Robustní vyrovnání Věra Pavlíčková, únor 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADY EKONOMETRIE 6. cvičení Autokorelace
Advertisements

Statistická indukce Teorie odhadu.
Testování statistických hypotéz
Lineární model posteriorní hustota pravděpodobnosti lineární model:
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1. -Síť splňující konkrétní konfigurační a kvalitativní požadavky daného inženýrského či jiného projektu. -Důvody vzniku účelové.
Odhady parametrů základního souboru
Plošná interpolace (aproximace)
Cvičení 6 – 25. října 2010 Heteroskedasticita
4EK211 Základy ekonometrie Autokorelace Cvičení /
Lineární regresní analýza Úvod od problému
ZÁKLADY EKONOMETRIE 2. cvičení KLRM
3. PRINCIP MAXIMÁLNÍ VĚROHODNOSTI
Objem dřeva porostu (=porostní zásoba, hmota)
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
Získávání informací Získání informací o reálném systému
FI-02 Fyzikální měření Hlavní body Fyzika je založena na experimentu. Plánování měření a zpracování dat. Chyby měření. Chyby.
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
CHYBY MĚŘENÍ.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Rozbor přesnosti vytyčení
Základy ekonometrie Cvičení října 2010.
Metodika měření svislých posunů staveb
ŠÍŘENÍ A PŘENÁŠENÍ CHYB A VAH
Měření fyzikální veličiny
Metody vyrovnání nivelačních sítí
Inženýrská geodézie 2 Doporučená literatura:
Inženýrská geodézie 2009 Ing. Rudolf Urban
Praktické využití regresní analýzy Struktura národního hospodářství a znečištění ovzduší v tranzitivních ekonomikách: Případ České republiky Gabriela Jandová.
Lineární regresní analýza
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Odhad metodou maximální věrohodnost
Princip maximální entropie
Experimentální fyzika I. 2
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Přesnost a spolehlivost v účelových sítích Bc. Jindřich Poledňák.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Normální rozdělení a ověření normality dat
Hodnocení přesnosti měření a vytyčování
PSY717 – statistická analýza dat
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
V experimentu měníme hodnotu jedné nebo několika veličin x i a studujeme závislost veličiny y. - např. měníme, ostatní x i bereme jako parametry ( , ,
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
7. Polohové vytyčování 1. Úvod 2. Polohové vytyčovací sítě - rozdělení - stabilizace 3. Polohové vytyčování 1.Úvod 1 Inženýrská geodézie 1-7.
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Aritmetický průměr - střední hodnota
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
Vícerozměrné statistické metody Vícerozměrné statistické rozdělení a testy, operace s vektory a maticemi Jiří Jarkovský, Simona Littnerová.
IV..
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů  t-test pro nezávislé výběry  t-test pro závislé výběry.
Základy zpracování geologických dat R. Čopjaková.
Experimentální metody v oboru – Přesnost měření 1/38 Naměřená veličina a její spolehlivost © Zdeněk Folta - verze
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Chyby měření / nejistoty měření
Přednáška č. – 4 Extrémní hodnoty a analýza výběrových souborů
Přednáška č. 3 – Posouzení nahodilosti výběrového souboru
Úvod do praktické fyziky
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Pokročilé neparametrické metody Validační techniky
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Základy statistiky.
Princip max. věrohodnosti - odhad parametrů
Transkript prezentace:

Robustní vyrovnání Věra Pavlíčková, únor 2014

Stručně o vyrovnání Při měření sítí jsou změřeny nadbytečné veličiny Abychom dosáhli jediného výsledku, měření opravíme tak, aby opravy vyhovovaly stanovené podmínce Nejčastěji se používá vyrovnání metodou nejmenších čtverců

Metoda nejmenších čtverců Opravy vyhovují podmínce Σpv2 je minimální Výhody Jednoduchý výpočet Nevytváří příliš velké opravy ->výsledky se příliš neliší od měřených hodnot Metoda je všeobecně známá, používaná a tedy prověřená Nevýhody Správné fungování MNČ předpokládá normální rozdělení chyb I malé odchylky od normálního rozdělení pravděpodobnosti mají značný vliv na kvalitu výsledku->jen několik hrubých chyb může znehodnotit jinak kvalitní měření.

Normální rozdělení Náhodné chyby odpovídají normálnímu rozdělení Oscilují kolem nulové hodnoty Pravděpodobnost výskytu kladné a záporné chyby určité velikosti je stejná

Robustní statistické metody Oproti klasickým metodám si zachovávají funkčnost v určitém okolí normálního rozdělení neselžou při „mírném“ nesplnění požadavku na normální rozdělení chyb, tj. pokud jsou správná měření kontaminována odlehlými měřeními Čím větší odolnost vůči odlehlým měřením, tím robustnější metody

Robustní vyrovnání Využívá se pro vyhledání hrubých chyb a jejich vyloučení z výpočtu Samotné vyrovnání je následně provedeno metodou nejmenších čtverců Malé množství chybných měření lze odhalit testy odlehlých měření, v případě vyšší kontaminace je vhodné (nutné) použít pro jejich identifikaci robustní vyrovnání

rozdělení Nejrozšířenější třídy odhadů robustní statistiky jsou: M-odhady jsou založeny na metodě maximální věrohodnosti (maximum-likelihood) L-odhady jsou založeny na výpočtu lineárních kombinací pořadových statistik a R-odhady jsou založeny na neparametrických testech

M-odhady

M-odhady Hledá řešení, které je nejpravděpodobnější Jako podezřelá měření bere měření s největší opravou Normovaná chyba Normovaná oprava Korekční člen w představuje určitou váhu měření, jejichž velikost je přímo závislá na velikosti normované opravy, tj.

M-odhady Koeficienty w se sestaví do diagonální váhové matice W Tato matice se použije jako matice vah ve zprostředkujícím vyrovnání Váhy wi závisí na opravách vi, tj. na odhadu neznámých x. Odhad tedy musí být určován iterativně, jako první aproximaci lze použít výsledek metody nejmenších čtverců.

Huberův M-odhad Až na násobný koeficient se jedná o metodu nejmenších čtverců a metodu nerobustní, váha je konstantní wi = 1. Volí se konstanta c, která závisí na četnosti odlehlých měření Vlivová funkce ψ při MNČ Vlivová funkce ψ při Huberově M-odhadu

Huberův M-odhad Váhy se volí podle předpisů Odvození je pro případ, kdy jsou všechna měření stejně přesná. Pokud máme různě přesná měření, wi se použije jako násobný koeficient.

Použitá literatura 18. Metody robustního odhadu. IngGeo - portál inženýrské geodézie. Dostupné z: http://inggeo.fsv.cvut.cz/wiki/doku.php?id= 04_teorie_chyb:0418_robustni_odhad Prezentace diplomové práce: Kontrola stability sítě v reálném čase pomocí přístroje Leica TCA2003, Petr Polák. Dostupné z: svambor.borec.cz/diplomka/poli.ppt Česká statistická společnost. Dostupné z: http://www.statspol.cz/robust

Děkuji za pozornost Konference ROBUST je nejvýznamnějším setkáním statistiků pořádaným Českou statistickou společností (pořádaná poprvé v r. 1980 a dále každý sudý rok jako letní či zimní škola, původně organizovaná JČSMF, později JČMF za podpory ČStS).