Historie informací Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život za vlády prvních přemyslovců
Advertisements

VY_32_ INOVACE_44_INFORMATIKA_ 3.+4.ROČNÍK_HISTORIE INFORMACÍ – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počátku informací.
Antická mytologie Héraklés Podještědské gymnázium Liberec
Digitální reprezentace
OPAKOVÁNÍ VLASTIVĚDY - TEST
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Mgr. Věra Vasiljevičová
OBYVATELSTVO ASIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
PC – další počítače notebook mobilní telefon kapesní počítač superpočítač.
MĚŘENÍ ČASU PhDr. Jana Žáková.
a vznik záporných čísel
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
KRAJE ČR – NÁŠ KRAJ DUM 10/2.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_22_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Planeta Země.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: prosinec.
Bezpečnost práce u počítače
Práce s informacemi Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
Internet Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
HISTORIE INFORMACÍ Informatika 6. a 7. ročník ZŠ
INFORMACE STAROVĚK STŘEDOVĚK NOVOVĚK
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Identifikátor materiálu:
ZÁKLADNÍ POJMY Informace Informatika Zpracování informací
Omega 2.B Václav Ezr & Pavel Špecht & Oldřich Linhart
VY_I/2_INOVACE_37_Internet Internet Miroslav Kaňok.
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Pravěk - DOBA KAMENNÁ Michaela Vašíčková
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_1.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Historie mapování světa
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Mluvená a psaná forma jazyka
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: březen.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
6. ročník Pravěk.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
Kultura.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_21_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
VY_32_INOVACE_Dj.9.18-Mínojská kultura-prezentace
VY_III/2_INOVACE_21_Základní pojmy Základní pojmy Miroslav Kaňok.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Opakování hardware a software.
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
VÝVIN HMYZU Autor: Bronislav Šenkeřík
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
Elektronická pošta Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
Počítačové sítě Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
Starověká Mezopotámie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Elektronická pošta Základní škola a Mateřská škola, Szkoła Podstawowa, Przedszkole Košařiska, příspěvková organizace Projekt: EU OP VK - CZ.1.07/1.4.00/
Pro 2.ročník ZŠ, vytvořeno : březen 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_01_Informace.
ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury.
Jak lidé měřili čas? od 2 minuty do 5:15
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 7. ročník
Transkript prezentace:

Historie informací Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník

Co je to informace Informace je zpráva, kterou se lidé dozvídají, získávají ji nebo si ji předávají Informace je jedním ze základů vzniku lidské civilizace

Informace v pravěku Bez předávání informací člověk nebyl schopen přežít První typy informací: Jak rozdělat oheň Jak získat dostatek potravy Jak se ubránit šelmám

Informace ve starověku Starověké civilizace už považovaly získávání informací za důležitou součást své existence Přenášely se informace především v nejdůležitějších oborech: zemědělství, řemesla, astronomie a s tím související kalendář

Přenos informací Ve starověku se informace začaly přenášet pomocí písma Pro evropskou civilizaci měly největší význam egyptské hieroglyfy a sumerské klínové písmo

Vývoj našeho písma Písmo používané k přenosu informací u nás se nazývá latinka a je nejpoužívanější na světě První hláskovou abecedu zavedli Féničané Latinka má původ ve starověkém Římě

Informace ve středověku Ve středověku naprostá většina obyvatel neuměla číst a psát Informace se proto nejčastěji šířily ústně – poslové, potulní kejklíři apod. Až do 13. století se psalo na pergamen – vyčiněná zvířecí kůže Od 14. století byl nahrazen papírem Převratem v přenosu informací je vynález knihtisku kolem roku 1450

Informace v novověku V novověku se předávání informací neuvěřitelně zrychlilo. Novou informaci přenesete na druhý konec světa téměř okamžitě Postupně se informace šířily pomocí Morseovy abecedy, telefonu, rádia, televize a nejnověji internetu.

Uchování informací Dříve se uchovávaly informace především tištěné – knihy, noviny, ale i fotografie a gramofonové desky V současnosti se uchovávají především elektronicky – CD, DVD apod. Na jedno DVD se vejde až osm milionů stránek knih.

Současné využití informací Nejsme schopni pojmout všechny informace Informace je nutné třídit Je důležité vybrat si správné informace a vědět, kde je lze nalézt

Příklady Za jak dlouho vyrazil středověký posel na koni na zpáteční cestu z Istanbulu do Prahy po doručení informace „Král je mrtev“, jestliže vzdálenost mezi městy je 2000 km, kůň běží průměrnou rychlostí 20 km za hodinu? 10 hodin denně počítejme na odpočinek jezdce a koně, dva dny musel posel čekat, aby se vyhnul lupičům a jeden den musel po doručení zprávy odpočívat. Jak dlouho trvá letecké doručení pohlednice z Prahy do Istanbulu, jestliže vzdálenost mezi městy je 2000 km a letadlo letí rychlostí 800 km za hodinu? Odhadněte, jak dlouho může trvat přenesení zprávy z Prahy do Istanbulu pomocí internetu.

Použité zdroje: http://www.galerie-narodni.cz/de/autori/15-detail/lada-josef/ http://www.mzm.cz/mzm/program/vystavy_burian_mistr_palety.htm http://astronomia.zcu.cz/hvezdy/nazvoslovi/147-anticke-hvezdarstvi http://cs.wikipedia.org/wiki/Starov%C4%9Bk%C3%BD_Egypt http://ografologii.blogspot.com/2007/11/svtov-psma.html http://www.umecenase.cz/restaurant-historie.php http://cs.wikipedia.org/wiki/Johannes_Gutenberg http://www.design-technology.org/telephone.htm http://www.vogelnet.cz/internet/ http://commons.wikimedia.org http://www.flvdvdconverter.net/cz.html http://cr.ic.cz/index.php?clanek=kniha&dir=premyslovci&menu=premyslovci http://www.dailyclipart.net/clipart/sleeping-student-clip-art/ Kovářová, L., Němec, V., Jiříček, M., Navrátil, P.: Informatika pro základní školy, 1. díl, Computermedia s.r.o., Kralice na Hané 2009, 2. vydání, ISBN: 978-80-7404-015-5