Úvod do rozvojových studií

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do studia dějepisu
Advertisements

POLITICKÁ GEOGRAFIE Teoretické základy.
Itálie.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Metodologie historického výzkumu volného času
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Mezinárodní vztahy Lukáš Vacík
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Socioekonomická a správní geografie Geografie obyvatelstva
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
První svĚtová válka.
1.Světová válka.
vytvořený v projektu OP VK
Mezinárodní vztahy test 5..
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
MEZINÁRODNÍ VZTAHY PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
Cesta k 1. světové válce 1. část
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Společenské a hospodářské prostředí
Národ, národní identita a národní hrdost v Evropě
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Mezinárodní vztahy Test 4. – Kdy vznikla Geopolitika ??? A B C D
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
RUSKO Jan Vaněk.
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Bilance 1. světové války Oběti 1. světové války
Mezinárodní vztahy v předvečer 1. světové války
Regionální politika RP ČR.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_10_MEZINARODNI_VZTAHY.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
MIGRACE.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Poloha a územní rozloha států TÉMATICKÝ CELEK:Společenské.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Současné teorie pro web
Stát Definice, funkce, typy.
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Britské impérium – Britské impérium – 1922.
Mezinárodní organizace
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
MIGRACE.
Historie vývoje regionální politiky
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Úvod, základní principy a cíle
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Transkript prezentace:

Úvod do rozvojových studií GEOPOLITIKA, KULTURNÍ ASPEKTY V GEOPOLITICE, SOUČASNÉ TENDENCE

Geopolitika – geografické pojetí nejasná definice, různé přístupy, např.: … disciplína zabývající se vztahem mezi politickými jevy a procesy a geografickým prostorem … teoretická koncepce pokoušející se popsat zákonitosti pohybu moci a síly v prostoru … způsob analýzy politických problémů upřednostňující teritoriální souvislosti

Geopolitika – žurnalistické pojetí a pojetí v praktické politice …totéž co „světová politika“ nebo „politická geografie“ (geopolitický = „velmocenský“) … často jen pomocné slovo bez zřejmého významu zdůrazňující nebo zesilující vlastní tvrzení (… geopolitický = „důležitý, významný“)

Členění geopolitiky vnější geopolitika (zkoumá vztahy mezi státy) vnitřní geopolitika (zkoumá vztahy uvnitř státu)

globální geopolitika (zkoumá vztahy na globální úrovni, hráči jsou mezinárodní organizace a globální velmoci) makroregionální geopolitika (na úrovni skupin států – regionální mezinárodní organizace, konfesní společenství)

státní geopolitika(na úrovni státu) regionální a lokální geopolitika (menší územní celky)

Hlavní etapy vývoje geopolitiky Německá geopolitika Anglosaská geopolitika Současná geopolitika Počátky geopolitiky operují s pojmem „geografický determinismus“

Německá geopolitika Zakladatel německé geopolitiky: Friedrich Ratzel (1844–1904) Hlavní teze: sociální darwinismus a geografický determinismus stát je biologický organismus nižšího typu zákony prostorového růstu státu neustálé soupeření se sousedy o geograficky cenné oblasti

Principem vztahů je tedy boj o prostor teorie životního prostoru některé státy jsou reálné velmoci

navazuje Rudolf Kjellén(1864–1922) - švédský vědec Hlavní teze: Stát je smyslově rozumná bytost, organismus vyššího řádu („tělo“ je území, „duše“ je obyvatelstvo) Stát vede permanentní boj o svou existenci

Státy podléhají biologickým procesům (růst, stáří, choroby) Vztahy států se řídí zákony přírodního výběru, nevyhnutelné jsou konflikty

Velmoci - jsou určující pro světový vývoj 2 typy: - světové (Británie, USA, Rusko, Německo) - velké (Francie, Itálie, Rakousko-Uhersko, Japonsko)

Války jsou nástroje pokroku lidstva, které odstraňují zestárlé a nemocné státy

Německo po první světové válce: územní a demografická redukce ztráta kolonií živná půda pro „vědecký revanšizmus“ upnutí se na ideu státu jako sociálního organismu a jeho boje o prostor velká odezva geopolitiky v „praktické politice“

Karl Haushofer(1869–1946) – nejvýznamnější německý geopolitik

Anglosaská geopolitika Hlavní teze a zaměření: menší zájem o stát binární koncepce mocenské rovnováhy (soupeření dvou typů mocností – námořních a pozemních)

Soupeření námořní a pozemní moci Námořní moc: hlavně Spojené království a USA snaží se vybudovat silné loďstvo a námořní opěrné body (základny) po celém světě Pozemní moc: zejména Rusko snaží se dosáhnout široký přístup k moři a tím participovat na výhodách námořních mocností

Hlavní konfliktní zónou je Asie sever: kontroluje Rusko jih: kontroluje Spojené království mezi nimi pás nestability (cca 30°–40° s. š.)

Halford John Mackinder(1861–1947) - Angličan Vypracoval globální geopolitický model: 1) Světový ostrov – souvislý kus pevniny, Evropa, Asie a Afrika – tam žije většina obyvatel a tam se formují dějiny 2) Světový oceán – soubor všech moří na Zemi

3) Ostrovy ve Světovém oceánu (Amerika, Austrálie, Británie, Japonsko …) oceánská periférie, která bude aktivně přispívat do historie až v (blízké) budoucnosti Na tuto základní koncepci navazuje detailnější rozdělení:

Heartland = vnitrozemí Světového ostrova bez přístupu k nezamrzajícím mořím Vnitřní půlměsíc = zbytek pevninské Evropy a Asie, severní Afrika Vnější půlměsíc = „ostrovy“ ve Světovém oceánu (vč. Británie a Japonska) a subsaharská Afrika

Kulturní aspekt geopolitiky Doporučení pro zahraniční politiku USA: není důležité pouze „vyvážet vojáky“, ale i vlastní kulturu a způsob života, protože: … boj o myšlení a duše lidí je možná důležitější součást geopolitiky, než vojenská síla

Podobně ostatně uvažovali i v SSSR (ideologické ovlivňování rozvojových zemí), nově islamisté apod.

Současné tendence v geopolitice Reakce na změny ve světě v 90. letech, 3 hlavní přístupy: Odmítnutí klasické geopolitiky „Pologeopolitické koncepce“ Snahy „opravit“ klasickou geopolitiku

Současné tendence v geopolitice Samuel Phillips Huntington Konflikty provází lidstvo celé dějiny, mění se jen jejich důvody: války dynastií (středověk) války národů (1. světová válka) války ideologií (2. světová válka) co ale nyní? Národy? Ideologie? Něco jiného?

Samuel Phillips Huntington Za hlavního hráče geopolitických procesů nepovažuje národní státy, ale civilizace proto je třeba zaměřit se ne na relace mezi cca 200 státy, ale mezi 9 civilizacemi (západní, latinskoamerická, pravoslavná, islámská, africká, čínská, japonská, hinduistická a buddhistická)

Civilizace (civilisation) chápe jako nejširší možný rámec, ve kterém se lidé identifikují jako společenství na základě sdílených hodnot (jsou přirozeně i jiná, užší, společenství – rodina, národ / národní stát, náboženství)

Každá civilizace vytvořila samostatně vlastní filozofii / okruhy, liší se proto chápáním významu některých základních pojmů (demokracie / pravda / spravedlnost / právo / národ), ale také pohledem na postavení jednotlivce ve společnosti, etiketou a způsobem komunikace

Každá civilizace má určitou tendenci považovat se za nejvyspělejší / nejdokonalejší (alespoň v ohledu na svůj hodnotový systém)