Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_31_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výtvarné umění v 19. století II.
Soustavy kót a kótování opakujících se rozměrů.
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_12_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_52_INOVACE_DEK_46 PRVNÍ UMĚLECKÉ SLOHY 20. STOLETÍ
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_19_CJL_1 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
George Orwell 1984 (Nineteen Eighty-Four)
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_29_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_06_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Světová poezie 1. poloviny 20. století Opakování
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
Moderní umělecké směry v literatuře
Christian Morgenstern Šibeniční písně
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_CJL_2 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
SURREALISMUS Jana Bobčíková.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_04_CJL_L ROČNÍK: I. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Poezie ve světové literatuře
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_14_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Umělecké směry 20. století
Surrealismus Název školy
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
SURREALISMUS.
Surrealismus.
Evropské umění počátku 20. století
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AVANTGARDNÍ SMĚRY.
Dějiny umění Poznejte díla směrů první poloviny 20. století 4.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Česká meziválečná poezie
DADAISMUS.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 23. 02 Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 23. 02. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_CJL_1 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Literatura Tematický okruh: Literatura a umění v 1. polovině 20. století Téma: Moderní básnické směry a surrealismus Metodický list/anotace: Žáci se seznámí s charakteristickými znaky uměleckých směrů – a to především surrealismem. Možno využít jako opakování k ústní části maturitní zkoušky pro žáky 4. ročníku.

Moderní básnické směry počátku 20. století Futurismus Kubismus Expresionismus Surrealismus

Futurismus odmítal dosavadní kulturní a umělecké hodnoty, tradice obdiv k civilizaci, moderní době, technice, rychlosti schvaluje válku – očištění světa od všeho starého, je nacionalistický futuristé vytvořili teorii osvobozených slov (hlásky nebo slova vytržena z kontextu a skládána bez pravidel a logiky) Obr. 1

Kubismus uplatnění především v malířství (Pablo Picasso) rozklad skutečnosti na nejjednodušší geometrické tvary (cubus – krychle) literaturu mnoho neovlivnil – je zde důležitý obraz, tvar – tvoří se z písmen obrazce oblíbená je volná asociace představ (Guillame Apollinaire) – jeho básně označovány jako kubofuturistické Obr. 2

Expresionismus Prosazuje se především v Německu Expresionistický dům Prosazuje se především v Německu Je namířen proti měšťáckému způsobu života Reaguje na civilizační krizi po 1. světové válce – pocity úpadku, beznaděje, deformace reality Představitelé – např. Franz Kafka Obr. 3

Přečtěte si následující ukázku a pokuste se určit hlavní znaky básnického směru. Směr se sami pokuste charakterizovat, svoje poznatky pak porovnejte s definicí.

Na čem je založen tento směr? „Když jste se usadili co nejpohodlněji, aby se váš duch mohl soustředit sám na sebe, dejte si přinést psací náčiní. Vpravte se do nejpasivnějšího nebo nejvnímavějšího stavu, jehož jste schopni. Nechte stranou svou genialitu, své vlohy a genialitu a vlohy všech ostatních. Pište rychle, bez předem promyšleného námětu, tak rychle, abyste se nezastavovali a neupadli v pokušení číst po sobě. Pokračujte tak dlouho, dokud se vám to bude líbit. Svěřte se nevyčerpatelnosti vnitřního šumotu.“(1) Na čem je založen tento směr?

UKÁZKA POCHÁZÍ ANDRÉ BRETON PSANÁ A SURREALISTICKÁ SKLADBA NEBOLI PRVNÍ A POSLEDNÍ VÝTRYSK Bezprostřední zachycení lidského podvědomí, snu, představ, halucinací Osvobozuje lidskou fantazii a dává nám naprostou volnost Je založen na psychickém automatismu a lidské spontaneitě, usiluje o vyloučení rozumové kontroly volného toku obrazů a zavrhuje jakékoli estetické nebo mravní zaujetí

surrealismus definuje dále André Breton: „Surrealismus je čistý psychický automatismus, jímž má být vyjádřen, ať slovně, ať písmem nebo jakýmkoli jiným způsobem, skutečný průběh myšlení.“ (A. Breton: První manifest surrealismu; 1924) Podařilo se vám najít všechny charakteristické znaky?

Co tedy víme o surrealismu? Surréalisme = nadrealismus Zrodil se ve Francii počátkem 20. let 20. století Nový způsob čistého vyjádření v poezii Zásadní revoluční převrat v nazírání na duchovní život člověka a způsob, jak ho úplně osvobodit, i jeho fantazii, touhu a tvorbu Opírá se o učení zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda Odmítá náboženství, koloniální útlak i fašismus Usiluje o co nejbohatší obraznost, libuje si v bizarnosti, hrůze, šílenství

Pokuste se o surrealistickou báseň – jako návod použijte ukázku Psaná a surrealistická skladba… André Bretona. Pracujte sami a své práce si pak přečtěte. Jsou pro ostatní srozumitelné? Diskutujte o nich!

Citace, zdroje a literatura Obr. 1: WMPEARL. Soubor:'Unique Forms of Continuity in Space', 1913 bronze by Umberto Boccioni.jpg - Wikipedie [online]. [cit. 19.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%27Unique_Forms_of_Continuity_in_Space %27,_1913_bronze_by_Umberto_Boccioni.jpg Obr. 2: AUTOR NEUVEDEN. Soubor:Apollinaire.jpeg - Wikipedie [online]. [cit. 19.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apollinaire.jpeg Obr. 3: MATĚJ PÁRAL. Soubor:Trurnov, Bulharská street.jpg - Wikipedie [online]. [cit. 19.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trurnov,_Bulharsk%C3%A1_street.jpg (1)(2) SOUKAL, Josef a kol. Čítanka pro 3. ročník SOŠ. Praha: SPN, a.s., 2002, ISBN 80-7235-212-1. MGR. HÁNOVÁ, Eva a kol. Odmaturuj z literatury 1. Brno: Didaktis, spol.s r.o., 2004, ISBN 80-7358016-0.