O základních principech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světlo Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Advertisements

Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Základy Optiky Fyzika Mikrosvěta
Světlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Optika ČVUT FEL Sieger, 2012.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Světelné jevy Optická prostředí Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
VLNĚNÍ V IZOTROPNÍM PROSTŘEDÍ
Rychlost světla a Šíření světla
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Světelné jevy a jejich využití
Zákon lomu a odrazu světla - opakování
19. Zobrazování optickými soustavami
Vlnová optika II Zdeněk Kubiš, 8. A.
OPTIKA.
18. Vlnové vlastnosti světla
O duhových barvách na mýdlových bublinách
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
OPTIKA II.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světlo Richard Brabec.
Světlo a světelné zdroje
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_601_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Optika.
Světlo.
Paprsková optika hanah.
Základní zákony geometrické optiky
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Aneta Trkalová Petra Košárková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_195_Světlo a jeho šíření AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Vypracoval: Karel Koudela
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Digitální učební materiál
OPTIKA 04. Šíření světla OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
ODRAZ VLNENÍ V RADĚ BODŮ
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optická prostředí Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Název projektu: Škola a sport
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:únor 2012 Určeno:7. ročník ZŠ.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Světelné zdroje. Šíření světla TÉMATICKÝ.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Polarizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Světlo, světelné zdroje
Základní vlastnosti světla
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Třída 3.B 3. hodina.
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

O základních principech ZAKLADNÍ VLASTNOSTI SVĚTLA aneb O základních principech PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk

Elektromagnetické vlnění s vlnovými délkami l = (390 nm - 760 nm) - způsobuje v oku fyziologický vjem, jenž se nazývá vidění. Příslušná část elektromagnetického vlnění se nazývá světlo. Rozsah frekvencí 3,9. 1014 - 7,7.1014 Pro oko je rozhodující frekvence.

Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných - při šíření světla v prostředích, na jejich rozhraních, - při vzájemném působení světla a látky, studuje podstatu světla. Světelný zdroj: je každé těleso, které vysílá světlo. Světelné zdroje: - přirozené (Slunce a jiné hvězdy), - umělé (žárovky).

Monofrekvenční světlo: zdroj vyzařuje pouze jednu frekvenci (laser) Složené světlo: zdroj vyzařuje různé frekvence (žárovka, zářivka, Slunce,…) Bílé světlo: zastoupeny složky všech frekvencí (viz barvy)

Optické prostředí může být: - je každé prostředí, jímž se světlo šíří. Optické prostředí může být: 1. průhledné, Průhledné prostředí světlo propouští bez podstatného zeslabení.(Pozn:jednobar.sklo – absorpce světla)

Optické prostředí může být: - je každé prostředí, jímž se světlo šíří. Optické prostředí může být: 1. průhledné, 2. neprůhledné, Neprůhledné prostředí světlo nepropouští, pohlcuje ho nebo odráží.

Optické prostředí může být: - je každé prostředí, jímž se světlo šíří. Optické prostředí může být: 1. průhledné, 2. neprůhledné, 3. průsvitné. Průsvitné prostředí světlo propouští, ale rozptyluje ho všemi směry.

Opticky izotropní prostředí – rychlost světla je ve všech směrech stejná (sklo) Opticky anizotropní prostředí – rychlost světla závisí na směru(některé krystaly)

Základní principy šíření světla 1. Princip přímočarého šíření světla Z V homogenním optickém prostředí se světlo šíří přímočaře.

Základní principy šíření světla 2. Princip nezávislosti chodu světelných paprsků Protínají-li se světelné paprsky, neovlivňují se a postupu- jí prostředím nezávisle jeden na druhém.

Základní principy šíření světla 3. Princip záměnnosti chodu světelného paprsku A B Po té samé trajektorii může světlo projít oběma směry.

Základní principy šíření světla 4. Princip konstantní rychlosti světla ve vakuu Rychlost světla ve vakuu je univerzální konstantou. c = 299792458 m.s-1 c = 3.108 m.s-1 c = 300 000 km.s-1 V jiných prostředích závisí rychlost světla na: - fyzikálních vlastnostech prostředí, např. teplotě, tlaku, - frekvenci světla.

Základní principy šíření světla 4. Princip konstantní rychlosti světla ve vakuu Rychlost světla ve vakuu je univerzální konstantou. Absolutní index lomu látky - n - udává kolikrát je rychlost světla v látce menší než rychlost světla ve vakuu.

Základní principy šíření světla 5. Fermatův princip A C D B Po trajektorii ACB jde světlo větší rychlostí po delším úseku. Mezi dvěma body se světlo šíří po takové trajektorii, kterou projde za nejkratší čas.

6. Huygensův princip http://www.vascak.cz/data/fyzika_ve_flashi/swf/huygensuv_princip.php?p=118&r=7804

Test 1 Podle principu přímočarého šíření světla: a) se v homogenním optickém prostředí světlo šíří přímočaře, b) rychlost světla ve vakuu je univerzální konstantou, c) po té samé trajektorii může světlo projít v obou směrech, d) protínají-li se světelné paprsky, neovlivňují se a postupují prostředím nezávisle jeden na druhém. 1

Test 2 Podle principu nezávislosti chodu světelných paprsků: a) se v homogenním optickém prostředí světlo šíří přímočaře, b) rychlost světla ve vakuu je univerzální konstantou. c) po té samé trajektorii může světlo projít v obou směrech, d) protínají-li se světelné paprsky, neovlivňují se a postupují prostředím nezávisle jeden na druhém. 2

Test 3 Podle principu záměnnosti chodu světelného paprsku: a) se v homogenním optickém prostředí světlo šíří přímočaře, b) rychlost světla ve vakuu je univerzální konstantou, c) po té samé trajektorii může světlo projít v obou směrech, d) protínají-li se světelné paprsky, neovlivňují se a postupují prostředím nezávisle jeden na druhém. 3

Test 4 Podle principu konstantní rychlosti světla ve vakuu: a) se v homogenním optickém prostředí světlo šíří přímočaře, b) rychlost světla ve vakuu je univerzální konstantou, c) po té samé trajektorii může světlo projít v obou směrech, d) protínají-li se světelné paprsky, neovlivňují se a postupují prostředím nezávisle jeden na druhém. 4