Vlastnosti čtyřúhelníků v příkladech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstrukce rovnoběžníků
Advertisements

PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená.
Rovnoběžníky a jejich vlastnosti
Obvod a obsah rovnoběžníků
Rovnoběžník a lichoběžník
PLANIMETRIE.
Nepravidelné mnohoúhelníky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
výpočet obvodu a obsahu
PYTHAGOROVA VĚTA příklady
Matematika Rovnoběžníky.
19_Obvody a obsahy rovinných obrazců
výpočet obvodu a obsahu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Autor: Mgr. Lenka Šedová
ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
POZNÁMKY ve formátu PDF
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Čtyřúhelníky.
VY_42_INOVACE_425_ROVNOBĚŽNÍKY
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Čtyřúhelníky Matematika – 7. ročník
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Čtyřúhelníky Základní pojmy.
Obsahy základních obrazců
* Rovnoběžníky Matematika – 7. ročník *
Rovnoběžníky rozcvička
Rovnoběžníky VY_32_INOVACE_29
Planimetrie ČTYŘÚHELNÍKY.
Obvod a obsah lichoběžníku
Obvody základních obrazců
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
O í é n l k b d Obsah: Úvod Co už víme Konstrukce Úhlopříčky
Rovnoběžníky Marcol René.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Obvod a obsah trojúhelníku
Vyjádření neznámé ze vzorce
Čtyřúhelníky: OBECNÝ ČTYŘÚHELNÍK ROVNOBĚŽNÍKY OBDÉLNÍK ČTVEREC
PLOCHY OBSAHY. S = a. b ROVNOBĚŽNÍK 10 m 3 m 4,6 m.
Povrch hranolu – příklady – 1
Základní pojmy: Vlastnosti čtyřbokého hranolu: Čtyřboký hranol má dvě podstavy. Podstavy mají tvar čtyřúhelníku (čtverec, kosočtverec, obdélník, kosodélník,
OBVOD ROVNOBĚŽNÍKU: Obvod rovnoběžníku vypočítáme jako součet délek všech jeho stran: a)obvod čtverce a kosočtverce (mají všechny strany stejně dlouhé)
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Miluše Džuberová Rovnoběžník Jaká je plocha střechy?Kolik látky je potřeba na zhotovení.
Obvod rovnoběžníku. Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvořeníProsinec 2012 Ročník: 7. Tematická oblast: Matematická gramotnost Téma:Rovnoběžník.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KOSODÉLNÍK
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
1. Najdi „černou ovci“ obdélník čtverec kosočtverec kružnice
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Rovnoběžník 1 čtyřúhelník, který má protější strany rovnoběžné rovnoběžník čtyřúhelník, který má protější strany rovnoběžné.
Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků.
Rovnoběžníky a jejich vlastnosti
Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Čtverec, obdélník 1) V obou obrazcích vyznač úhlopříčky. a) Doplň: úhlopříčky obdélníku úhlopříčky čtverce b) Napiš vlastnosti úhlopříček čtverce.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
VLASTNOSTI ROVNOBĚŽNÍKŮ
Lichoběžník Obvod lichoběžníku.
ČTYŘÚHELNÍKY RŮZNOBĚŽNÍKY LICHOBĚŽNÍKY ROVNOBĚŽNÍKY KOSOÚHELNÍKY
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
ČTYŘÚHELNÍKY VY_32_INOVACE_02_GEOMETRIE_01
Konstrukce kosočtverce
Konstrukce rovnoběžníku
Transkript prezentace:

Vlastnosti čtyřúhelníků v příkladech http://dum.rvp.cz/materialy/obvod-a-obsah-ctyruhelniku-a-trojuhelniku.html http://dum.rvp.cz/materialy/obvod-a-obsah-ctyruhelniku.html

Na obrázku je znázorněn čtyřúhelník ABCD. Zapiš podle obrázku: a) Všechny dvojice sousedních stran čtyřúhelníku ABCD b) Všechny dvojice protějších vrcholů čtyřúhelníku ABCD c) Všechny dvojice protějších vnitřních úhlů čtyřúhelníku ABCD d) Úhlopříčky čtyřúhelníku ABCD e) Všechny dvojice sousedních vnitřních úhlů čtyřúhelníku ABCD

Načrtni si čtyřúhelník, pro který platí: a) má všechny vnitřní úhly pravé b) má dva vnitřní úhly pravé c) má pouze jeden vnitřní úhel pravý d) má pouze jeden vnitřní úhel pravý a je nekonvexní e) má dva vnitřní úhly tupé a dva vnitřní úhly ostré f) má všechny vnitřní úhly ostré g) má všechny vnitřní úhly tupé

Vypočítej velikosti chybějících vnitřních úhlů čtyřúhelníků ABCD:

Vypočítej velikosti chybějících vnitřních úhlů čtyřúhelníků ABCD:

čtverec o = a + a + a + a o = 4 . a obdélník o = a + b + a + b Výpočet obvodu rovnoběžníku čtverec o = a + a + a + a o = 4 . a obdélník o = a + b + a + b o = 2. (a+b) kosočtverec o = 4. a kosodélník

Je možné, aby jeden a ten samý čtverec měl : Vypočítejte obvod obdélníku s rozměry : a) 12,4 cm a 2,5 dm; b) 5,3 cm a 0,5 dm; Vypočtěte obvod obdélníku, znáte-li : a) S = 6 m2; a = 20 dm; b) S = 241 400 mm2; b = 3,4 dm; c) S = 0,2496 m2; a = 48 cm; d) S = 0,42 dm2; a = 70 mm; e) S = 0,0015 m2; b = 5 cm; Je možné, aby jeden a ten samý čtverec měl : a) obvod 36 cm a obsah 49 cm2; b) obvod 44 cm a obsah 121 cm2; c) numericky stejné číslo obvod i obsah;

Vypočtěte obvod rovnoběžníku, jehož strany mají délku : Vypočtěte obvod kosočtverce, znáte-li délku strany: a) a = 5 cm; b) a = 4,5 cm; c) a = 25 cm. Vypočtěte obvod rovnoběžníku, jehož strany mají délku : a) a = 32,5 cm, b = 14,7 cm; b) a = 6,2 m, b = 12 dm.