza). Medium disturbance hypothesis. Vysvětlení: dochází ke změnám podmínek nebo k opakujícím se disturbancím tak, že se mění kompetiční ekvilibria, a tím nedojde ke kompetičnímu vyloučení.

Diferenciace nik

Patogeny, predátoři

Medium disturbance hypothesis

Co je medium záleží na produktivitě prostředí

Palmer MW 1994 Variation in species richness: towards a unification of hypotheses. Folia Geobot Phytotax. 29: 511-530. Vzal si vzor z populační genetiky. Hardy-Weinbergova rovnováha má jasné teoretické předpolady, ale vpodstatě neexistuje. Říká, co musí nastat, aby nedocházelo k evoluci (ale k evoluci dochází). Vždy se díváme, které předpoklady jsou narušeny.

Hardy-Weinbergova rovnováha předpokládá Nekonečně velká populace Nejsou žádné nové mutace Náhodné “mating” Všechny genotypy jsou stejně životaschopné a plodné Neliší se schopnost gamet tvořit zygotu Žádné imigrace ani emigrace Rychlost evoluce je pozitivně závislá na velikosti narušení předpokladů

Princip kompetičního vyloučení Řada formulací, už i před Gausse Dva druhy se stejnou nikou nemohou trvale koexistovat Dva druhy se stejnou ekologií nemohou trvale koexistovat Jestliže dva druhy koexistují, došlo k diferenciaci jejich realizovaných nik. Co může být testovatelná hypotéza? Pozor na tautologie!

Ale mnohodruhová společenstva existují A počet druhů, často výrazně, překračuje počet zdrojů, které jsme si schopni vymyslet pro vysvětlení Rostliny si konkurují hlavně o světlo, a o živiny rozpuštěné v půdním roztoku

Nika (Niche) Různá vyjádření, elegantní, ale ne příliš prakticky použitelné: n-dimensionální hyperprostor, každá osa jeden “zdroj” Fundamental & Realized Niche Přežívá jen ten druh, který „má“ realizovanou niku Problémy terminologie

Competitive exclusion principle (CEP) - máme-li soubor druhů, vždy přežije pouze jeden, pokud: 1. Máme dostatečně dlouhý čas (pro vyloučení) 2. Prostředí je stálé v čase 3. Není prostorová variabilita 4. Je jen jeden společný limitující zdroj 5. Vzácné druhy nejsou zvýhodněny 6. Druhy mají možnost si konkurovat 7. Není imigrace Čím větší narušení, tím víc druhů může koexistovat

Řada hypotéz vysvětlující koexistenci (Palmer jich má asi 120, a u každé, který předpoklad byl narušen) Živočichové mají řadu zdrojů, či řadu příležitostí pro diferenciaci - každá rostlina, každá její část je jiná Rostliny - kompetice o omezený počet zdrojů (ale zas jsou sedentární)

1. Máme dostatečně dlouhý čas (pro vyloučení) 2. Prostředí je stálé v čase 3. Není prostorová variabilita 4. Je jen jeden společný limitující zdroj 5. Vzácné druhy nejsou zvýhodněny 6. Druhy mají možnost si konkurovat 7. Není imigrace 1. Je narušeno, pokud nemáme dost času. Pozor, čas je závislý na dynamice procesu. Rychlost kompetičního vyloučení nezávisí jen na intenzitě kompetice, ale i na její asymetrii. Dva silní ale rovnocení kompetitoři mohou koexistovat relativně dlouho, zatímco asymetrická kompetice i slabších konkurentů může vést k vyloučení jednoho z nich. (souvisí s 2. - když nejsou stálé podmínky, není čas)

In mown plots, increase of the number of species during first six years, regardless of removal of Molinia, in unmown plots, removal has positive effect on species richness NSP of vascular plants

In unmown plot, continuous decrease In unmown plot, continuous decrease. Initial positive effect of removal ceased after 10 yrs. In mown plots, initial increase (5 years) followed by decrease, no effect of removal.

Závisí na prostorových měřítcích - ale zřetelně neexistuje měřítko, na kterém by “společenstvo” bylo homogenní, Ale umožňuje také “spatial mass effect” - (srovnej “transitional species” [Grime]) 1. Máme dostatečně dlouhý čas (pro vyloučení) 2. Prostředí je stálé v čase 3. Není prostorová variabilita 4. Je jen jeden společný limitující zdroj 5. Vzácné druhy nejsou zvýhodněny 6. Druhy mají možnost si konkurovat 7. Není imigrace

Klasická diferenciace ve využití zdrojů Klasická diferenciace ve využití zdrojů. V extrému: vlaštovka a stehlík mohou bez problémů koexistovat. Ale i jemnější rozdíly (klasický Tilmanův pokus s rozsivkami, nebo: 1. Máme dostatečně dlouhý čas (pro vyloučení) 2. Prostředí je stálé v čase 3. Není prostorová variabilita 4. Je jen jeden společný limitující zdroj 5. Vzácné druhy nejsou zvýhodněny 6. Druhy mají možnost si konkurovat 7. Není imigrace

U rostlin např. různá hloubka kořenování U rostlin např. různá hloubka kořenování. Též různá schopnost využívat světlo (fyzicky nižší rostliny jsou schopny využít nízkou intenzitu světla). 1. Máme dostatečně dlouhý čas (pro vyloučení) 2. Prostředí je stálé v čase 3. Není prostorová variabilita 4. Je jen jeden společný limitující zdroj 5. Vzácné druhy nejsou zvýhodněny 6. Druhy mají možnost si konkurovat 7. Není imigrace

Denzity dependentní mortalita (závislá na denzitě konspecifických individuí) nejčastěji platí pro patogeny, predátory apod. 1. Máme dostatečně dlouhý čas (pro vyloučení) 2. Prostředí je stálé v čase 3. Není prostorová variabilita 4. Je jen jeden společný limitující zdroj 5. Vzácné druhy nejsou zvýhodněny 6. Druhy mají možnost si konkurovat 7. Není imigrace

Janzenova (Janzen-Connell) hypotéza [dnes zpochybňována - viz Hyatt 2003: OIKOS 103 (3): 590-602] - Ale co by měl být empirický důkaz? Ale i třeba kosení - nejvyšší druhy ztrácejí nejvíce biomasy - tudíž kosení vlastně znevýhodňuje druhy, které jsou jinak nejlepšími kompetitory o světlo. 1. Máme dostatečně dlouhý čas (pro vyloučení) 2. Prostředí je stálé v čase 3. Není prostorová variabilita 4. Je jen jeden společný limitující zdroj 5. Vzácné druhy nejsou zvýhodněny 6. Druhy mají možnost si konkurovat 7. Není imigrace

Náhodně vznikající habitaty - druhy se k sobě vůbec nemusí dostat nebo je kompetice “preemptive” Různé “Loterie” 1. Máme dostatečně dlouhý čas (pro vyloučení) 2. Prostředí je stálé v čase 3. Není prostorová variabilita 4. Je jen jeden společný limitující zdroj 5. Vzácné druhy nejsou zvýhodněny 6. Druhy mají možnost si konkurovat 7. Není imigrace

Teorie ostrovní biogeografie, Transitional populations (spojení s Metapopulační teorií) 1. Máme dostatečně dlouhý čas (pro vyloučení) 2. Prostředí je stálé v čase 3. Není prostorová variabilita 4. Je jen jeden společný limitující zdroj 5. Vzácné druhy nejsou zvýhodněny 6. Druhy mají možnost si konkurovat 7. Není imigrace

Medium disturbance hypothesis

Ale co je medium - disturbance má alespoň 3 charakteristiky: Intenzitu (kolik % biomasy je zničeno), frekvenci (jak často, resp. čas od posledního zničení), a zrno (jak velké plochy jsou ničeny) Může to být třeba takto (střední disturbance vede k velké prostorové heterogenitě): Nízká přes 100 let 10-100 let Střední pod 10 let Vysoká

Grubb 1977: Regeneration niche (Biol. Rev.) Pro semenné rostliny: Potřeba “safe site” (např. gap = mezera) Gapy vznikají nepredikovatelně - první příchozí má většinou značnou výhodu. Rychleji se šíří často kompetičně slabší (trade-off) Semenáče jsou podstatně citlivější na podmínky než dospělé rostliny - větší možnost diferenciace Gapy se liší podle sezony, a také velká meziroční variabilita

Špačková Lepš 2004

Důležitost časových a prostorových měřítek Některé druhy nejsou schopny persistovat na lokalitě, ale dobře persistují v krajině (Lycopodiella inundata)