Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Maria Curie-Skłodowska
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Jádro atomu Předmět: Fyzika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_22.
Umělá radioaktivita a rozpadové řady
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
50. Jaderná fyzika II.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Maria Curie-Skłodowska
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ59 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 15.
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_401.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_376 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Radioaktivita.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ50 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Antoine Henri Becquerel
2. ročník učebních oborů 4. Fyzika atomu.
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Jaderná Energie.
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Jaderná energie Radioaktivita.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_380 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Jaderná energie.
Antonie Henri Becquerel
JADERNÁ FYZIKA Jaderná energie
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 20.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Marie Curie-Sklodowská
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_18_F9_Hanak TÉMA: Jaderná energie
Marie Curie Sklodowska
Atomová jádra, radioaktivita
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Radioaktivita
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_379 Jméno autora: Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník: 1. ročník Datum vytvoření: 10. 6. 2014

Přírodovědné vzdělávání Tematická oblast: Radioaktivita Předmět: Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Tematická oblast: Radioaktivita Předmět: Fyzika Anotace: Prezentace se zabývá vznikem radioaktivního záření. Žáci se seznámí s jednotlivými typy radioaktivního záření, ochranou před jednotlivými typy radioaktivního záření a využitím radioaktivního záření. Klíčová slova: Záření alfa, záření beta, záření gama. Druh učebního materiálu: Prezentace

Přirozená radioaktivita

A.H.Becquerel Antoine Henri Becquerel 15. 12. 1852 Paříž – 25. 8. 1908 Le Croisic (Francie) francouzský fyzik nositel Nobelovy ceny za fyziku v roce 1903 za objev přirozené radioaktivity objev radioaktivního záření byl víceméně náhodný 1896 Becquerel studoval fluorescenci uranových solí vložil fluorescenční minerál mezi fotografické desky (které měl uryté před světlem v šuplíku psacího stolu) když chtěl tyto desky použít, zjistil, že na ní došlo k chemickým změnám, jako když by byla ozářena světlem z toho usoudil, že soli vyzařují záření ale jiné než světelné povahy

Marie Curie Skłodowská a Pierre Curie podíleli se na objasnění vzniku radioaktivního záření 1903 získali Nobelovu cenu společně s A.H. Becquerelem 1911 získali druhou Nobelovu cenu za navržení postupu pro izolaci čistého radia přínos manželů Curieových objevení a izolace dvou radioaktivních prvků polonia (název na počest Polska- rodné země M. Curie Skłodowské) a radia použití záření k léčbě rakoviny technika dělení radioizotopů

Základní rozdělení radioaktivity přirozená radioaktivita samovolný děj probíhající v přírodě dochází k rozpadu atomového jádra rozpadem dochází k přeměně prvku na jiný je doprovázeno vyzářením částice a energie tři základní rozpady α rozpad β rozpad záření umělá radioaktivita člověkem vyrobené prvky, které v přírodě neexistují používá se např. urychlování částic,

α rozpad proud letících jader helia (4 2He) jádro má kladný náboj obsahuje protony a neutrony proto lze toto záření vychýlit v elektrickém poli částice jsou „velké“ a proto je jejich prostupnost materiálem velice malá lze je zastavit listem papíru jsou známy čtyři rozpadové řady

Rozpadové řady uranová rozpadová řada aktinuranová rozpadová řada začínající uranem 23892U a končící olovem 20682Pb aktinuranová rozpadová řada začínající uranem 23592U a končící olovem 20782Pb thoriová rozpadová řada začínající thoriem 23290Th a končící olovem 20882Pb neptuniová rozpadová řada (umělá) začínající neptuniem 23793Np a končící thalliem 20581Tl

β rozpad proud letících elektronů elektron má náboj mínus „–e“ označován jako β- rozpad obecný zápis: např: kde se vezme elektron, který se uvolní?

ale také náboj plus „+e“ který se označuje jako pozitron pozitron je antičástice k elektronu záření má záporný náboj a proto je lze vychýlit v elektrickém poli částice β je menší než částice α, proto je její pronikavost daleko větší k zastavení je potřena 1cm plexiskla nebo 1 mm olova

 záření záření, které doprovází předchozí dva rozpady nevzniká „samo o sobě“ záření, které má největší energii elektromagnetické záření proud rychle letících fotonů částice nemají náboj, proto je nelze vychýlit v elektrickém poli k ochraně (odstínění) je třeba použít kov o vysoké hustotě např. olovo čím je vyšší hustota, tím slabší vrstva k odstínění stačí

Ionizující záření všechny tři druhy radioaktivního záření mohou reagovat s látkou a poškodit ji čím je větší energie, tím silněji záření na látky působí použití hlásič kouře tomograf ochrana plodin v zemědělství (před setím, před převozem – jablka) určování stáří archeologických objevů

Zdroje a literatura zdroje literatura WIKIPEDIE. Radioaktivita [online]. [cit. 9.6.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Radioaktivita WIKIPEDIE. Marie Curie Sklodowská [online]. [cit. 9.6.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Maria_Curie-Sk%C5%82odowska alfa rozpad ŠTEFANIKOVA HVĚZDÁRNA. Radioaktivita [online]. [cit. 9.6.2014]. Dostupný na WWW: http://observatory.cz/static/vystavy/castice/4-radioaktivita.php rozpadová řada WIKIPEDIE. Rozpadová řada [online]. [cit. 9.6.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozpadov%C3%A1_%C5%99ada beta rozpad WIKIPEDIE. beta záření [online]. [cit. 9.6.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1%C5%99en%C3%AD_beta ionizující záření – využití ČEZ. Jaderná energie [online]. [cit. 9.6.2014]. Dostupný na WWW: http://www.cez.cz/edee/content/microsites/nuklearni/k23.htm literatura