M1: LESNICKÁ BOTANIKA LIŠEJNÍKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NIŽŠÍ ROSTLINY (Thallobionta)
Advertisements

M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: MODŘÍN
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LÍSKOVITÉ
LIŠEJNÍKY.
Lišejníky Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P04/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KRTIČNÍKOVITÉ, ZVONKOVITÉ
LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto.
Lišejníky v lese.
BOTANIKA LIŠEJNÍKY.
LICHENIZOVANÉ HOUBY LIŠEJNÍKY; LICHENES.
Autor modulu: Ing. Radim Církva
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
LIŠEJNÍKY - MECHY - KAPRADINY PLAVUNĚ A PŘESLIČKY
5.1 Řasy a lišejníky lišejníky řasy
HOUBY ŘÍŠE.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SYSTÉM MECHOROSTŮ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SYSTÉM HUB I.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: ŠÁCHOROVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA JINAN DVOULALOČNÝ TIS ČERVENÝ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BRUSNICOVITÉ, HRUŠTIČKOVITÉ Autor modulu: Ing. Radim Církva.
Autor: Mgr. Hana Baroušová
LIŠEJNÍKY → LICHENIZOVANÉ HOUBY
skupina: LIŠEJNÍKY (Lichenes)
Lišejníky Digitalizace výuky Příjemce
Autor modulu: Ing. Radim Církva
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Lyšejníky.
Lišejník – dvě rostliny v jedné
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: MAKOVITÉ, ZEMĚDÝMOVITÉ A KOPŘIVOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BUKOVITÉ III.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Lišejníky.
Rostliny výtrusné Mechorosty.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Lišejníky.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: SÍTINOVITÉ
Opakování lišejníky, řasy
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Lišejníky - podvojné organizmy
Přehled pozorovaných objektů
Přehled pozorovaných objektů
Nižší rostliny Houby Řasy Lišejníky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.3 Houby Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Lišejníky Složené organismy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
LICHENES. LICHENIZOVANÉ HOUBY § ekologická skupina NE TAXONOMICKÁ ! §KOMPLEXNÍ ASOCIACE 2 ORGANIZMŮ § MYKOBIONT - houbová složka § FOTOBIONT - rostlinná.
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Člověk a jeho svět 4. ročník
LIŠEJNÍKY Lichenes obrázek 1.
Přehled pozorovaných objektů
Přehled pozorovaných objektů
LIŠEJNÍKY – PRŮKOPNÍCI ŽIVOTA
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Lišejníky.
LIŠEJNÍKY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lišejníky - podvojné organizmy
VY_32_INOVACE_27_Lišejníky
LIŠEJNÍKY.
Transkript prezentace:

M1: LESNICKÁ BOTANIKA LIŠEJNÍKY Autor modulu: Ing. Radim Církva

Charakteristika lišejníků oddělení hub podvojné organismy symbióza vřeckovýtrusné houby a zelené řasy nebo sinice houba váže vodu, minerální látky a chrání proti nepříznivým vlivům řasa (sinice) vyrábí asimiláty pomocí fotosyntézy houbové vlákno buňka řasy kontakt hyfy s řasou

Vnitřní stavba stélky tělo lišejníku je stélka, má několik odlišných vrstev svrchní kůra (houba) řasová vrstva dřeňová vrstva (houba) spodní kůra s rhiziny (houba)

Typy stélek podle vnějšího vzhledu korovitá – celou spodní plochou je pevně přirostlá k podkladu lupenitá – přirostlá jen částí ploché stélky s laločnatými okraji keříčkovitá – bohatě rozvětvená – přirostlá jen v jednom místě

Rozmnožování a) nepohlavní úlomky stélky (fragmentací) – dorostou v novou stélku soredie – klubíčka řasových buněk obalená hyfami izidie – tyčinkovité výrůstky odlamující se od povrchu dělením – jen řasa nebo sinice soredie izidie b) pohlavní – pouze houba pomocí výtrusů v plodnicích

Význam průkopníci života na extrémních podkladech – např. holé skály půdotvorní činitelé – zvětrávání hornin, první vrstvička humusu bioindikátory čistoty ovzduší – citlivý na znečištěné ovzduší potrava sobů v tundře – dutohlávka sobí potrava a výroba léčiv pro člověka – pukléřka islandská výroba textilních barviv – žluté, hnědé, červené a fialové barvivo

dutohlávka sobí - stélka keříčkovitá (až 15 cm) - šedá až šedobílá - suché, minerálně chudé, kyselé půdy borů a vřesovišť dutohlávka lesní - stélka keříčkovitá (až 15 cm) - žlutozelená až šedozelená - suché, minerálně chudé a kyselé půdy borů a rašelinišť

pukléřka islandská - stélka keříčkovitá (až 10 cm) - líc zelenohnědý až šedozelený - rub šedý s bílými tečkami - suché, kyselé půdy, rašeliniště provazovka obecná - stélka keříčkovitá (až 15 cm), šedozelená - převislá (závěsy) s terčovitými plodničkami - v čistých horských lesích na stromech - velmi citlivá na znečištěné ovzduší

hávnatka psí - stélka lupenitá - líc šedý až nahnědlý - rub bílý se žilnatinou - na půdě, pařezech a skalách ve stinných a vlhkých lesích terčovka bublinatá - stélka lupenitá - líc šedozelený, rub hnědý až černý - na kůře větví a kmenech dřevin

mapovník zeměpisný - stélka korovitá - rozpukaná v drobná žlutozelená a černě lemovaná políčka - připomíná mapu - na povrchu skal, balvanů i kůře stromů

Úkoly na příště 1. Posuďte, zda může lišejník poškozovat strom, na němž roste? 2. Co je to epifyt? 3. Jaké jsou ekologické nároky většiny lišejníků? 4. Prostudujte si učebnici str. 30 až 31.