Cukr - bílé potěšení, bílé nebezpečí doc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
1. MARGARÍNY Neplatí to pro všechny, samozřejmě. Obvykle ale lidé kupují margaríny, protože v nich není cholesterol. Ale co v nich naopak JE? Jsou zdrojem.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Plíce po 20 letech kouření
Zásady výživy sportovce
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
NUTRILITE – Kroměříž.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Sacharidy.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Ekonomika kontroly tabáku Dr. Hana Ross American Cancer Society.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
SACHARIDY CUKRY RZ
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Patofyziologie obezity
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
LÉČBA OBEZITY A DIABETU II.
Potraviny pro zvláštní výživu
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Číslo v digitálním archivu školy
Buňka  organismy Látkové složení.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Prevence metabolického syndromu
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Mgr. Martin Krobot Ústav ochrany a podpory zdraví
Transkript prezentace:

Cukr - bílé potěšení, bílé nebezpečí doc Cukr - bílé potěšení, bílé nebezpečí doc. Jaroslav Havlík Česká zemědělská univerzita v Praze havlik@af.czu.cz

Dramatický nárůst obezity 2012: WHO: chronická onemocnění jako cukrovka, srdeční onemocnění a nádorová onemocnění mají poprvé vyšší podíl na úmrtí než infekční onemocnění. Nejen problém západního světa – problém každé země, která přijala západní stravu Světově o 30 % více lidí obézních než podvyživených Obezita není příčina, obezita je marker dysfunkčního metabolismu Doposud za rizikový faktor obezity a civilizačních onemocnění považován tuk, nyní cukr (resp. jeho složka - fruktóza) No tak trochu jste ztloustla

Nový viník - cukr 40. výročí knihy prof. Johna Yudkina Ve své době kritizována za slabou metodiku Tlak cukerné loby1 Nové doporučení WHO: Jenomže: průměrný obyvatel Česka 105 g cukru/den Volný cukr by měl tvořit méně než 10 % celkového energetického příjmu (50 gramů při 2000 kCal dietě = 50 g cukru = 0,5 l Coca-Coly)….. …..příjem pod 5 % (25 gramů) přináší další zdravotní výhody 1Willett, Walter C., and David S. Ludwig. "Science souring on sugar." BMJ346.7891 (2013) 2http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2014/consultation-sugar-guideline/en/.

Sladká jídla ve školách Specifikum české kuchyně 12,5 g cukru 8 g cukru + + 4 g cukru v čaji

Nová vědecká data Vypití jediného slazeného nápoje denně zvýší riziko diabetu o 22 %1 (EPIC studie) Průřezová studie (ekonometrická) na 175 zemích ukazuje souvislost s příjmem cukru, nikoliv obezitou2 Predispozice k obezitě je geneticky podmíněna, ale aktivuje se s příjmem slazených nápojů3 1Consumption of sweet beverages and type 2 diabetes incidence in European adults: results from EPIC-InterAct. Diabetologia[forthcoming]. 2PLoS One, 2013;8:e57873. 3N Engl J Med 2012; 367:1387-1396

Možný viník - fruktóza Glukózo-fruktózový sirup obsahuje vyšší podíl fruktózy Fruktóza má hepatotoxický vliv Zvyšuje akumulaci tuků v játrech Zvyšuje sérové hladiny lipidů Zabraňuje oxidaci tuků v játrech Pankreatitida, zvýšení krevního tlaku Snižuje bazální metabolický výdej energie Efekt podobný alkoholu Mezi GFS a sacharózou možná jen malý rozdíl HFCS: Nekrystalizuje, stabilní, Dobré vlastnosti při hnědnutí, kontrola nad hnědnutím, Poloviční cena, Umocňuje chuť aromatických látek, Textura – skvělé tažné vlastnosti v pečivu, kanditech i ostatních, 2017 padnou kvóty na dovoz Nature  482,  27–29

Škodlivý vliv cukru Tak trochu návykový – zvyšuje produkci ghrelinu - hormonu hladu Omezuje transport leptinu – hormonu sytosti Snižuje signály dopaminu a tedy nutí k vyššímu příjmu Ve studii se snídaňovými obilovinami – těch sladkých děti přijímali dvojnásobné porce3 3Pediatrics 2011;127:71–76

Jak omezit spotřebu cukru v populaci? Intervence ve školách mají velmi malý vliv 20% daň na cukr by snížila prevalenci obezity o 1,3% (0,8-1,7 %), zejména u mladých lidí V Anglii zákaz reklam na slazené nápoje v dětských pořadech Dánsko, Norsko daň na cukr BMJ 2013;347:f6189 doi: 10.1136/bmj.f6189

Zákaz automatů není spásný Ve školách s prodejními automaty – 85 % žáků (5.-8.třída) si denně kupuje slazené nápoje Celkový příjem těchto nápojů je ale stejný ve školách s- i bez automatů1 Fletcher, Jason M., David Frisvold, and Nathan Tefft. "Taxing soft drinks and restricting access to vending machines to curb child obesity." Health Affairs29.5 (2010): 1059-1066.

Globální vize strategie na omezení příjmu cukru Omezení dostupnosti, prodejních míst (podobně jako alkohol a cigarety) Daň z cukru - statistické modely ukazují potřebu zdvojnásobit ceny Státem regulované licence a zákaz umísťování automatů na tyto potraviny do škol Praxe ukazuje, že provozovatelé zaměňují sortiment za džusy a sportovní nápoje, což je ale také nepřípustné Možnost vytvoření zón zákazu prodeje v okolí škol Nastavení věkových limitů pro nákup slazených nápojů Zákaz reklam na produkty s přidaným cukrem Vynětí fruktózy ze seznamu povolených potravinářských aditiv Nature  482,  27–29

Děti a vnímání chuti Omezený vliv – hlavní je vliv rodiny, velmi komplexní vztahy Preference chuti se vytváří např. i během kojení2 Děti obvykle vnímají jako zdravé jídlo to s nižším obsahem tuku nebo s vyšším obsahem vitaminů1 Jídlo vnímané jako zdravé je na opačném žebříčku preference1 1Hospitality Management 19 (2000) 413–432 2International Journal of Obesity (2009) 33, S74–S81

Co může dělat škola? Omezení nabídky sladkých jídel Snižování cukru v recepturách Omezení sladkých desertů Možnost vyzkoušení sladů (obilné slady – nižší obsah fruktózy, sacharózy a maltózy) nebo ovocných pyré Hnědý cukr je nutričně stejný jako bílý Necukerná sladidla nejsou řešením

Umělá sladidla Sukralóza, aspartam, neotam, acesulfam K, stevie Často ve směsích Netřeba se jich bát Nezvyšují hladinu krevního cukru, ale mohou spouštět řadu mechanismů spojených s příjmem cukrů (vázané na sladkou chuť) Centra pro pociťování odměny neaktivují stejným způsobem jako cukry Vytváří a udržují návyk na sladkou chuť Není vliv na redukci hmotnosti1 Některé mohou způsobovat plynatost Yale J Biol Med. Jun 2010; 83(2): 101–108.