Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_03 Název DUMu: Saláty ze zeleniny Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01, 65-51-E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum: 19.03.2013
Zásady při zpracování a podávání zeleniny Zelenina je biologicky hodnotná díky obsahu vitaminů, nerostných látek a vlákniny Používáme jen jakostní čerstvou zeleninu Dbáme na hygienu pracoviště Dbáme na pečlivou předběžnou přípravu a způsob krájení – použijeme ozdobný nůž… Syrovou zeleninu, ozdoby, saláty připravujeme těsně před podáváním, neskladujeme Saláty uchováváme v chladu – 5°C
Saláty ze zeleniny Rozdělení Jednoduché saláty (mrkvový, okurkový, hlávkový, rajčatový, zelný, paprikový…) Složité saláty (bramborový, rybí, vlašský, rybí, mrkvový s jablky, z drůbežího masa se zeleninou…)
Jednoduché saláty Připravujeme ze syrové nebo vařené zeleniny. Používáme pouze jeden druh základní suroviny (mrkev, salátová okurka...). Saláty spojujeme zálivkou, smetanou, majonézou, tvarohem, olivovým olejem aj..
Zálivky - dresinky Octová zálivka – voda, ocet, mletý pepř, sůl, cukr. Olejová zálivka - voda, olej, ocet, mletý pepř, sůl, cukr. Smetanová zálivka – smetana, citronová šťáva, pepř, sůl. Hořčicová zálivka – hořčice, smetana, citronová šťáva, pepř, sůl. Česneková zálivka – hořčice, česnek, olej, ocet. Rajčatová zálivka – kečup, smetana, sůl, citronová šťáva. Zálivka se slaninou – rozškvařenou slaninu přidáme do octové zálivky. Citronová zálivka – citonová šťáva, cukr, voda
Zálivky, dresinky Hořčicová zálivka Olejová zálivka Octová zálivka Bylinkový dresink
Saláty ze syrové zeleniny Hlávkový salát Hlávku salátu rozdělíme na jednotlivé listy, vložíme do studené vody a dobře opereme. Větší listy natrháme, dáme do misky a zalijeme octovou zálivkou bez pepře. Salát připravujeme i se smetanou, s kysaným mlékem, se slaninou.
Hlávkový salát Salát se smetanou
Saláty ze syrové zeleniny Okurkový salát Salátové okurky oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadlu, nebo na tenké plátky. Zalijeme octovou zálivkou. Salát připravujeme i s kysaným mlékem nebo se smetanou.
Okurkový salát
Saláty ze syrové zeleniny Rajčatový salát Rajčata omyjeme, odkrojíme část od stopky, nakrájíme na čtvrtky nebo plátky, přidáme najemno nakrájenou cibuli a zalijeme olejovou zálivkou.
Rajčatový salát s bazalkou
Saláty ze syrové zeleniny Salát z kysaného zelí Kysané zelí překrájíme, promícháme s cukrem, olejem, solí a drobně nakrájenou cibulí. Můžeme přidat nastrouhanou mrkev, červené zelí.
Zelné saláty
Saláty ze syrové zeleniny Salát z mrkve Najemno nastrouhanou mrkev zalijeme citonovou zálivkou.
Saláty z vařené zeleniny Salát z červené řepy Opranou řepu uvaříme ve slupce ve vodě s octem nebo citronovou šťávou (pro zachování barvy) doměkka. Uvařenou řepu oloupeme, nakrájíme na plátky nebo kostky a zalijeme olejovou zálivkou s fenyklem, strouhaným křenem a necháme v chladu odležet.
Salát z červené řepy Salát s jogurtem
Saláty z vařené zeleniny Salát z fazolových lusků Zelené lusky uvaříme v osolené vodě doměkka. Vychladlé lusky krájíme na 3 cm kousky, zalijeme olejovou zálivkou a necháme v chladu odležet.
Saláty z fazolových lusků Fazolové lusky nakrájíme Salát z fazolových lusků s rajčaty Salát z fazolových lusků, ředkviček a vajec Salát z fazolových lusků s rajčaty a jogurtem
Vyber správné suroviny Na přípravu octové zálivky použijeme: Olej Sůl Ocet Pepř Cukr Česnek Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Vodu Cibuli
Vyber správné suroviny Na přípravu olejové zálivky použijeme: Česnek Pepř Olej Cukr Ocet Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Vodu Cibuli Sůl
Vyber správné suroviny Na přípravu smetanové zálivky použijeme: Smetana Olej Citronová šťáva Cukr Pepř Vodu Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Cibuli Sůl
Vyber správné suroviny Na přípravu hořčicové zálivky použijeme: Smetana Olej Citronová šťáva Cukr Pepř Vodu Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Cibuli Sůl Hořčice
Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN 80-7320-052-X. http://www.nazeleno.cz/Files/FckGallery/Listova-zelenina.zip/05.jpg http://4.bp.blogspot.com/-vcjEjaJAxZ8/TZzRIxefiMI/AAAAAAAAABs/ajx0vyccn-4/s400/raj%25C4%258Datov%25C3%25BD+sal%25C3%25A1t.jpg http://www.dieta.cz/photos/renat/large/4ce46a5e1756f05678ab02af440332db.jpg http://4.bp.blogspot.com/-xmIoHCU-EKc/UfEu427C9vI/AAAAAAAACLU/OWR-3swuFlY/s1600/R+097.jpg Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.