Systém základních registrů - bezpečné sdílení informací – Informační systém ORG Nová kompetence ÚOOÚ v roce 2010 Jiří Krump náměstek předsedy Brno 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat
Advertisements

Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje)
Ministerstvo vnitra říjen – listopad Dosáhli jsme cíle? Máme efektivní veřejnou správu? Máme dostatek financí na vše co děláme? Odpověď zní: „bohužel.
Dopady zavedení IS ORG do života
Projekt „Registr obyvatel“,
Ing. Eva Vrbová ředitelka Odboru základních identifikátorů
Smart Administration Strategie
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
DIRECT MAIL – LEGISLATIVNÍ OMEZENÍ
Základní registry - 2 měsíce provozu IS ORG Eva Vrbová ředitelka Odboru základních identifikátorů.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Generální ředitelství cel Projekt ECR brána případová studie
Základní registry (stav únor 2012)
Projekt Informační systém základních registrů
Základní principy Ing. Zdeňka Máchová Ing. Tomáš Kántor listopad 2011 Integrace ARES se systémem ZR.
Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
Představení IS ORG INFORMAČNÍ SYSTÉM ORG. Účel veřejné zakázky Informační systém ORG (dále rovněž jen „IS ORG“) je integrální součástí systému základních.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
Jiří Dohnal, Roman Zemánek
Novinky v registru RÚIAN Jiří Formánek. Obsah prezentace  Územní identifikace a adresy  Principy sdílení údajů v základních registrech  Novinky v registru.
Úvodní slovo Ministerstva vnitra „ fiat lux“ budiž světlo Mikulov, 6. září 2011.
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
Projekt ELIŠKA Centrální registr řidičů
Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci Aktuální stav implementace ROS Konference eGovernment 2011 Ing.
Informační systém ORG Eva Vrbová ředitelka Odboru základních identifikátorů.
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Základní registry – řešení GORDIC
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Ministerstvo vnitra Dosáhli jsme cíle? Máme efektivní veřejnou správu? Máme dostatek financí na vše co děláme? Odpověď zní: „bohužel NE!!“  Proto.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
DOKUMENT |DŮVĚRNOST | 1 Stav ROB, propojení agendového IS na ISZR Jiří Dohnal
CIS Cizinecký informační systém
Realizační tým ICZ duben 2005
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
Základní registry ve veřejné správě
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
Projekty eGovernmentu v praxi 1 Konference IIR Projekty eGovernmentu v praxi Bc. Jana Třísková 21. ledna 2010.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Prezentace Hradec Králové Registr živnostenského podnikání.
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Základní registry.
IS RŽP komunikace s okolím, komunikace centrální a lokální agendy
ÚLOHA SPRÁVY ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ RENATA NOVOTNÁ Technický seminář
Interaktivní personální portál
KONFERENCE K IMPLEMENTACI STRATEGIE SMART ADMINISTRATION A ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ DO VEŘEJNÉ SPRÁVY podklady pro účastníky.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci (ROS) na startu ISSS HRADEC KRÁLOVÉ.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
ÚOOÚ a jeho nové kompetence v roce 2010 Informační systém ORG Antonín Šusta náměstek předsedy.
Jak to celé bude fungovat dohromady RNDr. Petr Tiller Odbor hlavního architekta eGovernmentu MV ČR Reg.č. projektu: CZ 1.04/4.1.00/
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
PREZENTUJÍCÍ Základní registry - říjen 2012 Petr Pavlinec
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Úprava systému cizinecké policie a vytvoření relevantního datového fondu pro ROB Projekt spolufinancovaný Evropskými fondy prostřednictvím Integrovaného.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Správa základních registrů Mgr. Michal Novák ředitel Správy základních registrů.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje)
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel
Jak informatizovat zdravotnictví, sdílet i chránit data, a přitom
INTEGRACE řešení základních registrů
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Eva Vrbová ředitelka Odboru základních identifikátorů
Základní registry - říjen 2012
Transkript prezentace:

Systém základních registrů - bezpečné sdílení informací – Informační systém ORG Nová kompetence ÚOOÚ v roce 2010 Jiří Krump náměstek předsedy Brno

Působnost ÚOOÚ 1)Kontrolní činnost podle zákona 101/2000 Sb. 2)Nevyžádaná obchodní sdělení (spam) - zákon 480/2004 Sb., O některých službách informační společnosti 3)Přidělování agendových identifikátorů fyzických osob – informační systém ORG – nová kompetence v roce 2010 (viz. zákon 111/2009 Sb.)

Business model ORGu

4 ORG je specifický informační systém veřejné správy ORG neobsahuje žádná osobní data Funguje jako generátor ZIFO a AIFO funguje jako převodník AIFO v systému základních registrů – převádí AIFO jedné agendy na AIFO druhé agendy Vede evidenci zrušených AIFO a přidělených ZIFO komunikuje výhradně a právě jen s informačním systémem základních registrů (ISZR) Při každé komunikaci agendových IS s ISZR (a základními registry) dochází k ověřování práva úředníka/uživatele na požadovanou operaci Správcem a zároveň editorem údajů ORG je ÚOOÚ Obsah ORG– žádná osobní data:

Funkce ORGu ORG = komponenta systému ZR, řeší bezpečnost osobních dat ZR ORG = uplatnění zákona na ochranu osobních údajů v praxi ORG = neuchovává žádné osobní údaje ORG = nezpracovává žádné osobní údaje ORG = neveřejná komponenta, komunikuje pouze s ISZR

Řešené okruhy ORGu Vysoká dostupnost = poskytování služby v režimu 7x24 Vysoká spolehlivost = informace v ORGu budou unikátní Jednoznačnost = generátor identifikátorů Konzistence dat = identifikátory musí být konzistentní desítek let Bezpečnost dat = data musí být chráněna Dostatečná odezva = dotazy v řadu tisíců/sekundu

Princip přiřazení AIFO dané agendě ROB ISZR AIS (např. evidence řidičů) ORG 2. Vyhledání příslušné osoby v ROBu a vrácení AIFO ROB 1. Předání osobních údajů pro vyhledání dané fyzické osoby v ROBu 3. Předání AIFO ROB komponentě ORG pro realizaci překladu 4. ORG přeloží AIFO ROB na AIFO AIS a vrátí AIFO AIS ISZR 5. ISZR vrátí danému AIS příslušné AIFO AIS, * Zjednodušené schéma bez ověřovacích a logovacích procesů

ORG

Princip získání informace z jiného AIS (transformace AIFO) ISZR AIS (např. evidence řidičů) ORG 4. Na základě přeloženého AIFO EO vyhledá AIS EO příslušné informace a předá je ISZR 1. Předání AIFO EŘ a požadavku na informace z agendy EO 2. Předání AIFO EŘ komponentě ORG pro získání AIFO EO 3. ORG přeloží AIFO EŘ na AIFO EO a vrátí AIFO EO ISZR 5. ISZR vrátí danému AIS požadované informace z AIS EO * Zjednodušené schéma bez ověřovacích a logovacích procesů AIS (např. evidence osob)

Základní milníky ORGu EtapyTermín realizace Dodávka a implementace – základní funkčnost 1.pololetí 2010 Dodávka a implementace – plná funkčnost 2.pololetí 2010 Zkušební provoz 1.pololetí 2011 Ostrý provoz od