Afrika – Severní region

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Severní Afrika VY_32_INOVACE_Ze z 2
Advertisements

ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01
Charakteristika kontinentu
Dánsko Přírodní poměry.
SEVERNÍ AFRIKA.
AUSTRÁLIE Hospodářství
IRSKO Robin Plch 8.A
Jihozápadní Asie Přibližná mapa Jihozápadní Asie.
Tunisko.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
AFRICKÉ REGIONY Státy severní Afriky KONEC
VENEZUELA Veronika Jeřábková.
Afrika – Severní region
Státy severní Afriky Jarmila Kovářová.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
Pobřeží Středozemního moře
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
SEVERNÍ AFRIKA Obr.2 Obr.1. SEVERNÍ AFRIKA Obr.2 Obr.1.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Jižní Asie Anotace Prezentace zpracovává informace o regionu Jižní Asie i jednotlivých státech této oblasti. Obsahuje mapy, fotografie a křížovku. Autor.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
AFRICKÉ REGIONY.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Severní Afrika Název školy
Registrační číslo projektu
Severní Afrika Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
SEVERNÍ AFRIKA.
VY_52_INOVACE_03/2/18_ZEMĚPIS
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Írák.
Severní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Severní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Severní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vypracovala : Tereza Jankovičová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
ARABSKÝ POLOOSTROV Jiří Korec SEXTA 2008/2009. O Arabském poloostrově…  Křižovatka mezi Evropou a Asií  Rozloha: km²  Na JZ ohraničen Rudým.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice  Autor: Martin Klepl  Název: VY_52_INOVACE _13 Spojené státy americké  Téma: Zeměpis pro 2.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Severní Afrika.
Afrika.
VY_32_INOVACE_ Subtropické pásmo Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
VY_32_INOVACE_Fi_I_19 Název Jihozápadní Asie
VY_32_INOVACE_Vac_II_09 Severní Afrika
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F+Z_32
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
VY_32_INOVACE_ZE6-17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
  Hlavní město: Tripolis.  V zemi žije 6,5 mil. obyvatel  Jazyk: Arabština a Italština  Přibližně 95 % území je tvořeno Saharou.  Přibližně 97 %
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Pobřeží Středozemního moře
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Kuvajt
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

Afrika – Severní region Státy – část I

Severní Afrika Přiřaď státy do mapy severní Afriky Súdán Egypt Libye Alžírsko Tunisko Maroko Západní Sahara Hry a testy o Africe (EN)

Alžírsko Alžírská demokratická a lidová republika Hlavní město: Alžír (ولاية الجزائر, Al-Djazzâïr) Rozloha: 2 381 741 km² (11. na světě) Počet obyvatel: 33 769 668 Nejvyšší bod: Tahat (3003 m n. m.) Okolo 90 % Alžířanů žije v severní, pobřežní oblasti, zbytek, 1,5 milionu lidí, žije v jižních pouštích převážně v oázách. Kolem dvou pětin všech obyvatel je negramotných, protože zde děti pracují už od útlého věku a do školy chodí jen krátce nebo vůbec. Státním náboženstvím je sunnitský islám, vyznává ho přes 99% obyvatel Páteří alžírského hospodářství je ropa, zemní plyn, fosfáty, polymetalické rudy a rtuť. Dalšími důležitými odvětvími jsou zpracování železa a oceli a potravinářský a textilní průmysl. V pobřežní oblasti vládne středomořské podnebí, pro oblast Atlasu je typické kontinentální klima s horkými léty a studenými zimami. Suché a horké pouštní počasí s vysokými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí vládne na jihu země.

Alžír Tipasa Moulnaga dunes in Sahara

Hlavní město: Káhira Rozloha: 1 001 739 km² Egypt Nejvyšší bod: Gebel Katrinah (2 642 m n. m.) Obyvatelstvo: 81713520 Historie Egypta patří mezi nejdelší souvislé historie sjednoceného státu. Fyzicky tvoří Egypt východní část Sahary. Je tvořen vysoko položenou tabulí, rozdělenou údolím Nilu na západní část, tvořenou Libyjskou pouští a východní část, tvořenou Arabskou pouští. K Egyptu náleží též Sinajský poloostrov, ohraničený Suezským a Akabským zálivem. Sinajský poloostrov již patří geograficky k Asii a leží zde nejvyšší hora Egypta, Hora sv. Kateřiny (Gebel Katherína) vysoká 2642 metrů nad mořem. Podnebí Egypta se mění od severu k jihu. Sever je chladnější, na jihu jsou větší výkyvy teplot. Egypt je jednou z nejteplejších a nejsušších zemí světa, na některých místech neprší několik let.

Egypt Ekonomika Egypta závisí především na zemědělství, mediální sféře, vývozu ropy a turistice; více než tři miliony Egypťanů však přitom pracuje v zahraničí, především v Saudské Arábii, zemích Perského zálivu a Evropě. Dokončení přehrady v Aswanu roku 1971 a výsledné jezero Nasser změnilo časem prověřenou úlohu řeky Nilu v zemědělství a ekologii Egypta. Rychle rostoucí populace, omezené množství zemědělské půdy a závislost na Nilu však stále zdražují zdroje a ekonomiku. Egypt má vyvinutý energetický trh založený na uhlí, ropě, zemním plynu a vodní energetice. Značné zásoby uhlí se nalézají na severovýchodě Sinaje a těží se zde přibližně 600 000 tun ročně. Ropa a plyn se těží v pouštních oblastech na západě, Suezském zálivu a v Nilské deltě. Egypt vlastní značné rezervy plynu

Luxor Aswan Sfinga Káhirské muzeum

Nejvyšší bod: Kinyeti 3187 m n. m. 45,047,502 Hlavní město: Chartúm Rozloha: 2 505 810 km² Súdán Nejvyšší bod: Kinyeti 3187 m n. m. 45,047,502 Súdán je méně rozvinutý zemědělský stát, patří k nejchudším státům světa. Súdán má ohromné zdroje nerostného bohatství, nejdůležitější je ropa. Ta se těží převážně na jihu země a ropovodem transportuje do přístavu Búr Súdán Všechny stálé řeky náleží povodí Nilu, který protéká Súdánem svým horním a středním tokem. Nil vzniká soutokem Bílého a Modrého Nilu u Chartúmu. Sever země má tropické pouštní podnebí. V jižní polovině země se projevuje rovníkové monzunové podnebí, má vlhké letní a suché zimní období. Černoši tvoří 52 % obyvatelstva, vládnoucí Arabové 39 %, berberové 6 %, zbytek pak cizinci. Zemědělství zaměstnává 80 % obyvatel, tvoří však jen 40 % HDP. Ze zemědělských plodin se pěstují cukrová třtina, čirok, bavlna, pšenice, proso, podzemnice olejná, sezam, rýže, jamy, ovoce, datle a zelenina. Pro živočišnou výrobu jsou důležité skot, ovce, kozy, velbloudi, osli, drůbež a rybolov. Významná je těžba dřeva a produkce arabské gumy, ve které je největším světovým producentem.

jamy arabská guma

Pohoří v Severní Africe 6   5 4 2 3 1 Práce s atlasem Nejdelší řeka Afriky Pohoří v Severní Africe Dnešními obyvateli Severní Afriky, kteří vyznávají Islám jsou ? Největší poušť Afriky? Jedno z nejstarších a nejvýznamnějších míst Egypta. Súdán je stát, který zaměstnává 80 % obyvatel v ?

Práce s atlasem - řešení 6 Z E M Ě D 5 L 4 U S 2 X T 3 A R B O V É H Í 1 N I Práce s atlasem - řešení Nejdelší řeka Afriky Pohoří v Severní Africe Dnešními obyvateli Severní Afriky, kteří vyznávají Islám jsou ? Největší poušť Afriky? Jedno z nejstarších a nejvýznamnějších míst Egypta. Súdán je stát, který zaměstnává 80 % obyvatel v ?

Regionalizace Afriky OSN: Popiš jednotlivé části Afriky

Úkoly: Na mapě Afriky vyhledej všechny současné státy a zakresli je do mapy. Najdi v atlase nejvyšší hory, pohoří jednotlivých států, všechny informace zapiš do sešitu. Na mapě průmyslu a těžby nerostných surovin najdi naleziště ropy, zemního plynu a ostatních těžených surovin. Zjisti hlavní turistické destinace v uvedených státech.

http://www.webareal.cz/jakublanda/3-Zemepis-6/17-Afrika http://www.jindrichpolak.wz.cz/skola_prezentace6.php http://cs.wikipedia.org/wiki/Alžírsko http://www.doalzirska.cz/fotografie-z-alzirska.php http://www.celysvet.cz/fotky-alzirsko-foto-obrazky?rr=5 http://cs.wikipedia.org/wiki/Egypt http://video.furtpryc.cz/afrika/egypt/luxor-egypt http://cs.wikipedia.org/wiki/Súdán http://www.ucimeinteraktivne.cz/predmety/zemepis/?grade=