RENESANCE ZROZENÍ V ITÁLII.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Tematický okruh: Člověk ve společnosti (Kulturní život)
Románská kultura.
Renesance.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: ZŠ T.G.Masaryka, Hodkovice n. M.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Románský sloh.
Michelangelo Buonarotti
RENESANCE A HUMANISMUS
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Gotická kultura.
GOTICKÉ MALÍŘSTVÍ.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
Renesance a humanismus
Michelangelo Název školy
zpracovaný v rámci projektu
Baroko Život v barokní době.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_ 06 _CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Renesance a humanismus v Itálii
Renesance a humanismus v Itálii. Renesance a humanismus v Itálii.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Renesance (úvod, architektura)
Baroko III. stavitelé. Baroko III. stavitelé Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní architektura.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
RENESANCE A HUMANISMUS
Středověk Úvod.
Renesance.
Toskánsko – Florencie I.
Renesance a humanismus
Mistr z Urbina „Mladík s velkým srdcem a mimořádným talentem“
III/2 7.A XV Dějepis Michelangelo, sochařství, malířství, renesance VII. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Michelangelo.
Zopakuj si své znalosti! v Itálii. Kdo je autorem tohoto díla ve Florencii?
Literatura, architektura, výtvarné umění
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík
Renesance 2 Vrcholné období. Renesance 2 Vrcholné období.
Barokní architektura © Markéta Ceháková, 2012.
Michelangelo Buonarroti architekt MgA. Lukáš Psík wikipedia
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Michelangelo Buonarroti sochař MgA. Lukáš Psík
RENESANCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Renesance a humanismus Simona Charvátová HKS, 3. ročník.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Renesance Yuliya Mechsheryakova, Kristina Nesterenko.
RENESANCE Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_8_Renesance Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu:
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
Gotika Bolfíková Nikola.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Athénská škola Raffael Santi
Architektura do začátku 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Italská renesance a humanismus
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Renesance a humanismus
Transkript prezentace:

RENESANCE ZROZENÍ V ITÁLII

Rozvoj obchodu, měst a řemesel. NÁZEV RENESANCE - „znovuzrození antického umění“ v západní Evropě 15. a 16. století. Změny ve společnosti. Rozvoj obchodu, měst a řemesel. Zájem vzdělané elity o antickou kulturu, rozvoj přírodních věd a poznání, např. heliocentrismus, změnili navždy pohled na svět a člověka, zájem o přírodu. Samotný renesanční sloh vzniká v Itálii (zde působí mnoho řeckých emigrantů) a šíří se na sever a do západní Evropy. Quattrocento – raná renesance Cinquecento – vrcholná renesance Manýrismus – pozdní renesance (manýra=zručnost)

Bohatá Florencie – vznik nového architektonického směru. Město, ovládané nezávislou skupinou bohatých kupeckých rodin a cechů, bylo známé svými svobodomyslnými tradicemi, finanční i politickou stabilitou a vysokou úrovní řemesel Pod patronací proslulé rodiny Medici (1434-94) zde docházelo k svobodné výměně myšlenek mezi politiky, umělci a vzdělanci. Velkolepý plán výstavby - cílem bylo proměnit město ve vzor krásy, řádu a harmonie.

Základní znaky renesanční architektury: budova tvar krychle + koule architrávový systém sloupořadí vzdušný vnitřní prostor kupole (ne vždy podmínkou) složité klenby štuková vnitřní výzdoba vnější omítka sgrafita (= psaníčka) Druhy staveb: především šlechtické paláce, chrámy

FLORENCIE FILIPPO BRUNELLESCHI STAVITEL SOCHAŘ

Dóm ve Florencii Kupole dómu ve Florencii

SAN LORENZO

Ř Í M DONATO BRAMANTE Později se renesanční sloh přesouvá do Říma, kde vzniká původní chrám sv.Petra.

CHRÁM SV. PETRA Autorem je Donato Bramante, Rafael Santi, kupoli vytvořil slavný Michelangelo Buonarroti.

Sixtinská kaple ve Vatikánu Práci zadal MICHELANGELOVI papež Julius II. Mnohé z titánských postav určených pro náhrobek byly pravděpodobně pojaty do plánu výzdoby stropní klenby. Papež si objednal fresky dvanácti apoštolů a přemalbu staré, modré a hvězdami poseté klenby tehdy módními ornamentálními motivy. Michelangelo to však považoval za „ubohý nápad“, a realizoval mnohem výpravnější a vznešenější projekt. Nyní lemují hlavní klenbu, na níž jsou motivy potopy a stvoření, majestátní starozákonní proroci a starověké Sibyly.

Na stropní malbě „Stvoření světa“ pracoval Michelangelo 4 roky. Bylo mu 33 let.

Bůh obklopený anděly blíží k Adamovi a nataženým prstem vlévá do jeho paže život. Práce na 1 000 metrů čtverečních velké fresce byla psychicky i fyzicky velmi náročná -Michelangelo tvořil vleže na lešení, barvy mu kapaly do očí. Jeho Stvoření světa vychází z knihy Genesis a zachycuje biblické události od počátku vesmíru až po potopu a archu Noemovu. Strop je rozdělen do 9 polí, plochu zaplnil 343 postavami.

RAFFAEL SANTI

KDYŽ RAFFAEL PŘIŠEL r. 1508 do Říma, byl papež Julius II. již v zajetí svého ambiciózního projektu, jak vrátit churavějícímu městu jeho zašlou slávu. Řím se stal trvalým sídlem papežského stolce teprve za papeže Mikuláše V. (1447-55), kdy došlo k prvním změnám. Kardinálové a zámožní občané, povzbuzeni značnými úlevami na daních, začali budovat oslnivé paláce, kostely a budovy, a při tom byly odkrývány pozůstatky starořímského období. Dominujícím projektem té doby byl nový chrám sv. Petra, nesoucí znaky nadání svého prvního architekta Donata Bramanta (asi 1444 -1514) a dalších umělců, včetně Michelangela a Raffaela. Stavba pohltila mramor ze starověkých zřícenin, přestože Lev X. (nástupce Julia II.) pověřil Raffaela péčí o zachování archeologického dědictví starého Říma. Mohutný kvas uměleckého dění přerušilo vydrancování města r. 1527, kdy francouzská vojska Řím vyplenila a donutila občany i umělce k útěku.

RYCHLE ROSTOUCÍ RAFFAELOVA popularita ve Florencii vzbudila pozornost papeže Julia II. v Římě. Roku 1509 byl Raffael již v plné práci na třech papežových soukromých pokojích v jeho velkolepém Vatikánském paláci, zatímco Michelangelo pracoval skoro jako vězeň na stropě blízké Sixtinské kaple. Již první síň, kterou Raffael dokončil - tzv. Stanza della Segnatura (,‚Podpisová síň“) - se stala základem jeho slávy. Umělcovy fresky plné klasických figurálních póz a velkolepých kompozic byly v následujících stoletích kopírovány nesčetnými malíři. Ve druhé síni Stanza d‘Eliodoro („Heliodorova síň“) vytvořil Raffael dílo silného dramatického náboje. Starý papež zemřel ještě před dokončením této práce a poslední Stanza dell‘Incendio (,‚Ohňová síň“) byla vyzdobena za Lva X. s pomocí Raffaelových žáků.

TŘI GRÁCIE

asi 1510-12, luneta, 7,72 m základna, freska Athénská škola RAFFAEL asi 1510-12, luneta, 7,72 m základna, freska Athénská škola byla vytvořena asi 1510-12, v době, kdy byla odhalena první část Michelangelovy stropu Sixtinské kaple (14. srpna 1511) - robustní postava opřená o kvádr v popředí obrazu, která v přípravném kartonu chybí, možná napodobuje Michelangelovy věštce a Sibyly.

Citace – obrazová příloha: str. 1 – dom ve Florencii - AUTOR NEUVEDEN italyyy.webnode.cz/ [online]. [cit. 25. 12. 2013]. Dostupný na WWW: http://italyyy.webnode.cz/images/200000076-714f0724bf-public/pic_199.jpg str. 6 – dom ve Florencii - AUTOR NEUVEDEN italyyy.webnode.cz/ [online]. [cit. 25. 12. 2013]. Dostupný na WWW: http://italyyy.webnode.cz/images/200000076-714f0724bf-public/pic_199.jpg str. 7 – Nalezinec, Florencie - AUTOR NEUVEDEN italyyy.webnode.cz/ [online]. [cit. 25. 12. 2013]. Dostupný na WWW: http://udu.ff.cuni.cz/soubory/galerie/renesancni%20architektura%20v%20Italii/slides/004%20Florencie,%20Nalezinec%20(Ospedale%20degli%20Innocenti),%20od%201419.jpg str.8 - San Lorenzo – AUTOR NEUVEDEN italyyy.webnode.cz/ [online]. [cit. 25. 12. 2013]. Dostupný na WWW: http://udu.ff.cuni.cz/soubory/galerie/renesancni%20architektura%20v%20Italii/slides/006%20Filippo%20Brunelleschi,%20%20pudorysy%20florentskych%20realizaci.jpg str. 10 - Chrám sv. Petra v Římě - AUTOR NEUVEDEN rodon.cz/ [online]. [cit. 25. 12. 2013]. Dostupný na WWW: http://www.rodon.cz/fotogalerie/Chramy-zapadniho-krestanstvi/Katedrala-sv-Petra-Rim-39 str. 10 - Kupole – AUTOR NEUVEDEN Vylet do rima [online]. [cit. 25. 12. 2013]. Dostupný na WWW: http://wexova.sweb.cz/historie/obrazky/r009.jpg str. 12 – Sixtinská kaple – AUTOR NEUVEDEN Česká televize [online]. [cit. 25. 12. 2013]. Dostupný na WWW: http://www.ceskatelevize.cz:8001/ct24/kultura/201685-michelangelo-v-sixtinske-kapli-zachytil-pocatek-vecnost-i-pomijivost/ str. 13 – Sixtinská kaple – AUTOR NEUVEDEN Česká televize [online]. [cit. 25. 12. 2013]. Dostupný na WWW: http://www.ceskatelevize.cz:8001/ct24/kultura/201685-michelangelo-v-sixtinske-kapli-zachytil-pocatek-vecnost-i-pomijivost/ str. 14 – Santi – AUTOR NEUVEDEN Wikimedia.org [online]. [cit. 25. 12. 2013]. Dostupný na WWW: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Sanzio_00.jpg str. 15 – Madona - AUTOR NEUVEDEN Wikimedia.org [online]. [cit. 25. 12. 2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Raffael6.jpg str. 15 - Andělé – AUTOR NEUVEDEN Wikimedia.org [online]. [cit. 25. 12. 2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sanzio,_Raffaello_-_Putti_(Madonna_Sistina)_-_1512-1513.jpg str. 18 - Tři Grácie- AUTOR NEUVEDEN Galerie uměni ARTCHIV [online]. [cit. 25. 12. 2013]. Dostupný na WWW: http://www.artchiv.info/obrazy/10695--Raffaelo-Santi--Tri-gracie-TH.jpg str. 19 - athénská škola – AUTOR NEUVEDEN Renesance [online]. [cit. 25. 12. 2013]. Dostupný na WWW: http://www.renesance1.estranky.cz/img/picture/26/athenska-skola.jpg