VY_32_INOVACE_ICT2.5_3_51 Anotace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Advertisements

Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady A: VÝRAZY Autor: Petr Halama – Mgr. Alena.
Lineární rovnice 8.-9.ročník
Druhá mocnina dvojčlenu
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
AnotaceMateriál tvoří prezentace. Vyjádření vlastnictví, popsat předmět, určit barvu. AutorMgr. Olga Medunová JazykFrancouzština Očekávaný výstup Naučit.
Anotace Žák uvádí rozdíly mezi jednotlivými státními zřízeními a lokalizuje evropské monarchy VY_32_INOVACE_ICT2.5_ Autor Mgr. Rita Sobková Jazyk.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Ozonová díra.
CELÁ ČÍSLA.
Matematika – opakování 4
AnotacePrezentace, která se zabývá výpočtem procentové části. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci vypočítávají procentové části.
Anotace Prezentace, která se zabývá prvočísly a čísly složenými AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci rozliší prvočíslo a číslo složené.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
AnotaceStavba atomu, složení a stroktura atomu AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák si osvojí dle PSP složení a strukturu atomu,
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Násobení mnohočlenů.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Anotace Prezentace, která se zabývá dělitelností přirozených čísel. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci rozliší násobek a dělitel. Speciální.
 VY_32_INOVACE_16_12  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Téma: RACIONÁLNÍ ČÍSLA - ÚVOD
ICT VL Naše okolí 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Ultrafialové záření.
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec.
Téma: Trojčlenka Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/2_098.
Jednotky času - procvičování
ICT M 5.R. Desetinná čísla
AnotacePrezentace, která se zabývá výpočtem obsahu trojúhelníka. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci vypočítávají obsah trojúhelníka.
AnotacePrezentace, která se zabývá úvodem do poměru. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci zjišťují co je poměr v matematice.. Speciální.
Úrokový počet Prezentace_13 Mgr. Silva Vaňková OPČ_Úrokový počet
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Rozmanitost přírody Živá příroda, podmínky života na Zemi
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Pojmenuj domácí zvířata
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VY_32_INOVACE_23_07 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Anglický jazyk Název materiálu – How many…………? Anotace – Žáci se seznámí se základní.
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly II Anotace: Prezentace obsahuje příklady k procvičení učiva počítáme s velkými čísly. Prezentace je prezentována.
Žáci procvičují znalosti o stavbě věty,souhlásek, samohlásek. Autor
Vzájemná poloha dvou kružnic
Tvar, velikost a pohyby Země
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti třemi. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná třemi. Speciální.
AnotaceZařazení vody do systému látek AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí a utřídí druhy vod, způsoby čištění vod,
Sloh - pohádky Hádej pohádku
AnotacePrezentace, která se zabývá násobením a dělením racionálních čísel. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci násobí a dělí zlomky.
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Poznej volně žijící zvířata
Otázky osobní, sociální zralost Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Anotace Žáci si zvyšují slovní zásobu, učí se soustředěně naslouchat mluvenému textu, reprodukují text, probíhá asociace dle obrázků Autor Mgr. Eva Dvořáková.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - SVĚTLO Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_ICT2.5_3_51 Anotace Žáci se seznamují s pojmem kožní fototyp, UV faktor a s nebezpečím opalování, určí u sebe kožního fototyp VY_32_INOVACE_ICT2.5_3_51 Autor   Mgr. Rita Sobková Jazyk Čeština Očekávaný výstup seznámí se s UV zářením a jeho vlivem na člověka Speciální vzdělávací potřeby - žádné – Klíčová slova melanom, opalování, kožní fototyp, krém Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina 12 - 15 let / 9.ročník Celková velikost

Požadavky na ochranu před slunečním zářením Opalování Bez slunce a UV záření bychom žít nemohli, ale vysoké dávky UV záření mají pro náš organismus velmi negativní vliv a škody, které může toto záření napáchat, jsou nenapravitelné. Požadavky na ochranu před slunečním zářením Pro jakýkoliv pobyt na slunci, ať už se jedná o cílené opalování nebo třeba pěší turistiku, je nezbytné chránit pokožku kvalitními ochrannými přípravky. Ty zabrání nejen průniku škodlivého UV záření, ale také zajistí nezbytné promazání a hydrataci namáhané pokožky.   Na přípravky na ochranu proti slunci (dále opalovací krém) klademe dva základní požadavky: Kvalitní blokace UVA a UVB záření  -  UV filtr Vysoká odolnost proti otěru a vodě

Co ochranný faktor znamená? Co je UV filtr? UV filtr je speciální látka, která zabraňuje nežádoucímu působení UV záření na naši pokožku kůži. UV filtrů existují dva typu: chemické UV filtry  - UV záření pohlcují, fyzikální UV filtry -  UV záření odrážejí.   Co je ochranný faktor? Různé stejné krémy s různým ochranným faktorem blokují UV záření v jiné míře. A podle toho, jak moc obsažený UV filtr zabraňuje pronikání UV paprsků, se určuje ochranný faktor. Tento ochranný faktor je nejdůležitějším vodítkem při výběru vhodného opalovacího krému a pro každého jedince je vhodný ochranný faktor jiný. Co ochranný faktor znamená? Ochranný faktor je číslo, které udává, kolikrát déle můžeme být na slunci bez rizika poškození/spálení, než kdybychom opalovací přípravek nepoužili. Většinou platí, že čím vyšší je ochranný faktor opalovacího krému, tím delší pobyt na slunci bez rizika spálení krém umožňuje.

Rozdělení typů pokožky a ochranný faktor Pokožka každého z nás je na sluneční záření citlivá jinak. Někdo je světlý typ, který se spálí po pěti minutách, někdo je od přírody tmavší a může být na slunci třeba hodinu bez nutnosti použít jakýkoliv opalovací krém. Za tímto účelem vzniklo rozdělení pokožky do základních fototypů, kde jsou stanoveny maximální délky pobytu  na slunci bez jakékoliv ochrany (doba vlastní ochrany). Ochranný faktor pak udává, kolikrát déle nám opalovací krém umožní tuto dobu prodloužit. Vynásobením doby vlastní ochrany pleti ochranným faktorem použitého opalovacího krému  dostaneme dobu, po kterou se můžeme opalovat bez nebezpečí spálení a poškození kůže.

 

Mám ochranný faktor 20, jak dlouho mne bude chránit? Příklad: Jaký faktor mám použít? Od vystavení pokožky slunci do její zčervenání uběhne 13 minut. Chcete jít dopoledne na pláž a chcete tam být od 10:00 do 12:30, to je celkem 150 minut. 150 / 13 = 11,5. Pro Vaši potřebu by tedy měl plně dostačovat opalovací krém s ochranným faktorem 15.   Mám ochranný faktor 20, jak dlouho mne bude chránit? 20 * 13 = 260 minut. Ochranný faktor vás bude chránit cca 4 hodiny.

  Vlastní ochranná doba Doporučený OF tuzemsko Doporučený OF jižní oblasti Fototyp 1 5 – 10 Prvních 5 dní 16 30 Následující dny 12 20 Fototyp 2 10 – 20 10 Fototyp 3 15 - 25 6 Fototyp 4 25 – 35 4

http://obrazky.cz/?q=bioderma http://www.liposukce.cz/editor/image/stranky3_galerie/obrazek_60.jpg http://www.vitalia.cz/clanky/tri-nejvetsi-bludy-o-opalovani/ http://www.coop.cz/magazin/2_2003/leto_a_slunce.html http://www.alphega-lekarna.cz/web/consumer-facing/uzivejte-si-slunce-bez-obav