Daňové dopady vymáhání pohledávek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady)
Advertisements

Placení daní I Mgr. Karel Šimek
Placení daní I Mgr. Karel Šimek
Obecní úřad jako správce daně.
© 2010 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with.
Placení daní II Mgr. Karel Šimek
Zajištění a utvrzení dluhu
Travel Leisure & Tourism ADVISORY Památky a jejich význam pro ekonomický rozvoj Tomáš Kulman 18. září 2008.
Nedobytné pohledávky. Pohledávka po lhůtě splatnosti ztrácí na hodnotě Není pochyb o tom, že pohledávka po lhůtě splatnosti ztrácí na hodnotě, neboť pravděpodobnost.
TAX Nemovitosti a přímé daně 2006 – přehled změn Eugen Oehm 23. února 2006.
Dodavatelsko-odběratelské vztahy osnova přednášky Radmila Herzánová
1 Přechod na účetnictví státu od 1. ledna 2010 Accounting Advisory Services Pavel Kliment, Eva Fryjaufová 23. listopadu 2009.
Winter REM 2006 TAX Modely financování a jejich daňové dopady Marie Konečná, Tax Partner 23. února 2006.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
E-Praha a interoperabilita. © 2006 KPMG Česká republika, s.r.o., the Czech member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.
Bezpečné používání Datových schránek Jan Krob Security World 2009, 6. října 2009 IT ADVISORY ADVISORY.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Správa daní a daňové řízení
Úpravy zisků sdružených podniků mimo arbitrážní konvenci – praktická zkušenost 11. října 2011.
Osobní bankrot - Insolvence -
TAX Novinky v oblasti daně z přidané hodnoty Petr Toman, Manager 23. února 2006.
Zúčtování s dodavateli a odběrateli „25“
Business Performance Services ADVISORY / Travel Leisure and Tourism Cestovní ruch a volnočasové projekty Tomáš Kulman
Rizika mezinárodního obchodu
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Život na dluh…aneb zadluženost českých domácností
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_285.
Řetězové obchody – znázornění a ZDPH
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Finanční instituce a DPH Vybrané praktické dopady
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Účetní závěrka a zveřejňování informací1 Bankovní účetnictví Účty emisní banky.
Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady)
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Rezervy Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.12 RočníkDruhý.
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy. Pojem zajištění závazků Cílem závazku je poskytnout věřiteli uspokojení pohledávky (majetkové plnění) Závaznost.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Veřejné sbírky: co jimi je a není 7. dubna © 2014 KPMG Legal, s.r.o., advokátní kancelář, a Czech limited liability company and a member firm.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
GLOBAL SERVICE/ INDUSTRY Fill in global service or industry! Doplňte podslužbu nebo oborové zaměření! AUDIT / TAX / ADVISORY / LINE OF BUSINESS Delete.
Zúčtovací vztahy z obchodních styků a zahraniční obchodní operace.
Problematika bezúplatných příjmů
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Daňový systém České republiky 8 Rezervy Ing. Yvona Legierská
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
„CHYTRÝ“ rozvoj měst a ekonomika
Insolvence - oddlužení
Zúčtování s dodavateli a odběrateli
Mezinárodní pronájem pracovní síly
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy.
Transkript prezentace:

Daňové dopady vymáhání pohledávek Eugen Oehm 28. února 2006 TAX

Pohledávka v daních z příjmů Jak bylo při vzniku pohledávky účtováno? do zdanitelných výnosů pouze bilančně Rozhodující pro posouzení možnosti tvorby opravných položek a daňově účinného odpisu

Tvorba opravných položek Jedná se o nepřímé snížení hodnoty pohledávky proúčtováním do nákladů a souvstažně na účet opravné položky Opravnou položkou se nemění hodnota pohledávky zachycená v účetnictví Druhy (nebankovních) opravných položek opravné položky k pohledávkám za dlužníky v konkursu a vyrovnání opravné položky k nepromlčeným pohledávkám splatným po 31.12. 1994 opravné položky k pohledávkám z titulu ručení za celní dluh opravné položky k pohledávkám do 30.000 Kč Bankovní rezervy a opravné položky, opravné položky ostatních finančních institucí Základna pro tvorbu opravných položek

Dlužník v konkursu a vyrovnání Možnost tvorby 100% opravné položky Podmínky přihlášení pohledávky ve lhůtě stanovené usnesením soudu o prohlášení konkursu tvorba v období v němž byly pohledávky přihlášeny Vyloučené pohledávky pohledávky z titulu úvěrů, půjček, záloh, smluvních pokut a úroků z prodlení atd. Zrušení opravné položky v návaznosti na výsledky konkursu a vyrovnání při popření správcem konkursní podstaty při odpisu pohledávky či jejím postoupení (otázka využití opravné ke krytí souvisejících nákladů!)

Nepromlčené pohledávky splatné po 31.12.1994 Výše opravné položky závislá na splnění časového testu a právních krocích vedoucích k jejímu vymožení (zahájení rozhodčího či soudního řízení) Opravné položky nelze tvořit k pohledávkám za společníky, akcionáři a členy družstev za upsaný vlastní kapitál mezi spojenými osobami z titulu úvěrů, půjček, záloh, smluvních pokut a úroků z prodlení atd. Nutnost zápočtu existují-li k dlužníkovi současně splatné závazky Zrušení opravné položky

Pohledávky do 30.000 Kč S účinností od 1. ledna 2006 je možné tvořit opravné položky ve výši 100% neuhrazené pohledávky (bez příslušenství) pokud hodnota pohledávky v okamžiku vzniku nepřesáhne částku 30.000 Kč od konce sjednané lhůty splatnosti pohledávky uplynulo nejméně 12 měsíců celková hodnota pohledávek bez příslušenství vzniklých vůči témuž dlužníkovi, u nichž se uplatňuje tvorba této opravné položky, nepřesahuje 30.000 Kč Vyloučené pohledávky pohledávky z titulu úvěrů, půjček, záloh, smluvních pokut a úroků z prodlení atd. Výkladové nejasnosti podán dotaz na Koordinační výbor (plánované projednání v březnu 2006)

Bankovní rezervy a opravné položky Opravné položky ostatních finančních institucí Banky opravné položky k nepromlčeným pohledávkám rezervy na poskytnuté bankovní záruky za úvěry poskytnuté bankami Spořitelní a úvěrní družstva a ostatní finanční instituce opravné položky k nepromlčeným pohledávkám vzniklým z úvěru nebo půjčky včetně příslušenství poskytnutých fyzickým osobám s bydlištěm na území členského státu EU

Odpis pohledávky I Přímé snížení hodnoty pohledávky, pohledávka vedena v podrozvaze Daňově účinně lze odepsat pohledávku za dlužníkem u něhož byl zrušen konkurs pro nedostatek majetku v konkursním a vyrovnacím řízení, a to na základě výsledků konkursu a vyrovnání který zemřel a pohledávka nemohla být uspokojena ani vymáháním na dědicích dlužníka který byl právnickou osobou a zanikl bez právního nástupce a věřitel nebyl s původním dlužníkem spojenou osobou na jehož majetek, ke kterému se pohledávka váže, je uplatňována veřejná dražba, a to na základě výsledků této dražby jehož majetek, ke kterému se pohledávka váže, je postižen exekucí, a to na základě výsledků provedení této exekuce

Odpis pohledávky II Odpis daňově účinný i v případě je-li kryt použitím rezervy či opravné položky vytvořené podle zákona o rezervách Daňově účinný odpis nelze provést u pohledávek z titulu úvěrů a půjček, nevyplacených dividend a obdobných plnění, u nichž se daň vybírá srážkou

Zajištění pohledávek z účetního a daňového pohledu Smluvní pokuta Ručení Zástavní právo Zajištění závazku převodem práva

KPMG Česká republika, s.r.o. +420 222 123 515 eoehm@kpmg.cz Eugen Oehm KPMG Česká republika, s.r.o. +420 222 123 515 eoehm@kpmg.cz www.kpmg.cz The information contained herein is of a general nature and is not intended to address the circumstances of any particular individual or entity. Although we endeavor to provide accurate and timely information, there can be no guarantee that such information is accurate as of the date it is received or that it will continue to be accurate in the future. No one should act on such information without appropriate professional advice after a thorough examination of the particular situation. Informace zde obsažené jsou obecného charakteru a nejsou určeny k řešení situace konkrétní osoby či subjektu. Ačkoliv se snažíme zajistit, aby poskytované informace byly přesné a aktuální, nelze zaručit, že budou odpovídat skutečnosti k datu, ke kterému jsou doručeny, či že budou platné i v budoucnosti. Bez důkladného prošetření konkrétní situace a řádné odborné konzultace by neměla na základě těchto informací být činěna žádná opatření. © 2006 KPMG Česká republika, s.r.o., the Czech member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. Printed in the Czech Republic.