zpětnovazebních konzultantů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jděte vstříc změnám NSK pomáhá i nabízí šanci * Pracoval jsem v oboru jako obsluha čerpací stanice, ale nemám o tom žádný kvalifikační doklad. * Nyní.
Advertisements

Národní soustava povolání
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
POVOLÁNÍ V OBLASTI OSTRAHA MAJETKU A OSOB
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Národní soustava kvalifikací
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Pardubice
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Problematika ověřování a uznávání podle zákona č.179/2006 Sb.
ECVET v Programu celoživotního učení
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Brno
Pracovněprávní vztahy v organizaci
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Aktuální uplatnění praktických zkušeností na trhu práce z pohledu FDV
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Národní soustava kvalifikací v aktivitách Úřadu práce ČR.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Problematika ověřování a uznávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Implementace NSK do personální praxe Stálá konference předsedů SR, Eva Novotná Tým PR NSK 2.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Zaměstnavatelé jako spolutvůrci systému
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
SEKTOROVÉ RADY A Národní soustava kvalifikací Konference ESF a vzdělávání, 30.říjen 2008.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Zavedení systému řízení pracovního výkonu provázaného do systému odměňování a vzdělávání zaměstnanců ministerstva, rozvoj manažerských dovedností Dodavatel:
Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106  Autorizace MMR pro dílčí kvalifikace vztahující se k povoláním: Kuchař (6 – ÚK 3) Číšník (2.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
CZ / /0395 EuroChamber Praha Žadatel:Hospodářská komora hlavního města Prahy Partner: ČBL Komora Kontaktní osoba: Jan Hauser, tel:
NSK jako prostředek efektivní spolupráce mezi zaměstnavateli a vzdělavateli v oboru fitness Konference NSK Hotel Pyramida
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
UPLATNITELNOST A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ INOVATIVNÍMI METODAMI Projekty Národního ústavu pro vzdělávání Jana Bydžovská KONFERENCE SOŠ TŘINECKÝCH.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

zpětnovazebních konzultantů 24.9.2013 12.45 – 13.30 Činnost týmu zpětnovazebních konzultantů Plán návštěv Příprava návštěvy Vlastní návštěva a výstupy Romana Nováčková novackova@komora.cz 1

ZVK – plán a příprava na návštěvu Plán návštěv - ke 20. v měsíci zašlete vyplněný plán 8 návštěv na daný měsíc v počtu emailem novackova@komora.cz (vzor ke stažení na webu agentura) Příprava - s čím vstupujeme do firmy?   Vstupy Kde najdu Profil firmy dle www – aktuálně nabízená volná místa , regionální deníky – inzerce, stránky úřadů práce www firmy Porovnání www NSP / NSK - existuje typová pozice příp. PK, ověření plánu PK 2013 Web agentura – PK schválené k tvorbě 2013 Vytištěné povolání / kvalifikační, hodnotící standard dle poptávky volných míst, příp. oboru firmy – pro prezentaci na místě www.nsp.cz pro povolání, www.narodnikvalifikace.cz pro PK Složení SR – kdo z firem je zastoupen v SR Počty zkoušek v daném oboru Web agentura – seznam SR Příklady využití v regionu – Report návštěv „ IN „ Web agentura – REFERENCE NSK Aktuální počet prozkoušených PK Web agentura - Přehled zkoušek PK Podklady pro tvorbu RL/revize/ ident. list stvrzovatele Web agentura – příslušná složka 2 2

ZVK – sjednání návštěvy Co nabízíme Setkání se zástupcem regionálního partnera HK Představení nového nástroje pro vyhledávání kvalifikovaných odborníků z pracovního trhu, novou cestu pro odměňování nebo porovnání výkonu Spolupráci při mapování personálních potřeb, pomoc při komunikaci s obornými techn. školami, příp. vzdělavateli Informace o „konkurenci“v kontextu využívání NSK Možnost zapojení odborníků z firmy do projektu (honorovaná činnost) Téma ke spolupráci na úřadech práce, novou cestu využívání rekvalifikací Podporu při spolupráci a komunikaci mezi zaměstnavateli, cechy, živnost. Společenstvy a vzdělavateli Ocenění firmy za inovátorský přístup při využívání NSK 3 3

ZVK – průběh návštěvy Průběh návštěvy - všechny uvedené dotazy směřují na možnost využití NSK/NSP :   S-ituační otázky P-roblém : „Co vidíte jako zásadní?“ I –ndikace řešení: „Pomohlo by Vám…“ N –návrh řešení „Řešením může být např. „ Počet zaměstnanců? Přijímali jste v poslední době? Jaké profese? Zjištění poptávky / potřeb firmy – identifikujeme nedostatkové profese, specifické obory, specializace Z čeho vycházíte při porovnávání kvality / odbornosti zaměstnanců? Identifikujeme nástroje používané na popis prac. pozic/ činností / hodnocení Inzerujete? Využíváte personální agentury? Podle čeho tvoří popis hledané pozice? Uvádějí do kvalifikačních požadavků PK? Slyšeli o PK? – Potenciál na nové RL příp. REVIZE Jaká je kvalita odborníků? Zjišťujeme zda a jakým způsobem řeší zapracování do praxe, z čeho vycházejí při stanovení výkonu a jak sledují posun při zapracování. Návazně porovnání dlouhodobého výkonu – motivace/odměňování. Možnost oslovení STVRZOVATELE Zajišťujete školení? Využíváte rekvalifikací? Podle čeho definujete výstupy/cíle školení. Hodnotící standard PK je závazný pro obsah rekvalifikace a účastník musí na závěr zvládnout zkoušku z PK. Pokud sami školí, mohou využít pro školení vlastních zaměstnanců. Potenciál pro činnost AOs – ověřování znalostí a přezkušování. Možnost AOS Spolupracujete se školami? Standardy PK je možné využít ve výuce odborných škol v rámci školních vzděl. programů . Zakomponovat do osnov a tím ovlivnit kvalitu žáků. Využíváte ISO? Využíváte programy ESF? Popisy pozic i činností využijete pro doložení ISO norem. Jak je na tom konkurence? Co by Vám nejvíce pomohlo? 4 4

ZVK – Proč? CÍL - dovést firmy k využívání NSK / zajistit zpětnou vazbu sektorovým radám Možnosti zapojení zaměstnavatelů do tvorby NSK Návrhem vzniku nových nebo návrhem úpravy stávajících PK Hodnocením správnosti kvalifikačních standardů v roli stvrzovatele Ověřováním znalostí jako Autorizovaná osoba a přezkušováním zajemců o získání PK Implementací nástrojů NSK ve firemní praxi = podklad pro certifikaci Inzerce pracovního místa s uvedenou možností PK Hlášení volného pracovního místa příslušnému Úřadu práce Popis pracovní pozice nebo činnosti s využitím PK Adaptační plán využívající popisy NSK Interní plán vzdělávání nebo popis školení zaměstnanců zakončený zkouškou PK Kariérní plán vytvořený dle PK Schválení žádosti Autorizované osoby dle zákona 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání 5

Ocenění firem za implementaci NSK Čestný certifikát NSK v praxi ocenění inovativního přístupu, prokázání využívání NSK ve firmě, včetně zajištění patřičné propagace prostřednictvím zpětnovazebních konzultantů - prodloužené ruce SR Konzultanti kontaktují zaměstnavatele ve svých regionech po celé ČR - vybaveni PR materiálem NSK2 Zajištění PR propagace dle domluvy se zaměstnavatelem Slavnostní převzetí certifikátu 3.10.2013 Konference NSK – pozvěte firmy s potenciálem využití!!! 13.11.2013 v rámci Stálé konference předsedů SR 3.12.2013 v rámci tiskové konference v Brně

ZVK – podněty z návštěv Další dotazy z praxe Zapojení úřadů a občanů? Propagace a implementace NSK je směřována na všechny cílové skupiny: občany, ministerstva, příslušné úřady, regionální správa, školy, vzdělávací instituce, ministerstva Hlavní cílovou skupinou ZVK jsou ZAMĚSTNAVATELÉ Zapojení škol a vzdělávacích firem? Školy jsou v rámci mechanismu ŠVP a RVP přímo zapojeny Vzdělavatelé hrají důležitou roli zejména v kvalitě přípravných a rekvalifikačních programů – NSK vytváří tlak na odbornou kvalitu poskytovaných školení. Bezpečnostní služby Zákonná povinnost zaměstnávat na základě zák. 179/2006 Sb. – PK strážný, detektiv Zjednodušit, příliš obsáhlé pro podnikatele, nesrozumitelná, chybí zdůvodnění pro praktické využití Systém se vyvíjí a postupně a na základě zpětné vazby a reakce uživatelů i zaměstnavatele pracujeme úpravě Propojení s živnostenským zákonem? HK i SP se dlouhodobě snaží o provázání PK zejména s vázanými nebo koncesovanými živnostmi tak, aby PK byly podkladem pro udělování živností. 7 7

Implementace ZVK –firmy NSK „IN“ K čemu mohou firmy NSK použít? K čemu firmy NSK používají? vzorek 200 firem NSK „IN“: Zdroj: Monitoring / internet 102, TR – , Síť SR 61 Inzerce pracovního místa s uvedenou možností PK Hlášení volného pracovního místa příslušnému Úřadu práce Popis pracovní pozice nebo činnosti s využitím PK Adaptační plán využívající popisy NSK Interní plán vzdělávání nebo popis školení zaměstnanců zakončený zkouškou PK Schválení žádosti Autorizované osoby dle zákona 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání ISO normy – certifikace jakosti 101 – Autorizace, společnost je AOs 57 – Popis školení zakončeného zkouškou PK 22 – Inzerce pracovních míst 6 – Osvědčení o PK zaměstnanců 1 – Mzdové systémy 1 – ISO audit řízení – splnění kvalifikačních požadavků OFF 677 ON 1567 IN 200 Reporty firmy navštívené 2013 = 2444, 8 8

Implementace reakce firem Proč firmy NSK nepoužívají - NSK Jednatel má svůj systém, Nezájem o nové „projekty“ Špatná zkušenost s UP Profese se řídí svými předpisy (STK) Nekomplikované profese (balič, kuchař, seřizovač – nepotřebují „na to systém“ Nevidí v PK benefit Řízeno zahraniční mateřskou spol. Jako malá firma (4 OSVČ) nevidí využití pro firmu, spíše individuálně pro sebe Firma řeší aktuální nedostatek zakázek, nyní nemá kapacity na další Obory : stavebnictví 12, ost. služby 7, chemie 6, IT 5, doprava 2, os. služby 3, elektrotech 3, potravin, 2, zemědělství 2, strojírenství 2, hutnictví 1, mang. a správa2 , ost. služby, bankovnictví 1 , polygrafie 1 9 9

Na Implementaci NSK se dále podílejí Sektorové rady Firmy hlášené v rámci hodnocení excelence 2012 Zajistit doklady (odpovědný člen SR, termín) Členské organizace SR Využívají a jak? Nevyužívají – zdůvodnění? Konsorcium řešitelů Memorandum o spolupráci HKČR a GŘUP, zapojení pracovníků z UP Široká veřejnost a odborníci, školy Ministerstva   10 10

ZVK – Výstupy Zadejte si do kalendáře termíny pro dodávání výstupů: Pracovním sdíleným prostředím pro ZVK je tzv. projektový „web agentura“ – všechny pracovní podklady, PR materiály, vstup pro plán návštěv a reporty návštěv Zadejte si do kalendáře termíny pro dodávání výstupů: 1. Ke 20. v měsíci: plán návštěv poslat emailem (vzor ke stažení na webu agentura) http://wwwinfo.mfcr.cz/ares/ares_es.html.cz 2. Do konce měsíce: a) zpracovat výkaz práce – tvorba.narodnikvalifikace.cz b) zpracovat report z návštěvy – web agentura on-line K reportu na webu agentura jako přílohy scanovat/přikládat podklady k tvorbě (tj. RL, revize, stvrzovatele, Aos) příp. doklady o implementaci tj. scan inzerátu, scan školení….

Shrnutí – než vstoupíte do firmy Soustavy NSK/NSP – seznamte se www stránkami Osvojte si  přínosy NSK pro zaměstnavatele – viz. TVORBA a IMPLEMENTACE NSK Výstupy, které budete získávat – rodný list, návrh na jeho revizi, Autorizovaná osoba, stvrzovatel – seznamte se s nimi (viz. Web agentura) Ověřte si funkčnost on-line přístupu na web agentura a do tvorbanarodnikvalifikace.cz

Další kroky Výkaz práce – září tvorbanarodnikvalifikace.cz – zadat do 25.9. Činnosti do výkazu práce: Školení týmu ZVK- 24.9. – 6 hodin Samostudium – kolik hodin? 2. Plán návštěv říjen – 10 firem – poslat do 30.9. poslat na Petr.havrda@nuv.cz Kontakty z projektu Koncept 3. Společná porada týmu, úterý 26.11. od 13. hod – 15. hod

Neváhejte se na nás obrátit PR VZ NSK2 - kontakty Neváhejte se na nás obrátit Vytvoříme prezentace na Vaše vystoupení Pomůžeme s články Budete vědět o probíhající zkoušce PK z Vašeho oboru, o které by bylo dobré napsat S podnětem jak efektivně a nenákladně (bohužel PR NSK nemá takové prostředky na PR jako mělo NSP) prezentovat dobré výsledky Vaší práce kontaktujte nás! Jana Svobodová11 809 svobodova@komora.cz Monika Kubertová kubertova@komora.cz Eva Novotná novotna@trexima.cz Kristýna Bendíková kbendikova@spcr.cz

Těšíme se na spolupráci  Děkujeme za pozornost Těšíme se na spolupráci  Romana Nováčková, novackova@komora.cz Petr Havrda, petr.havrda@nuv.cz