Intenzivní odchov plůdku ryb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení produkční účinnosti krmiv
Advertisements

Moderní metody intenzivní produkce ryb
Zásady krmení ryb, technika krmení
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO.
Výživa a krmení ryb v různých produkčních systémech
Obsádky rybníků.
Problematika odchovu raných stádií ryb
Aktivní domy a inteligentní regiony
BioFish s.r.o. Horní Paseka
Management Ing. Jan Pivoňka.
Organizace akvakulturního chovu v Evropě. (Systémy chovu v zahraničí)
Technologie produkce ryb
Ontogeneze ryb relativně stálý a neměnný ráz vývoje s kvantitativními (zvětšování velikosti) změnami, které jsou přerušovány rychlými kvalitativními změnami.
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Josef Sklenář 2007 Biofarma Sasov. Vývoj ekochovů prasat v ČR Nevyvíjejí se, stagnují Z max. 25 farem jen 2-3 produkují pro trh V současnosti chováno.
Systémy chovu ryb.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Automation and Drives pro velkoobchody TIA na dosah.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Úpravy krmiv.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Biopotraviny ve školním stravování
Střední škola rybářská a vodohospodářská
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Rostlinná produkce a prostředí
Aktuální problémy ve výživě ryb Prof.Ing.Jiří Jirásek, DrSc., Doc.Dr.Ing. Jan Mareš Odd. rybářství a hydrobiologie MZLU v Brně rybarstvi.eu.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Sacharidy ve výživě ryb
MSD Animal Health Cattle Academy – II.module MVDr. Zbyněk Dvořák Budapešť.
STAVEBNICTVÍ Zdravotechnika Příprava teplé vody I (STA56)
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Hodnocení reprodukce – ukazatele plodnosti
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Pohlavní a chovatelská dospělost
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ing. Josef Zrůst PEF MZLU v Brně Ústav managementu
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
Potraviny pro zvláštní výživu
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
9 Hodnocení udržovatelnosti strojů a zařízení
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Živnostenské podnikání a malé a střední podniky
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Inovace v praxi Ing. Jiří Barták 30. září 2015, Plzeň.
Vliv a význam bezobratlých v systémech intenzivního chovu ryb Lukáš Mareš Tento výzkum je podpořen interním grantovým projektem č. IP 12_2016.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Rybníkářství věkové kategorie plánování obsádek výpočet obsádky
Chov kapra  Způsoby, metody. Kapr – základní znalosti biologie kapra –t – eurytermní, O 2 – 6-7 mg.l -1 –pohl. dospělost 3 – 4 rokem, ♂ o rok dříve než.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Jištění kvality technologických procesů
Vyváženost rybích společenstev
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): říjen 2011 Ročník: 4
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Rybářský klub České republiky, z.s.
Transkript prezentace:

Intenzivní odchov plůdku ryb Doc.Dr.Ing. Jan Mareš Odd. rybářství a hydrobiologie MZLU v Brně mares@mendelu.cz rybarstvi.eu

Význam a cíl odchovu plůdku Efektivnější využití získaných pohlavních produktů. Snížení ztrát v průběhu počátečního odchovu plůdku v přirozených podmínkách (krátkodobé přechování, rozkrmení plůdku). Získání věkové kategorie o vyšší odolnosti (rozkrmený plůdek, rychlený plůdek). Návaznost na mimosezonní (časný) výtěr ryb (sumec,kapr,lín,reofilní ryby,jeseteři). Zkrácení výrobního cyklu (využití růstového potenciálu ryb na počátku odchovu často v kombinaci s mimosezónním výtěrem).

Význam a cíl odchovu plůdku Kombinované technologie produkce ryb (zimní odchovy, kombinace rybničního chovu a chovu ve speciálních zařízeních apod.). Získání „bezpečného“ násadového materiálu pro speciální zařízení (recirkulační systémy, dekorační ryby). Záchranné chovy.

Podmínky intenzivního odchovu Produkční systémy: Speciální zařízení různého typu – průtočné systémy nebo recirkulační zařízení. Typy nádrží a použité materiály. Technické řešení. Rybniční podmínky. Klecové systémy. Výhody a nevýhody zvoleného systému.

Podmínky intenzivního odchovu Podmínky prostředí: Optimalizace hydrochemických parametrů (dle druhu ryb). Hygiena prostředí. Krmná strategie (výživa plůdku) Živá potrava (přirozená nabídka, produkce v řízených podmínkách). Starterové směsi. Prestarterové směsi. Suchá krmiva přirozeného původu. Mražená krmiva. „Co-feeding“.

Podmínky intenzivního odchovu Použitá dieta: podle druhu ryby (odhad dle složení přirozené potravy) věkové kategorie (změna nároků na kvalitu potravy) podmínek prostředí, systému chovu (teplota, kyslíkové poměry atd.) raná stádia – dle vývoje a funkčnosti trávicího traktu (schopnost přijímat a trávit použitou dietu) Technika krmení: Intenzita. Frekvence. Způsob aplikace.

Použití intenzivního odchovu plůdku v technologii chovu ryb. Odchov raných stádií ve speciálních zařízení: Pro další chov ve speciálním zařízení. Pro vysazení do přirozených podmínek. Odchov plůdku ve speciálních zařízeních v návaznosti na počáteční odchov v přirozených podmínkách. „Zimní“ odchov plůdku ryb.

Odchov plůdku ve speciálních zařízeních (v návaznosti na počáteční odchov v přirozených podmínkách). Způsob odchovu používaný pro rybí druhy s komplikovaným počátečním odchovem (nízká úroveň přežití, komplikované zajištění vhodné potravy). Tyto druhy jsou převáděny na podmínky intenzivních chovů a použití kompletních krmných směsí zpravidla v kategorii rychleného plůdku nebo ročka (okoun říční, candát obecný). Nutnou podmínkou je zvládnutí adaptace po stránce prostředí, výživy a veterinární.

„Zimní“ odchov plůdku ryb. Jedná se o prvek technologie chovu využívající v příznivém období produkční potenci přirozených životních podmínek a „kritické“ období ryby překonávají v podmínkách speciálních zařízení. Na konci vegetačního období jsou slovené ryby adaptovány na podmínky intenzivních chovů a kompletní krmné směsi. Dvě úrovně využití – snížení ztrát v průběhu zimy bez tvorby přírůstku (teplota 10-15°C, nízká intenzita krmení) nebo tvorba přírůstku a dosažení v jarním období velikosti až dvouleté násady.

„Zimní“ odchov plůdku ryb. Využití: - reofilní ryby - sumec velký, kapr obecný, candát obecný - dekorační ryby

Předpoklady pro úspěšný odchov raných stádií v kontrolovaných podmínkách Typ odchovného systému a jeho provozní spolehlivost. 2. Udržení požadované kvality vody v odchovných nádržích. 3. Použití vhodné technologie odchovu. 4. Kvalita krmiv odpovídající nutričním požadavkům raných stádií. 5. Správně zvolená strategie a technika krmení. 6. Kvalifikovaný a zodpovědný přístup chovatele při realizaci odchovu.

Děkuji Vám za pozornost Prezentované výsledky byly získány a zpracovány za podpory projektů NAZV QD 0211 a QF 4118 Doc.Dr.Ing. Jan Mareš, Odd. rybářství a hydrobiologie MZLU v Brně mares@mendelu.cz rybarstvi.cz