Data, Informace, Znalosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
Advertisements

Základy informatiky úvod
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
DUM 19/1.  Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu „ EU-peníze školám“  Autor: Mgr. Jana Lažová  Období: květen 2012  Anotace: metodický.
Nové formy vzdělávání ve veřejné správě Závěrečná obhajoba mé práce Laňková Gabriela LAN0020.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Dlouhodobá paměť autor : Tomáš Geryk kontakt : web :
SPECIFIKA VÝUKY POČÍTAČOVÝCH KURZŮ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU Michal Vojkůvka.
Informatika pro ekonomy II přednáška 1
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
ZÁKLADNÍ POJMY Informace Informatika Zpracování informací
Představujeme službu Samepage
Databáze Tabulky a typy dat VY_32_INOVACE_7B11. Proč datové typy ? Abychom mohli do tabulky vložit data, musíme jednotlivým polím (sloupcům) přiřadit.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Paměťová média.
Systémy pro podporu managementu 2
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Management a rozvoj obcí
Relační databáze.
Historie databází, jejich význam a základní pojmy
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy informatiky. 4 DATA DATA – vytvoření – ochrana – uchování 3.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Tisková konference Knihovny v pavučině spolupráce Jindřichův Hradec Informace a spolupráce jako nutná součást rozvoje regionu DEMA, a.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Základy informatiky. 4 DATA – uchování – ochrana.
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Počítač a příslušenství
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
Témata kognitivní psychologie
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Základní pojmy ve výpočetní technice
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci.
Základní pojmy v automatizační technice
Základy informatiky.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
INFORMATIKA Historie pc.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
2012 V.B GYMNÁZIUM JAKUBA ŠKODY Petr Gremlica, Viktorie Pospíšilová, Ondřej Bartók, Libor Lanč, Monika Pumprlová, Vendula Pírková JEDNOTKY INFORMACE.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Informace Zpracování informací, metainformace, zdroje, autorská práva Denisa Poštulková VIII.A.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Petr Fodor.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Úvod do informačních technologií autor Mgr. Jana Truxová
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Geografické informační systémy
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

Data, Informace, Znalosti

Poznatek Jednotlivý výsledek poznávání Poznatek je uložená zkušenost Něco, na co jsme přišli Něco, co jsme objevili Poznatek je kognitivní reprodukcí určité části objektivního světa a jeho zákonitostí zdroj: Wikipedie Jednotlivý výsledek poznávání Poznatek je uložená zkušenost Něco, na co jsme přišli Něco, co jsme objevili Poznatek je kognitivní reprodukcí určité části objektivního světa a jeho zákonitostí zdroj: Wikipedie

Historie záznamu a šíření dat Historické milníky: Objev písma pro záznam dat Vázaná kniha na konci Římské říše zrychlila práci s knihou Knihtisk zjednodušil výrobu knih – myšlenky se šíří rychleji Internet – sdílení informací online Historické milníky: Objev písma pro záznam dat Vázaná kniha na konci Římské říše zrychlila práci s knihou Knihtisk zjednodušil výrobu knih – myšlenky se šíří rychleji Internet – sdílení informací online

Tvorba textů Ručně psané texty Knihtisk Sázecí stroje Doba vytvoření – léta Počet čtenářů – desítky Knihtisk Doba vytvoření – mnoho měsíců Počet čtenářů – až tisíce Sázecí stroje Doba vytvoření – měsíce Počet čtenářů – desetitisíce Ručně psané texty Doba vytvoření – léta Počet čtenářů – desítky Knihtisk Doba vytvoření – mnoho měsíců Počet čtenářů – až tisíce Sázecí stroje Doba vytvoření – měsíce Počet čtenářů – desetitisíce

Knihtisk – historie Písmeno Skládání textu Složená stránka Sada písmen a tiskařský lis Albrechta Dűrera Složená stránka

Tvorba textů Psací stroj Počítačová sazba Tvorba Webu Doba vytvoření – hodiny až dny Počet čtenářů – desítky Počítačová sazba Doba vytvoření – hodiny Počet čtenářů – až tisíce Tvorba Webu Doba vytvoření – minuty až hodiny Počet čtenářů – miliony i více Psací stroj Doba vytvoření – hodiny až dny Počet čtenářů – desítky Počítačová sazba Doba vytvoření – hodiny Počet čtenářů – až tisíce Tvorba Webu Doba vytvoření – minuty až hodiny Počet čtenářů – miliony i více

Data, Informace, Znalosti Data – z latiny, množné číslo od datum, chápeme jako něco co je dané Strukturovaná data Zachycují určitá fakta Zachycují objekty Zachycují atributy Uložení má řád, lze z nich snadno vybírat Nestrukturovaná data „tok bytů“ bez dalšího rozlišení (videozáznam) Data – z latiny, množné číslo od datum, chápeme jako něco co je dané Strukturovaná data Zachycují určitá fakta Zachycují objekty Zachycují atributy Uložení má řád, lze z nich snadno vybírat Nestrukturovaná data „tok bytů“ bez dalšího rozlišení (videozáznam)

Data, Informace, Znalosti Příklad 6378 ucho » Bez dalšího popisu nedávají smysl DATA jsou surovinou pro vznik informace Příklad 6378 – poloměr zeměkoule v km ucho – hrnec nebo hlava?

Data, Informace, Znalosti Lidé potřebují informace pro svůj život Předávání informací: kresbou písmem mluveným slovem posunky Pojmy data a informace – často používáme, ale intuitivně Lidé potřebují informace pro svůj život Předávání informací: kresbou písmem mluveným slovem posunky Pojmy data a informace – často používáme, ale intuitivně

Data, Informace, Znalosti Pojem INFORMACE je používán ve všech oblastech lidské činnosti Existuje mnoho definic: Informace je podmnožina poznatků, která je někým použita v konkrétní situaci pro řešení problémů (Kuhlen) Informace nemusí být k dispozici vždy a všude, proto je vyhledáváme (knihy, poznámky, databáze) Pojem INFORMACE je používán ve všech oblastech lidské činnosti Existuje mnoho definic: Informace je podmnožina poznatků, která je někým použita v konkrétní situaci pro řešení problémů (Kuhlen) Informace nemusí být k dispozici vždy a všude, proto je vyhledáváme (knihy, poznámky, databáze)

Data, Informace, Znalosti Informační systémy vyhledávají informace z uložených poznatků Informace je časově pomíjivá Poznatek je trvalý Informace jsou poznatky v akci Informace je jakýkoli komunikovatelný poznatek Hodnota informace má subjektivní charakter Hodnota informace × cena dat Informační systémy vyhledávají informace z uložených poznatků Informace je časově pomíjivá Poznatek je trvalý Informace jsou poznatky v akci Informace je jakýkoli komunikovatelný poznatek Hodnota informace má subjektivní charakter Hodnota informace × cena dat

Data, Informace, Znalosti Znalost souvisí s abstrakcí a generalizací Znalostí se rozumí vzájemné provázání souvisejících poznatků Znalost se získá praxí nebo studiem Znalost souvisí s abstrakcí a generalizací Znalostí se rozumí vzájemné provázání souvisejících poznatků Znalost se získá praxí nebo studiem Příklad: na zkoušce ze statistiky jsme dostali papír s vytištěnými vzorci. Kdo nevěděl, který vzorec platí pro kterou úlohu, neměl šanci cokoli spočítat, přestože měl k dispozici všechny informace.

Data, Informace, Znalosti Ceckland a Scholes: Technologie pracují s daty, lidé je interpretují jako informace nesoucí význam, které se stávají podnětem pro další jednání. Proces interpretace je kognitivní (mající poznávací význam) záležitost, ve kterém stěžejní roli hrají znalosti.

Informační přehlcení Problém současnosti: najít, analyzovat a umět použít informace Informace vznikají mnohem rychleji a ve větších objemech než člověk dokáže obsáhnout Informační přehlcení znamená, že nedokážeme vytěžit znalosti z kvanta informací Problém současnosti: najít, analyzovat a umět použít informace Informace vznikají mnohem rychleji a ve větších objemech než člověk dokáže obsáhnout Informační přehlcení znamená, že nedokážeme vytěžit znalosti z kvanta informací

Informační přehlcení Nedokážeme porozumět dostupným informacím Jsme zavaleni informacemi Netušíme, zda potřebné informace vůbec existují Nevíme kde je hledat Tušíme kde jsou, ale nevíme jak k nim Nedokážeme porozumět dostupným informacím Jsme zavaleni informacemi Netušíme, zda potřebné informace vůbec existují Nevíme kde je hledat Tušíme kde jsou, ale nevíme jak k nim

Informace a komunikace Komunikace – kritická fáze procesu, kdy se informace stávají užitečnými Informace, která není komunikována, má jen malou hodnotu Výjimkou jsou informace tajné, které mají svou hodnotu pokud zůstanou utajené, komunikace – v tomto případě má komunikace jasná pravidla Komunikace – kritická fáze procesu, kdy se informace stávají užitečnými Informace, která není komunikována, má jen malou hodnotu Výjimkou jsou informace tajné, které mají svou hodnotu pokud zůstanou utajené, komunikace v tomto případě má jasná pravidla

Informace a komunikace Správně podaná informace může zachránit Informace o blížícím se tornádu Nesprávně podaná informace vede k problému Pohádka o pasáčkovi: dvakrát volal, že jdou vlci, potřetí už mu nikdo neuvěřil… Správně podaná informace může zachránit Informace o blížícím se tornádu Nesprávně podaná informace vede k problému Pohádka o pasáčkovi: dvakrát volal, že jdou vlci, potřetí už mu nikdo neuvěřil…

Informace a komunikace Nepravdivá informace slouží k účelovému zkreslení snaha uvést protistranu v omyl získat nezaslouženou výhodu Nepravdivá informace chyba v systému (vadné čidlo) vede k vyhodnocení chybných informací nebezpečné, havárie Nepravdivá informace slouží k účelovému zkreslení snaha uvést protistranu v omyl získat nezaslouženou výhodu Nepravdivá informace chyba v systému (vadné čidlo) vede k vyhodnocení chybných informací nebezpečné, havárie

Informační gramotnost Schopnost porozumět a používat informace v různých formách, jak jsou nám předkládány (i pomocí počítačů). Ne jen přečíst, ale porozumět Počítačová gramotnost Schopnost pracovat s počítačem Podmínka nutná, nikoli postačující Schopnost porozumět a používat informace v různých formách, jak jsou nám předkládány (i pomocí počítačů). Ne jen přečíst, ale porozumět Počítačová gramotnost Schopnost pracovat s počítačem Podmínka nutná, nikoli postačující

Informačně gramotný člověk Rozpozná vznik nějakého problému a umí ho popsat Určí otázky vyvolané problémem Určí informace potřebné pro řešení problému Rozpozná vznik nějakého problému a umí ho popsat Určí otázky vyvolané problémem Určí informace potřebné pro řešení problému

Informačně gramotný člověk Najde potřebné informace Nalezené informace vyhodnotí Informace zpracuje do odpovědi nebo do řešení problému Najde potřebné informace Nalezené informace vyhodnotí Informace zpracuje do odpovědi nebo do řešení problému

Informační gramotnost obecně Sdílení a komunikace informací Uspořádání vlastních informací Výběr (filtrování) informací Schopnost tvorby psaných dokumentů Schopnost prezentace Dodržování profesionální a informační etiky Sdílení a komunikace informací Uspořádání vlastních informací Výběr (filtrování) informací Schopnost tvorby psaných dokumentů Schopnost prezentace Dodržování profesionální a informační etiky

Informační gramotnost a Internet Schopnost formulovat svou potřebu informace pro internet Hypertextová podstata informací Odkazy zpřístupní alternativní informace Kritické myšlení Schopnost složit výsledek jako mozaiku Schopnost formulovat svou potřebu informace pro internet Hypertextová podstata informací Odkazy zpřístupní alternativní informace Kritické myšlení Schopnost složit výsledek jako mozaiku

Informační gramotnost a Internet Vstup do konference, sdílení zkušeností Zapojení se je ZADARMO Internet umožňuje publikovat komukoli Žádné předběžné recenze Nutnost kritického hodnocení Vstup do konference, sdílení zkušeností Zapojení se je ZADARMO Internet umožňuje publikovat komukoli Žádné předběžné recenze Nutnost kritického hodnocení

Zpracování informací – historie Telefon – zvuk > elektrický signál > nezkreslený přenos > zvuk Telegrafie – úsporné kódování znaků. Morseova abeceda kóduje písmena a číslice do posloupností krátkých a dlouhých signálů (tečka a čárka), které se snadno a spolehlivě přenášejí. Dálnopis – převod znaků abecedy do binárního tvaru a nazpět automaticky. Telefon – zvuk > elektrický signál > nezkreslený přenos > zvuk Telegrafie – úsporné kódování znaků. Morseova abeceda kóduje písmena a číslice do posloupností krátkých a dlouhých signálů (tečka a čárka), které se snadno a spolehlivě přenášejí. Dálnopis – převod znaků abecedy do binárního tvaru a nazpět automaticky.

Morseova abeceda •- -• -••• --- -•-• •--• -•• --•- • •-• ••-• ••• --• Znak Kód Pomůcka A •- akát N -• národ, B -••• blýskavice, O --- , ó náš háj C -•-• cílovníci P •--• papírníci D -•• dálava, Q --•- kváká žabák E • erb R •-• rarášek F ••-• Filipíny, S ••• sekera, G --• gnómóny T - tón, H •••• hrachovina, U ••- učený, CH ---- chvátá k nám sám V •••- vyvolený, I •• ibis, W •-- wagón klád, J •--- jasmín bílý, X -••- Xénokratés K -•- krákorá, Y -•-- ý se ztrácí, L •-•• lupíneček, Z --•• známá žena, M -- mává

Zpracování informací Kódovaná informace Její nosiče (děrná páska, děrný štítek, magnetické nosiče…) Možnost strojového zpracování informace Rozvoj počítačové techniky Rozvoj informatiky Kódovaná informace Její nosiče (děrná páska, děrný štítek, magnetické nosiče…) Možnost strojového zpracování informace Rozvoj počítačové techniky Rozvoj informatiky

Uložení informací Vlastní paměť Knihovny (Alexandrijská knihovna, Kongresová knihovna) Mikrofiše – fotografie knih, miniaturizace, snížené nároky na prostor Digitalizace a datová úložiště – databáze Vlastní paměť Knihovny (Alexandrijská knihovna, Kongresová knihovna) Mikrofiše – fotografie knih, miniaturizace, snížené nároky na prostor Digitalizace a datová úložiště – databáze

Kolik je informací Kongresová knihovna 20 000 000 svazků à 1MB = 20 TB gigabyte (GB) 109 terabyte (TB) 1012 petabyte (PB) 1015 Kongresová knihovna 20 000 000 svazků à 1MB = 20 TB Plus fotografie 13 TB Plus mapy 200 TB Plus filmy 500 TB Plus zvukové nahrávky 2 000 TB SUMA: 3 000 TB = 3 PB

Přírůstek K internetu je připojeno cca 1,5 mld. lidí 1 500 000 000 Stačí aby jeden ze milionu napsal jednu stránku denně Výsledek je 1 500 stránek denně Skutečnost je mnohem horší K internetu je připojeno cca 1,5 mld. lidí 1 500 000 000 Stačí aby jeden z tisíce napsal jednu stránku denně Výsledek je 1 500 000 stránek denně Skutečnost je mnohem horší

Množství dat Rok 2009 finanční a ekonomické krize všechna odvětví pokles ALE informační „boom“. Množství dat (kopírovaných i vytvořených) vzrostlo o 62 % Source: IDC Digital Universe Study, sponsored by EMC, May 2010 Source: Servodata

Množství dat 2009: 0.8 ZB 2010: 1.25 ZB 2020: 35.2 ZB Nárůst 44 × jednotka gigabyte (GB) 109 terabyte (TB) 1012 petabyte (PB) 1015 exabyte (EB) 1018 zettabyte (ZB) 1021 Source: IDC Digital Universe Study, sponsored by EMC, May 2010

Erick Schmidt, CEO Google: Množství dat Erick Schmidt, CEO Google: „Každé dva dny vytvoříme tolik informací, kolik jsme jich vytvořili do roku 2003“

Data – kam s nimi Notebooky a Desktopy Zálohy (pásky, VTL, HDD, …) Produkční prostředí NAS – Network Attached Storage SAN – Storage Area Network Archiv Notebooky a Desktopy Zálohy (pásky, VTL, HDD, …) Produkční prostředí NAS – Network Attached Storage SAN – Storage Area Network Archiv

Data – kam s nimi Produkční prostředí (SAN, NAS) Notebooky a Desktopy Zálohy (pásky, VTL, HDD, …) Archiv

Ale o tom až v příští přednášce Děkuji za pozornost