Persie a muslimský svět

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Královéhradecký kraj.
Advertisements

Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Nizozemsko.
ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Plzeňský kraj                  Plzeňská brána Lucie Valentová, 9.C.
STŘEDNÍ VÝCHOD.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Velká Británie.
Somálsko.
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
Vypracoval Martin Vincens Gymnázium Havlíčkův Brod
NEBEZPEČNÁ TEOKRACIE Lenka Čechurová, 4.A
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Světový oceán.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Jihozápadní Asie.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
Al-Džumhuríja al-Irákíja
Státy východní Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
Společenské a hospodářské prostředí
Islám, ropa, oblast napětí
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
Island.
Mimoevropské regiony – Jihozápadní Asie3 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
RUSKO Jan Vaněk.
Bývalé státy Sovětského svazu
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Německo.
ANDSKÉ STÁTY HOSPODÁŘSTVÍ A STÁTY.
Irácko-íránská válka ( )
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
Lenka Adámková. vulkanické souostroví 56 ostrovů rozloha: km2 patří Rusku, ale jižní části si nárokuje Japonsko obyvatel Rusové, Bělorusové,
Malajsie.
Finsko.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
Bývalé státy Sovětského svazu
Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského.
ARABSKÝ POLOOSTROV Jiří Korec SEXTA 2008/2009. O Arabském poloostrově…  Křižovatka mezi Evropou a Asií  Rozloha: km²  Na JZ ohraničen Rudým.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_10_Severovýchodní_Evropa_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
USA AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_16_Z7_Skála
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
Vývoj v jednotlivých zemích
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Mešita šejka Zayeda Abu dhabi.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ASIE - KAVKAZ VY_32_INOVACE_07-30 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
  Hlavní město: Tripolis.  V zemi žije 6,5 mil. obyvatel  Jazyk: Arabština a Italština  Přibližně 95 % území je tvořeno Saharou.  Přibližně 97 %
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Polsko Jakub Masár 8.A Vytvořeno: :18 Vytvořeno opět s láskou a odhodláním. =)
Předmět: Zeměpis Ročník: 7. Tématický celek: Regiony světa – Asie
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Kuvajt
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Persie a muslimský svět

Osídlení muslimy

Muslimský svět oblast obývaná muslimy či společenství států, kde si islámské náboženství udržuje dominantní pozici v demografické či politické oblasti termín islámský či muslimský svět má několik významů. V oblasti kultury se jedná o celosvětovou komunitu stoupenců Islámu, neboli muslimů, která pojímá zhruba 1,3 až 1,5 miliardy obyvatel ( 1 5 celkového počtu obyvatel)

Muslimové Celosvětová muslimská komunita se také souhrnně nazývá umma. Islám zdůrazňuje především jednotu a ochranu ostatních muslimů, přestože existuje několik odvětví islámské víry. Charakter islámského světa ovlivnily historicky zejména dva proudy: panislamismus a nacionalismus. Většina teroristů se hlásí k islámu.

Persie dnešní Írán Na jihozápadě je Perský záliv a Arabské moře, na severu je to moře Kaspické. 71M obyvatel Rozloha 1,6M km2 patří mezi 20 nejlidnatějších a nejrozlehlejších zemí světa

Hospodářství Podléhá z větší části státní kontrole, v soukromých rukou se nacházejí pouze menší podniky. Nejdůležitějším ekonomickým odvětvím je těžební průmysl, zpracovávající bohatá ložiska ropy a zemního plynu na západě země. Kromě toho mají význam ještě textilní průmysl, zemědělství a produkce cementu a stavebních hmot.

Těžba Na íránském území se podle odhadů nachází 10–11 % světových zásob ropy. Země disponuje zásobami černého zlata v celkovém množství zhruba 18 miliard tun, což ji řadí na třetí místo ve světovém měřítku. U zemního plynu je to dokonce místo druhé (27 bilionů m³, podle některých pramenů dokonce 940 bilionů m³).

Zajímavost Nejoblíbenějším druhem kolektivního sportu v Íránu je fotbal. Populární jsou volejbal, basketbal a vodní pólo. Dne 4. února 2008 prezident Mahmúd Ahmadínedžád slavnostně otevřel vesmírné kontrolní středisko, které o rok později, 3. února 2009, vyslalo do vesmíru první družici Omid vlastní výroby (první družici vyslal Írán na oběžnou dráhu již v roce 2005 z Ruska) Íránská armáda se stále ještě nachází ve fázi budování, jejímž smyslem je vyrovnat ztráty z dob íránsko-irácké války v osmdesátých letech.

Konec