U z l o v á n í.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola materiálu aneb ČÍM a CO, JAK, KDE měříme
Advertisements

Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
Odbornost HASIČ I. – III. stupně
P Ř I R O Z E N É S U Š E N Í Ř E Z I V A
Vodiče elektrického proudu.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Technika drhání – macramé Mgr. Marie Ondroušková
Přímá úměrnost - opakování
THROW to 2nd Base. Dovednosti Catchera Catcher Leader týmu  Vedení týmu  Vztah s UMP a P Catcher Hardest worker  Blokování  Postavení na HP  Hry.
Úvod do předmětu Technologie
Výroba ovečky k biblickým postavičkám
Digitální učební materiál
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Návod,jak postavit draka je lehký, najdete ho na poslední stránce.
Tepelné vlastnosti dřeva
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
Síla, která brání pohybu objektu po ploše.
Strojírenství Stavba a provoz strojů Brzdy ST27 Ing. Michal Jelínek.
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby IZOLACE PROTI OHNI STA2
JEDNODUCHÉ STROJE.
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem pevná a volná.
Co je to kladka Kladka je jednoduchý stroj, jehož hlavní částí jsou kolečko a provaz. Kladka se používá především pro zvedání těles a pro změnu směru působení.
Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Něco o jednoduchých strojích
Měření hustoty kapaliny pomocí rovnoramenných vážek
Jistící pomůcky Použité zdroje: Metodika HO Šakal Metodika ClimbOn
Názvosloví Schodišťový prostor – prostor v němž bude umístěno schodiště. Schodišťové rameno – konstrukce, která má min. 3 stupně a spojuje různé výškové.
Výměna poškozených prvků střech
STROJÍRENSTVÍ Stavba a provoz strojů Spoje a spojovací součásti (ST22)
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
ZÁVĚSNÝ DRŽÁK NA KVĚTINÁČ
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.14/
Mechanické vlastnosti dřeva
Lepení dřeva Teorie lepení
(kladka,páka,nakloněná rovina,kladkostroj)
Řezání – pily Druhy pil Řezání patří k základním truhlářským úkonům.
Vodiče elektrického proudu.
Lano Použité zdroje: Použité zdroje: - Metodika HO Šakal Lanex -
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Šplh po laně - prusíkování
Účel tesařských konstrukcí
Aktivizační hodina TV: horolezectví
1. PREZENTACE ZE ZÁKLADŮ TEORIE HROMADNÉ DOPRAVY Základní pojmy Ondřej Kališ
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA maturitní obor: STAVEBNICTVÍ zaměření: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 6.Lešení Zpracoval: Ing. Josef Svoboda Předmět: Pozemní stavitelství.
Technické prostředky v požární ochraně Nářadí na požární sport.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
AnotacePracovní list k procvičení znalostí o jednoduchých strojích AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Ročn í k: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ š ablonyIII/2 Inovace a zkvalitněn í výuky prostřednictv í m ICT Vzděl á vac í obor: Strojnictví.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie zateplování staveb a povrchových.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV:Kladky TÉMATICKÝ CELEK:Pohyb těles. Síla ČÍSLO.
Gymnázium Jakuba Škody Kvinta B Libor Macháček, Libor Lanč, Jiří Hadwiger, Ondřej Bartók, Tomáš Riedl
Gymnázium Jakuba Škody V.B Jan Čech, Lupač Tomáš, Ngo The Vinh, Ondřej Janda
TV 63 Výstup na žebřík a vytvoření prvního proudu Útok s automobilovou vysokozdvižnou plošinou Zpracoval: nprap. Ing. Marek Klívar Zpracováno:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s. AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_215_FYZIKA_KLADKA TÉMA: KLADKA ČÍSLO.
Lezení I Lezení I Lucie Ambrožová.
Směr svislý a vodorovný
Technické prostředky v požární ochraně
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
VY_32_INOVACE_6/05_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Náramek Shamballa Praktické činnosti
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Fyzika 8.ročník ZŠ Mechanická práce, kladky. Creation IP&RK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
JEDNODUCHÉ STROJE KLADKA
Náramek Shamballa Praktické činnosti
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Transkript prezentace:

U z l o v á n í

Síla provazu Ideální síla cvičného provazu je od 0.5 cm do 1 cm. Slabší provázek je nevýhodný, protože uvázaný uzel je špatně čitelný. Silnější zase proto, že zabírá zbytečně mnoho místa a hůř se s ním manipuluje.

Plochá spojka uzel vhodný k uvazování obvazů a třícípých šátků, ke spojení stejně silných nebo přibližně stejně silných provazů a lan. další název: ambulanční spojka

Lodní smyčka používá se hlavně k přivazovaní lodí, napínacích lan stanů, kotev (nejenom lodních), kůlů, k zavazování pytlů. váže se přímo nebo se také nahazuje. čím více je namáhána, tím více se utahuje.

Tesařský uzel slouží k rychlému zabezpečení lana ve smyčce, možno ho rychle použít. Velmi se osvědčuje při zvedání klád, dřevěných konstrukcí i požárního nářadí. Je jej možno velmi rychle uvolnit. používá se o záchytného lama při vázání sacího koše, při vytahování hadic do pater a při vytahování nářadí další název: tesařský úvazek, dřevařská smyčka

Zkracovačka slouží ke zkrácení dlouhých lan a provazů, napínacích lanek stanů.

Úvaz na proudnici slouží k uvázání proudnice, aby se mohlo vedení vytahovat např. do pater budov nebo transportovat přes překážky či vodní toky ap.

Osmička je jednoduchý základ pro vázání dalších uzlů. váže se na konci provázku, aby se netřepil a nevyvlékal z dírek. lze ji využít jako stupně na laně pro šplh (asi po 40 cm) nebo jako ozdobu.

Volné ouško váže se uprostřed lana. slouží k uvazování lodi, je začátkem při pletení řetízků. vhodný uzel pro nácvik zručnosti práce s provazem a rychlosti vázání pro malé děti.

Liščí smyčka slouží k přivazování pevných kruhů uprostřed lana, háků a kulatin. Je důležitá zvláště v horolezectví. další názvy: prusík, posuvka, stoupačka

Farmářská smyčka slouží k uvazování lan ke kruhům a kůlům, stahování dřeva v lese, uvazování zvířat.

Pevné poutko používá se v horolezectví, ve vodních sportech k upevňování vlečné šňůry, k upevnění lana na háky, na laně vedle sebe jako žebřík.

Dračí smyčka používá se ke spouštění břemen, v horolezectví. Její přednost spočívá v tom, že se nestahuje, avšak při zatížení se pevně sevře a neprokluzuje. učíme se ji vázat přímo na vlastním těle. Umísťuje se na prsou a v podpaží. další název: pevná smyčka

Křížová spojka slouží ke spojení dvou stejně silných lan či provazů. Je to velice pevný spoj, který se po utažení špatně rozvazuje.

Škotová spojka = tkalcovský uzel používá se ke svazování provazů nestejné síly, provazu a látky, uvazování stanových dílců, ve tkalcovství.

Rybářská spojka vhodná ke svazování tenkých provázků, vláken z umělé hmoty, rybářských vlasců apod. používá se pro bezpečné spojení dvou lan i nestejných průměrů. Snadno se váže i rozvazuje. jde v podstatě o dvě jednoduchá očka, uvázaná každá na jiném laně okolo lana druhého tahem lan obě očka k sobě

Napínací zkracovačka hodí se zvláště ke zkracování kotvících lanek stanů – je rychlá a spolehlivá.

Uherský uzel úhledný, pevný a přitom se dá snadno rozvázat. Používá se k pevnému ukotvení lan, stavbě provazových mostů apod.