Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STŘEDOVĚKÁ MĚSTA V 11.a 12.století města nabývají na významu, důležitá ekonomická, kulturní a politická role Měšťané (obyvatelé měst) – různá práva a privilegia.
Advertisements

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Rozvitý středověk Život na vesnici.
Rozvitý středověk Život na venkově
Život na středověkém hradě, ve středověké vesnici i městě
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Středověká Města Šárka Papoušková 2.B.
Vznik měst a jejich význam
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vznik měst a jejich význam
Městská kolonizace Hanzovní města
Vesnická kolonizace a změny v zemědělství
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Mgr. Jitka Nováková A3V
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o středověku.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Vrcholný středověk.
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
* KOLONIZACE= osídlování nových území
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
RANÝ STŘEDOVĚK.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Středověk, gotický sloh
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Vrcholný a pozdní středověk
Zemědělství ve středověku
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VENKOV VE VRCHOLNÉM A POZDNÍM STŘEDOVĚKU 7. ročník.
Identifikátor materiálu:ICT_ x- xx Pořadové číslo projektuCZ.1.07./1.4.00/ Anotace AutorTomáš Lešingr Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřebyžádné.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
Téma: Gotika v českých zemích Vypracovala: Ing. arch. Marie Nosková.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkém městě a městských právech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_02 TÉMA: Proměna středověké.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
ŽIVOT ZEMĚDĚLCŮ Zemědělci díky pokročilejšímu zemědělskému nářadí a nové metodě obdělávání půdy dosahovali během vrcholného středověku vyšších výnosů.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Zemědělství, pole, louky, obilí, sklizeň. VENKOV VE STŘEDOVĚKU Co se nám vybaví,
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Za vlády přemyslovských králů 1
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Středověké městské právo
9.Vrcholný a pozdní středověk
Křesťanství a středověká Evropa
Transkript prezentace:

Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte? Jaká měla ve středověku práva? Komu patřila? Zjisti nějaký hrad nebo tvrz v okolí vesnice a kdo na něm sídlil?

Vesnice ve středověku Když se lidé naučili lépe _________ půdu, měli větší _________ . Lidí přibývalo. Odcházeli do ______ zakládat nové osady. Tomuto osidlování se říká ________ ___________ .Mezi zakladatele vesnic a měst byli i cizinci, hlavně z __________ , kde bylo pokročilejší ___________ .Na území, které jim přidělil majitel půdy si ___________ zvolili suché místo poblíž ________ .Tam si zbudovali jednoduchá obydlí. Proti mrazu je chránili ___________ do země. Rozměřili území, _________ les a připravili půdu k _________ . Trvalo několik _________, než se dočkali dobrých sklizní. Kolem domů vystavěli _____________, chlévy a ________ .Němečtí kolonisté oidlovali hlavně _________ oblasti. Jako orebného nářadí používali nejen staršího háku, ale i _________ , který oral ________ a půdu přitom ___________ .Půdu vláčeli ____________ .Koně zapřahali do __________ a voli a krávy do ____________ , aby tak lépe využili jejcih ___________ .Osévali každoročně část orné půdy na __________ (ozim), část na jaře (_________) a část nechali ležet ladem ( ___________ ). Půda patřila ________ nebo _______ .Za to, že si mohli postavit dům , museli odvádět majiteli _________ .Konali pro něj také __________ .V lese, na poli, na stavbě cest, _______ a __________ .Byli tedy poddáni pánovi a nazývali se jeho ______________ .Pán byl pro poddané __________ .Zástupcem vrchnosti na vesnici byl ___________ .

Když se lidé naučili lépe __OBDĚLÁVAT_______ půdu, měli větší __ÚRODU_______ . Lidí přibývalo. Odcházeli do __LESŮ____ zakládat nové osady. Tomuto osidlování se říká STŘEDOVĚKÁ KOLONIZACE .Mezi zakladatele vesnic a měst byli i cizinci, hlavně z NĚMECKA , kde bylo pokročilejší ZEMĚDĚLSTVÍ .Na území, které jim přidělil majitel půdy si KOLONISTÉ zvolili suché místo poblíž ŘEKY .Tam si zbudovali jednoduchá obydlí. Proti mrazu je chránili ZAHLOUBENÍM do země. Rozměřili území, POKÁCELI les a připravili půdu k ORBĚ . Trvalo několik LET, než se dočkali dobrých sklizní. Kolem domů vystavěli PLOTY, STODOLY, chlévy a KŮLNY .Němečtí kolonisté osidlovali hlavně POHRANIČNÍ oblasti. Jako orebného nářadí používali nejen staršího háku, ale i PLUH , který oral HLOUBĚJI a půdu přitom OBRACEL .Půdu vláčeli BRANAMI .Koně zapřahali do _CHOMOUTU_ a voli a krávy do JAŘMA , aby tak lépe využili jejich _SÍLY .Osévali každoročně část orné půdy naPODZIM (ozim), část na jaře (__JAŘ) a část nechali ležet ladem ( _ÚHOR_ ). Půda patřila KRÁLI_ nebo _ŠLECHTICŮM .Za to, že si mohli postavit dům , museli odvádět majiteli DÁVKY .Konali pro něj také ROBOTU_ .V lese, na poli, na stavbě cest, MOSTŮ_ a _HRADŮ .Byli tedy poddáni pánovi a nazývali se jeho _PODDANÍ_ .Pán byl pro poddané __VRCHNOST .Zástupcem vrchnosti na vesnici byl _RYCHTÁŘ .

Středověká vesnice

STŘEDOVĚKÉ MĚSTO Kdy vzniklo město, ve kterém bydlíte? Kdy získalo nějaká práva? K jakému druhu měst patřilo? Která je jeho nejstarší budova? Který hrad nebo tvrz se nachází ve vašem okolí? Kdy vznikl? Kdo na něm sídlil? Znáš nějakou pověst z jeho historie?

v období raného středověku jen málo měst města vznikala v místech osad, u klášterů, u hradů nebo na zeleném drnu (= nově vybrané místo) měšťané = nová vrstva společnosti u nás stavěli města i němečtí kolonisté města se rozlišují: 1. královská = založil a řídil král (řemeslná, horní, věnná) 2. poddanská = patřila šlechtě nebo církvi

Středověké město

Středověká Plzeň

Středověká Plzeň

Vzhled středověkého města střed tvořilo náměstí – tržiště město obklopovaly hradby nejdůležitější budovy: radnice a kostel nejhezčí domy patřily bohatým měšťanům v postraních ulicích byly domy chudších řemeslníků

Hradby středověkého města (město Polička)

Hradby středověkého města (Olomouc)

Středověké opevnění města Náchod

Součástí středověkého města byl kostel

Kostel sv. Jiří v Plzni na Doubravce, postavený v roce 992

Obyvatelé města řemeslnická dílna patřila mistrovi zaměstnával tovaryše a učně mistři každého řemesla se shromažďovali v cechy cech rozhodoval o tom, jaké zboží se bude vyrábět a za jakou cenu prodávat chudina = lidé bez vlastního domu, neplnoprávní občané

Středověký kovář

Práva měst panovník městům uděloval privilegia (výsady)  právo pořádat trhy, vařit pivo, právo mílové (v okruhu jedné míle od města se nesměl usídlil cizí řemeslník), právo hrdelní, právo obehnat město hradbami nejvíce výsad měla královská města – byla svobodná a podléhala jen králi

Právo hrdelní

rychtář = královský zástupce, soudil spory a vybíral daně radil se s volenými zástupci měšťanů = konšely konšelé tvořili městskou radu v čele s purkmistrem největší zisk měl král z měst, kde se těžilo stříbro

Stříbrné pečetidlo města ze 14 Stříbrné pečetidlo města ze 14. století, kterým purkmistr a městská rada pečetili městské listiny

Vysvětli pojmy Kolonizace Pluh Chomout Jařmo Dávka Kolonista Rychtář Královské město Poddanské město Feudalismus Robota Konšel Purkmistr Cechy Tovaryš a učeň

Vznik měst a vesnic (vrcholný středověk) Způsob zakládání měst a vesnic v období vrcholného středověku se nazývá STŘEDOVĚKÁ KOLONIZACE. Kolonisté byli Češi, ale i cizinci (hlavně z Německa – usazoval ise v pohraničních oblastech). VESNICE: Majitel půdy (král, šlechta, církev) přidělil kolonistovi území, na kterém vykácel les, zúrodnil pole a postavil dům. Jako ochrana před mrazem byla obydlí zahloubena zčásti do země. Kolem domu se stavěly kůlny, stodoly, chlévy a ploty. K orbě se užívalo háku a nově i dokonalejšího pluhu, který uměl půdu obracet a oral hlouběji. Využívalo se tažné síly volů a krav )zapřaženi do jařma) a koní (zapřaženi do chomoutu). Trojpolní systém orby půdy se skládal ze tří částí: ozim (oselo se na podzim), jař (na jaře) a 3. část se neorala (úhor). Na vesnici byl zástupcem vrchnosti rychtář.(bohatý sedlák) MĚSTA: Města vznikala v místech osad, u klášterů, u hradů nebo na zeleném drnu (= nově vybrané místo) : 1. královská = založil a řídil král (řemeslná, horní, věnná) --- svobodná 2. poddanská = patřila církvi nebo šlechtě Střed města tvořilo náměstí – tržiště . Město obklopovaly hradby. Nejdůležitější budovy: radnice a kostel. Nejhezčí domy patřily bohatým měšťanům. V postraních ulicích byly domy chudších řemeslníků. Řemeslnická dílna patřila mistrovi. Zaměstnával tovaryše a učně. Mistři každého řemesla se shromažďovali v cechy. Cech rozhodoval o tom, jaké zboží se bude vyrábět a za jakou cenu prodávat. Chudina = lidé bez vlastního domu, neplnoprávní občané. Panovník městům uděloval privilegia (výsady)  právo pořádat trhy, vařit pivo, právo mílové (v okruhu jedné míle od města se nesměl usídlil cizí řemeslník), právo hrdelní, právo obehnat město hradbami. rychtář = královský zástupce, soudil spory a vybíral daně. Radil se s volenými zástupci měšťanů = konšely. Konšelé tvořili městskou radu v čele s purkmistrem OKOLÍ: Město Nová Plzeň král Václav II. roku 1295 založil jako důležitou obchodní křižovatku západních Čech na cestě z Prahy do Bavorska. První zmínka o Rokycanech pochází již z roku 1110 (jedná se o jedno z nejstarších měst v Čechách)